content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

16 Nis

Şehitlik Kolay, Hem Ucuz Değildir!…

ŞEHİTLİK KOLAY, HEM UCUZ DEĞİLDİR!...
Asrın kaosu ve hüsranı içinde istismar edilen değerlerden biride ŞEHİTLİK MAKAMI’dır.
Bu millet, bu ümmet; “Devrim Şehitleri, Gezi Olayları Şehitleri, İnklap Şehitleri, Dansöz Mezdeke,..... gibi nice şehitleri gördü, yaşadı... Alkışlarla, türkülerle, marşlarla ölenlerin uğurlandıklarını da gördü, yıllardan beri yaşadı.
Büyük ve mukaddes makam, rütbe şehitlik bu kadar kolay ve ucuz değildir. Şehidin,Şühedanın mükafatını Alllah ve Resûlü verecektir.
Önce; Kur’an’ı Kerimde Şehitler ve Şehitlik Mertebesi İle İlgili Ayetlere bir göz atalım:
“Ve sakın Allah yolunda öldürülenlere "ölüler" demeyin; hayır onlar diridirler. Fakat siz bunun şuurunda değilsiniz. (BAKARA SURESİ / 154)
Andolsun, eğer Allah yolunda öldürülür ya da ölürseniz, Allah'tan olan bir bağışlanma ve rahmet, onların bütün toplamakta olduklarından daha hayırlıdır.”
(ÂL-İ İMRAN SURESİ / 157)
“Allah yolunda öldürülenleri sakın 'ölüler' saymayın. Hayır, onlar, Rableri katında diridirler, rızıklanmaktadırlar.” (ÂL-İ İMRAN SURESİ / 169)
“Allah'ın kendi fazlından onlara verdikleriyle sevinç içindedirler. Onlara arkalarından henüz ulaşmayanlara müjdelemeyi isterler ki onlara hiç bir korku yoktur, mahzun da olacak değillerdir.” (ÂL-İ İMRAN SURESİ / 170)
“Onlar, Allah'tan bir nimeti, bir fazlı (bolluğu) ve gerçekten Allah'ın mü'minlerin ecrini boşa çıkarmadığını müjdelemektedirler. “
(ÂL-İ İMRAN SURESİ / 171)
“Kim Allah'a ve Resul'e itaat ederse, işte onlar Allah'ın kendilerine nimet verdiği peygamberler, doğrular (ve doğrulayanlar), şehidler ve salihlerle beraberdir. Ne iyi arkadaştır onlar?” (NİSA SURESİ / 69)
“Öyleyse, dünya hayatına karşılık ahireti satın alanlar, Allah yolunda savaşsınlar; kim Allah yolunda savaşırken, öldürülür ya da galip gelirse ona büyük bir ecir vereceğiz.” (NİSA SURESİ / 74)
“De ki: "Siz bizim için iki güzellikten (şehidlik veya zaferden) birinin dışında başkasını mı bekliyorsunuz? Oysa biz de, Allah'ın ya kendi katından veya bizim elimizle size bir azab dokunduracağını bekliyoruz. Öyleyse siz bekleyedurun, kuşkusuz biz de sizlerle birlikte bekleyenleriz.
(TEVBE SURESİ / 52)
Allah yolunda hicret edip öldürülen veya ölenlere gelince muhakkak Allah, onları güzel bir rızıkla rızıklandıracaktır. Şüphesiz Allah, rızık verenlerin en hayırlısıdır.” (HAC SURESİ / 58)
“Öyleyse, inkâr edenlerle (savaş sırasında) karşı karşıya geldiğiniz zaman, hemen boyunlarını vurun; sonunda onları 'iyice bozguna uğratıp zafer kazanınca da' artık (esirler için) bağı sımsıkı tutun. Bundan sonra ya bir lütuf olarak (onları bırakın) veya bir fidye (karşılığı salıverin). Öyle ki savaş ağırlıklarını bıraksın (sona ersin). İşte böyle; eğer Allah dilemiş olsaydı, elbette onlardan intikam alırdı. Ancak (savaş,) sizleri birbirinizle denemesi içindir. Allah yolunda öldürülenlerin ise; kesin olarak (Allah,) amellerini giderip-boşa çıkarmaz.” (MUHAMMED SURESİ / 4 )
Peygamber Efendimiz HZ. MUHAMMED (S.A.V)'IN ŞEHİTLİK İLE İLGİLİ HADİSLERİ’ne de yer verelim:
Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Şehadet Ve Şehidin Fazileti
Ravi : Enes
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Cennete giren hiç kimse dünyaya geri dönmek istemez, yeryüzünde olan her şey orada vardır. Ancak şehid böyle değil. O, mazhar olduğu ikramlar sebebiyle yeryüzüne dönüp on kere şehit olmayı temenni eder" Bir rivayette şu ziyade mevcut: "... Şehid hariç, o, şehidlik sebebiyle mazhar olduğu üstünlükler ve kerametler sebebiyle... (dönmek ister)"
HadisNo : 1010
Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Şehadet Ve Şehidin Fazileti
Ravi : İbnu Ebi Umeyre
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Allah yolunda öldürülmem; bana bütün evlerde ve çadırda yaşayanların benim olmasından daha sevgilidir."
HadisNo : 1011
Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Şehadet Ve Şehidin Fazileti
Ravi : Muğire
Hadis : Muğire (ra) dedi ki: "Peygamberimiz (sav), Rabbimizin risaletini getirmiştir. Bir de bize bildirdi ki, bizden kim öldürülürse cennetlik olacaktır. Bu sebeple biz, ölümü, sizin hayatı sevdiğinizden daha çok seviyoruz." (Buhari, Kitabu`t-Tevhid`de muallak olarak kaydetmiştir. Rezin tam olarak kaydeder.)
HadisNo : 1012
Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Şehadet Ve Şehidin Fazileti
Ravi : Ebu Katade
Hadis : Bir adam sordu: "Ey Allah`ın Resulü, Allah yolunda öldürüldüğüm takdirde, bütün hatalarım örtülecek mi?" Resulullah (sav): "Evet, sen sabreder, mükafaat bekler, geri kaçmadan ileri atılır vaziyette olduğun halde öldürülürsen!" diye cevap verdi. Ve adama sordu: "Nasıl sormuştun?" Adam sorusunu aynen yeniledi. Bunun üzerine aleyhissalatu vesselam Efendimiz sözlerini şöyle tamamladı: "Evet, (kul) borcu hariç, bütün günahların affedilecek. Zira Cebrail bu hususu bana haber verdi!"
HadisNo : 1013
Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Şehadet Ve Şehidin Fazileti
Ravi : Abdullah İbnu Amr İbni`l-As
Hadis : Resulullah (sav) şöyle buyurdular: "Şehidin -borç hariç- bütün günahları affedilir."
HadisNo : 1014
Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Şehadet Ve Şehidin Fazileti
Ravi : Fadale İbnu Ubeyd
Hadis : Hz. Ömer (ra)`i dinledim, "Hz. Peygamberden işittim" diyerek şu hadisi rivayet etti: "Dört çeşit şehid vardır: 1- İmanı kavi mü`min kişi düşmanla karşılaşır, öldürülünceye kadar Allah`a sadık kalır, işte bu kıyamet günü, insanların gıbta ile gözlerini kaldırıp bakacakları gerçek şehiddir. -Bunu yaparken başını kaldırır ve kalansuvesi yere düşer- (Fadale der ki:) "Bu, Hz. Ömer`in kalansuvesi mi idi, yoksa Resulullah (sav)`ın kalansuvesi mi idi anlayamadım." 2- İmanı sağlam (ancak önceki kadar şecaat sahibi olmayan) bir mü`min düşmanla karşılaşır. Korkudan vücudu -talh ağacının dikeni batmış gibi- titrer. Bu sırada gelen serseri bir ok darbesiyle hayatını kaybeder. Bu, ikinci derecede bir şehiddir. 3- İyi amelle kötü ameli karıştırmış mü`min kişi, düşmanla karşılaşır. Bu karşılaşma esnasında (sabır ve şecaatte, şehidliğin mükafaatını beklemekte) Allah`a sadık kalır, öldürülünce bu üçüncü mertebede bir şehid olur. 4- Günahkar bir mü`min düşmanla karşılaşır, ölünceye kadar Allah`a sadık kalır. Bu da dördüncü derecede bir şehid olur."
HadisNo : 1015
Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Şehadet Ve Şehidin Fazileti
Ravi : Yahya İbnu Said
Hadis : Resulullah (sav) (Bedir`de bizleri) cihada teşvik etti, cenneti hatırlattı. Bu sırada Ensar`dan biri, elindeki hurmalardan yemekte idi. Birden: "Ben şunları bitirinceye kadar oturacak olursam dünyaya fazla hırs göstermiş olacağım" dedi ve ellerindeki hurmaları fırlatarak kılıncını çekip öldürülünceye kadar savaştı.
HadisNo : 1016
Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Şehadet Ve Şehidin Fazileti
Ravi : Bera
Hadis : Zırh giyinmiş bir adam gelerek: "Ya Resulullah! Hemen savaşa mı katılayım, Müslüman mı olayım?" diye sordu. Resulullah (sav): "Müslüman ol, sonra savaşa katıl!" dedi. Adam Müslüman oldu, savaşa katıldı ve öldürüldü. Resulullah (sav) onun hakkında: "Az bir amelde bulundu fakat çok şey kazandı" buyurdu.
HadisNo : 1017
Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Şehadet Ve Şehidin Fazileti
Ravi : Raşid İbnu Sa`d
Hadis : Raşid İbnu Sa`d, ashaba mensup birinden naklen anlatıyor: "Bir zat Resulullah`a gelip: "Ey Alah`ın Resulü, niye şehid dışında kalan mü`minler kabirde imtihan edilirler?" diye sordu. Resulullah şu cevabı verdi: "Şehidin ölüm anında tepesinin üstünde kılıç parıltısını hissetmesi imtihan olarak ona kafidir."
HadisNo : 1018
Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Şehadet Ve Şehidin Fazileti
Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Şehidin ölüm (darbesinden) duyduğu ızdırab sizden birinin çimdikten duyduğu ızdırap kadardır."
HadisNo : 1019
Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Şehadet Ve Şehidin Fazileti
Ravi : İbnu Mes`ud
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Rabbimiz, Allah yolunda savaşan şu kimseye taaccüb etmiştir: Arkadaşları hezimete ugra(yıp kaçmış)tır. Ancak O, (kaçmanın haram olduğunu düşünerek) kendisine düşen sorumluluğun idrakiyle geri dönerek, öldürülünceye kadar düşmanla çarpışmıştır. Bunun üzerine Aziz ve Celil olan Allah, meleklere (iftiharla) şöyle der: "Şu kuluma bakın, benim nezdimde olan mükafaatı) düşünüp katımda olan (cezadan) korkarak geri döndü, öldürülünceye kadar savaştı."
HadisNo : 1020
Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Şehadet Ve Şehidin Fazileti
Ravi : Abdü`l`Habir İbnu Kays İbni Sabit İbni Kays İbni Şemmas (an ebihi an ceddihi)
Hadis : Resulullah (sav)`a Ümmü Halid adında bir kadın yüzü örtülü olduğu halde gelerek Allah yolunda öldürülmüş olan oğlu hakkında sormak istedi. Ashab`tan biri kadına: "Sen, yüzü örtülü olduğun halde gelip oğlundan mı soracaksın?" dedi. Kadın: "Oğlumu kaybetti isem de hayamı kaybetmedim" dedi. Resulullah (sav) kadına: "Oğlun iki şehid mükafatı elde etmiştir!" dedi. Kadın: "Bunun sebebi nedir, ey Allah`ın Resulü?" diye sorunca şu cevabı verdi: "Çünkü onu Ehl-i Kitap öldürdü!"
HadisNo : 1021
Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Şehadet Ve Şehidin Fazileti
Ravi : Sehl İbnu Huneyf
Hadis : Resulullah (sav), "Kim sıdk ile Allah`tan şehid olmayı taleb ederse, Allah onu şehidlerin derecesine ulaştırır, yatağında ölmüş bile olsa" buyurdu."
HadisNo : 1022
Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Şehadet Ve Şehidin Fazileti
Ravi : Ebu Malik el-Eş`ari
Hadis : Resulullah (sav) buyurdu ki: "Kim Allah yolunda evinden ayrılır, sonra da öldürülür, yahut atı veya devesi (yere atıp) boynunu kırar veya bir zehirli sokar veya yatağında ölür ise, Allah`ın dilediği hangi musibetle ölmüş olursa olsun şehit olarak ölür."
HadisNo : 1023
Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Şehadet Ve Şehidin Fazileti
Ravi :
Hadis : Ebu Davud`un bir diğer rivayetinde geldiğine göre, "Resulullah (sav)`a: "Ey Allah`ın Resulü, kim cennete gidecek?" diye sorulmuş, o da şu cevabı vermiştir: "Peygamber cennetliktir, şehid cennetliktir, çocuk(ken ölen) cennetliktir, diri diri gömülen çocuk cennetliktir."
HadisNo : 1024
Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Şehadet Ve Şehidin Fazileti
Ravi : Ebu`n-Nasr
Hadis : Resulullah (sav) Uhud şehidlerine uğradı ve: "İşte bunlar var ya, bunlar için şehadet ederim" dedi. Ebu Bekir (ra): "Ey Allah`ın Resulü biz onların kardeşleri değil miyiz? Onlar nasıl Müslüman oldularsa biz de Müslüman olduk, onların cihad etmeleri gibi biz de cihad ediyoruz!" dedi. Resulullah şu cevabı verdi: "Evet (söylediğiniz hususlar doğru), ancak benden sonra ne gibi bid`alar çıkaracağınızı bilemiyorum." Hz. Ebu Bekir (ra) ağladı, ağladı ve sonra: "Yani biz senden sonraya mı kalacağız? (diye eseflendi)."
Hadis No : 1025
Yazımızı bir şiirimizle noktalayalım:

ŞEHİTLER…
Kurt, kuzu, kuşlar ağladı,
Dualar nasır bağladı,
Akmaz dereler çağladı,
Analar ciğer dağladı.
ŞEHİTLER ÖLDÜ DEMEYİN,
ONLAR DİRİDİR, ÖLMEZLER!

Şehidin üstünde desen,
Bayrağ-ı mübarek kefen,
Kalb-i yüreğine girsen,
Hikmetini soruyor isen.
ŞEHİTLER O’NA GİDECEK,
BİZİM İÇİN DUA EDECEK.

Bir şehit gördüm toprakta,
Elinde tüfeği, canlı,
Mezara düşen yaprakta,
Damarlar daha da kanlı.
EN ŞANLI RÜTBE BULURLAR,
ŞEHİD-İ CENNET OLURLAR.

Peygamber Râyet altında,
Hak ettiği müjde bahtında,
Irmağ-ı Kevser tahtında.
Ebedi saltanatında.
ŞEHİT OLMAK GÜZEL ÖLÜM,
BUNU BİLİR MİSİN GÜLÜM?

Şehitler var çeşit çeşit,
Mevlâ’nın katında eşit,
Kalem yazar, olur reşit,
Şehidi bilmezsen, işit.
KEMÂLİ ŞİİR ÖZELDİR,
ŞÜHEDÂ İÇİN GÜZELDİR.

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank