content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

18 Eki

Otomotivde, Üretim ve İhracat Yeni Rekora Koşuyor

2016'da otomotiv sanayisinde ardı ardına ikinci kez rekor üretim ve ihracat rakamları gerçekleştirilecek
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, 2016'da otomotiv

sanayisinde ardı ardına ikinci kez rekor üretim ve ihracat rakamlarının gerçekleştirileceğini belirterek, "Katma değeri yüksek ürünlerle üretim ve ihracatta yeni rekorlara koşuyoruz." dedi.
OSD tarafından hazırlanan "2016 Ocak-Eylül Dönemi Değerlendirme Raporu"na göre, 2015 yılındaki üretim ve ihracat rekoru rakamlarının aşılması ve 2016'da rekorların yukarıya çekilmesi bekleniyor.
Raporun tanıtım töreninde konuşan Önen, 2016 yılı ocak-eylül dönemine ilişkin görüşlerini dile getirerek, "İç pazarda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 daralma olmasına karşın, ihracatın ivme kazanarak adet bazında yüzde 13 artması ile otomotiv sanayinin üretimi de yüzde 6 büyüdü. Hatırlanacağı gibi 2014 ve 2015 yıllarında yapılan yatırımlarla sanayimiz üretim kapasitesi 1 milyon 750 bin adede ulaşmıştı." diye konuştu.
Bu yıl yapılan ve devam eden yatırımlarla sanayi üretim kapasitesinin 2 milyon sınırına yaklaştığını aktaran Önen, "Burada elbette en önemli nokta, Avrupa'nın önde gelen ticari araç üretim üssü olma konumumuz, binek otomobilleri konusunda da önde gelen bir üretim merkezine dönüştürebilmiş olmamız. Son yıllarda özellikle Ar-Ge ve mühendislik alanına yapılan yatırımlarla Türk otomotiv sanayi bugün düz beyaz kağıttan tamamen yeni model üretebilme yeteneği kazandı. Bu gücümüzü artık binek otomobilde de çok iyi kullanabildiğimizin kanıtı, bu yılki Paris Otomobil Fuarı oldu." ifadelerini kullandı.
"Otomotivde sürdürülebilir rekabetçiliğimiz için çalışmalıyız"
Kudret Önen, sektörel ihracat sıralamasında otomotivin liderliğini 11'inci yılda da sürdürdüğünü anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türk otomotiv sanayi bugün Türkiye toplam ihracatının yüzde 16,5'ini gerçekleştiriyor. 2011 ve 2015 yıllarını dışarıda tutmak kaydıyla otomotiv sektörü son 10 yıllık dönemde hep dış ticaret fazlası verdi. 2016 ocak-ağustos döneminde de 1,15 milyar dolar dış ticaret fazlası vererek ülkemiz dış ticaret dengesine pozitif katkı sağlamaya devam ediyoruz. Daha önce yaptığımız açıklamalarda küresel ve Avrupa üretimleri nezdinde sanayimizin konumunun her geçen gün kuvvetlendiğini ifade etmiştik. 2016 yılı ilk yarı sonuçlarına göre hafif ticari araç üretiminde dünyada 8'inci ve Avrupa'da 2'nci sırada olmamızla güçlü konumumuzu sürdürüyoruz. Ayrıca nispeten yükte hafif pahada ağır diyebileceğimiz otomobil üretiminde yükseliş ivmemiz devam ediyor. Katma değeri yüksek ürünlerle üretim ve ihracatta yeni rekorlara koşuyoruz."
Otomotiv sanayisinin tecrübe ve birikimini kullanarak uluslararası bir üretim merkezi olmayı başardığını ve uluslararası anlamda rekabetçi konumunun artık tartışılamaz hale geldiğini kaydeden Önen, otomotiv sanayinin sürdürülebilir gelişimini garanti altına almak ve tüm paydaşlar olarak bu konuda üzerilerine düşen görevleri yerine getirmeleri gerektiğini ifade etti.
Önen, ülkenin rekabetçiliğinin güçlendirilmesi ve sürdürülebilir hale gelmesinin gerektiğini vurgulayarak, şu bilgileri verdi:
"Bu çerçevede dijital dönüşüm, nitelikli iş gücü, idari yapılanma ve küresel ticaret anlaşmaları alanlarında politika geliştirmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Gelişmiş ülkeler, özellikle üretim sanayindeki rekabetçiliğini geri kazanmak adına özel yaklaşımlar hazırlıyor ve ülkemizin de sürdürülebilir rekabetçiliği için bu konunun yakından takip edilmesi gerekiyor. Bizler otomotiv sanayi olarak firma bazında dijitalleşmeye yönelik çalışmaları sürdürüyoruz. Otomotiv üreticilerimiz bir yandan durum tespiti ve yol haritası oluşturma, bir yandan da tespit edilen alanlarda planlarını uygulamaya geçirme çalışmaları süreci içindeler. Bu çalışmaların amacına uygun ve uygulanabilir olması için ülke politikalarının da oluşturulması ve hızlıca devreye alınması gerekiyor. Bu konuda da önerilerimiz eğitim politikası, hukuki altyapı, dijital dönüşüm kapsamında makine ve teçhizat üretiminin desteklenmesi ve teşvik mekanizması başlıklarında toplanıyor. Tüm bu çalışmaların Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız uhdesinde kurulacak Otomotiv Müsteşarlığı veya Genel Müdürlüğü kapsamında hızlı ve verimli şekilde yönetilmesinin önemini bir kez daha hatırlatmak isteriz."
"Üretimin 1 milyon 450 bin adedin üzerine çıkması bekleniyor"
Söz konusu rapora göre; üretimin 1 milyon 450 bin adedin üzerine çıkması beklenirken, ihracatın da 1 milyon 100 bin sınırını aşacağı tahmin ediliyor. Yenileme ve yeni model yatırımlarıyla otomotiv sanayi özellikle otomobil üretiminde büyüme trendini bu yıl da devam ettiriyor.
2016 yılı ocak-eylül döneminde toplam pazar, 2015 yılı aynı dönemine göre yüzde 6 azalma kaydederek 653 bin adet olarak gerçekleşti. Toplam üretim, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6 arttı ve 1 milyon 33 bin adede ulaştı.
2016 yılı ocak-eylül döneminde otomotiv sanayi ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 13 arttı ve 797 bin adet oldu. Geçen yıl aynı dönemde 707 bin adet araç ihraç edilmişti. Üretimin ve ihracatın mevcut ivmesini sürdürmesi ve üretimin 1 milyon 450 bin, ihracatın ise 1 milyon 100 bin adedi geçmesi, böylelikle 2016'nın otomotiv sanayisinde ardı ardına ikinci kez rekor üretim ve ihracatın gerçekleştiği yıl olması bekleniyor.
Sektörel ihracat sıralamasında otomotiv endüstrisi ihracatı liderliğini 11. yılda da sürdürüyor ve Türkiye toplam ihracatının yüzde 16,5'ini gerçekleştiriyor. Küresel üretim ilk 6 ayda yüzde 2 artarken Türkiye'de ilk 9 ayda üretim yüzde 6 arttı. Türkiye'nin motorlu araç ihracatı, sürdürülebilir büyüme ile 2016 yılı ilk 9 ayında da 2015'e kıyasla yüzde 13 arttı. Türkiye, bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre AB'ye başlıca ihracat yapan ülkeler arasında birinci sırada yer alırken, AB otomobil ithalatının yüzde 22'sini ve AB ticari araç ithalatının yüzde 65'ini oluşturdu.
İç pazarda Ocak-Eylül 2016 dönemindeki yüzde 6'lık daralmaya rağmen, üretimde ihracat bazlı büyüme devam ediyor. 2016 yılı sonunda üretimde yüzde 8-9 seviyesinde artış bekleniyor. Üretim kapasitesi, son 5 yılda 1,6 milyon adet seviyesinden 1,85 milyon seviyesine ulaştı. Açıklanan yatırımlarla kapasite 2 milyon adet seviyesine yaklaşıyor.
Türkiye, son yıllarda iç pazar büyüme trendi ile 1 milyon seviyesine ulaşmasına rağmen ilk sekiz ayda 1,15 milyar dolar dış ticaret fazlası vererek, ülke dış ticaret dengesine pozitif katkı sağlamaya devam ediyor. Otomotiv sanayi, 11 yıldır ihracat liderliği konumunu sürdürüyor.

Etiketler :

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank