content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

16 Şub

Raydan Çıkan Trendler

Domain name, yani alan adı-site adı, alımlarında yükselen trendleri takip etmenin önemli olduğunu bu pazarın içindekiler bilir. Yakın bir zamanda da aklıma ajdarmarket.com adlı bir isim almak geldi.

Ajdar'ın, ciddi bir konu itibarı ile bakıldığında yükselen bir değeri yok. Yani, moda markası değil, bir felsefe ekolü değil, bir ürün pazarı markası değil... değil oğlu değil..fakat yine de yükselen bir özelliği var. Yükselen özellik, ötesinde yükselen trend diye algılanabilecek şeyi, tam tanımlanamasa da var.

Alişan'ın Ajdar'ın ensesine attığı şaplak onun hitinin/vurusunun pekiştireçlerinden biri oldu. Başka şeyler de pekiştireç oldu tabii Ajdar'ın yükselen şeyi-nin daha da yükselmesi için.
Olayın anlatı gerçekçiliğini artırmak için videoyu yeniden izleyelim:

Yükselen tredlerin ne olduğu önemli değil. Bir marka, bir davranış modeli, bir moda akımı, bir yeme kültürü... bir şey şeyi. İnsanlar diğer insanlarla bir aynı şeyleri yaptıklarını anlatmaya çalışıyorlar yani.

Ciddi trendlerin yükseliş sebeplerinden en önemlisi, şuursuz kitlelerin çokluğudur. Trend denen şey, insanlara var olma şeysileri verse de, ertesi günü veya ertesi haftasında başka bir şeyin yükselen trend olmayacağına garanti değil.

Ajdar'ın yükselen şeyi, bilinçgerilerinden hiç inmeyen bir bileşeni de barındırıyor. Yedekte duran, bir seviye, bir boşalım aracı. Gerçekten hiperstar olup olmamanın Ajdar'ın umurunda olduğunu sanmıyorum. O, akılda kalıcı olmanın daha önemli olduğunu biliyor; akılda kalma araçları ne olursa olsun.

Ajdar market, ajdar ürünlerinin satıldığı bir alışveriş sitesi olabilir. Aslında bunu Ajdar'ın bu sistemi kendisinin kurması lazım. Kupa bardaklar, araba süsleri, anahtarlık, çakmak, heykelcik, çalar saat, kondom, baskül,... peynir-ekmek gibi gider. Hepsi Ajdarlı olacak tabii ki.

Samimiyetle söylüyorum: Ajdar'ı seviyorum ben. Mesele bunlar değil. Konumuz: yükselen veya gizlice yükselen veya bilinçgerimizde hep yüksekte duran trendleri nasıl yakalayıp bunları başarılı girişimlere dönüştüreceğimiz.

Ajdar'a saygımdan bu domainname'i -ajdarmarket.com'u satın almıyorum. Şu an baktım: ajdarmarket.com adı hala boşta. Bu domainname'i alan akıllıca bir yatırım yapmış olur. Benden söylemesi.

***
Renkli gazeteleri almamın önemli sebepleri var. Her gün 3-4, bazen 5-6 gazete. Çok alınan gazeteler. Diğer medya araçlarını da beraber düşündüğümde... bize ait olmayan ne çok şey var. Şatafatla sunulan dünyalar, aşklar, yaşayışlar... fakat hemen yanında çok daha farklı haberler; cinayetler, diğer suçlar... Bu cinayetler, suçlar bize daha yakın aslında. Bizimle beraberler hep.

Tam anlatamadığım, dilimin dönmediği şeyler var...fakat bize ait olmayan, ki biz kimiz?: normal, sıradan insanlar, bir sürü şey.

10 gündür Meryem Uzerli haberleri var mesela. Meryem şunu yaptı, Meryem bunu yaptı... Meryem'in yaptığı şeyler, Meryem'i ilgilendirir. Bir gazeteyi almamakla halledilebilecek bir mesele değil bu.

Yani şu sürekli delirmiş haberler veren medya, delirmiş dizileri, delirmiş yazarları, delirmiş... fakat çokluklarından dolayı -akla yatkın değil de- akla yatırmak zorunda kaldığımız şu şuursuzlardan nasıl kaçacağımız düşünce kırıntısını bile tıkayan delleniş. Aynı dellenmişlerin, sanki kendileri üretmemişler gibi davrandıkları Mersinli kızın sapkın katillerini, dellenmek- kudurmak yetmemiş gibi, şuhi şahikalarından üstümüze kustukları haz-nefret kusmuk nehirleri.

O sapkını, o katili seviniz. Bizden gayrisi değildir o.

***

Domainname'lerden nerelere geldik, yine. Ona kalırsa... gideceğimiz yerlerin çoğunu hala bilemiyoruz. Kaldı ki ben kendimi iki adım öteye getirmişim çok mu.

Trendiniz raydan çıksın. Boyunuz bosunuz trendiniz devrilsin. Hindu trenlerini görünce Ahho ahhoo, kendi trendlerinizi görünce iyi.

 

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank