content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

30 Haz

Oruç ve Boşa Kürek Sallamak

 İslam dininin emirlerinden en çok yerine getirilen ibadet şeklidir. Bayram namazı “vacip” hükmünde olması ve “Cuma” namazı da erkekler tarafından kılındığından ülkede hatta dünyada en fazla kişi tarafından yerine getirilen tek ibadettir.

Oruç kolay bir ibadet midir? Hayır. Üstelik yapışı itibariyle en zor olanıdır. Kolay mı günün belli saatlerinde hiçbir şey yiyip içmeyeceksin. Başka yasaklar da fazlası.

Ülkemize ve hatta dünyadaki Müslümanlara baktığımızda namaz oruca göre daha az yerine getiriliyor. Şöyle bir soru sorsak; Ülkede otuz gün oruç tutan mı fazla beş vakit namaz kılan mı? Cevabınız ne olur?

Ne hikmetse kah dinin vecibesi gereği, kah adetten, kah “el alem” ne der kabilinden  orucu tutmak için daha dikkatli oluruz. Her ne kadar her geçen gün oruç tutan sayısı azalsa da diğer ibadetlerin yanındaki değeri aynıdır.

Şimdi oruç nasıl tutulur, faziletleri nelerdir, kimlere farz kimlere değildir diye fetva verecek değilim. Onların çoğu sahih kitaplarda yazıyor. Zaten nevzuhur hocalar da televizyonlarda anlatıp duracaklar. Gerçi bu “ekran hocaları” insanları nasıl dinden soğuturum diye ellerinde geleni yapsa da; amali olmasa bile itikadi olarak Müslüman sayısı hala fazla.

Ramazanlarda bazı ilginç şeyler olmaktadır. Daha önce sarığına, cübbesine, sakalına, tesettürüne karşı çıktıkları kişilerle hep beraber oruç tutacak olanlar var. “Bu zamanda böyle kıyafet olur mu, iş yerinde namaz kılınır mı, çalışmak da ibadet” diye konuşan insanlardan oruç tutanlar hiç de az değil.

Genç birini camiden çıkarken görüp “Bu yaşta beyni yıkanmış” diyen kişilerden de oruç tutanlar var.

Mürteci, yobaz, çağdışı aşırı dinci gibi ne idüğü belli olmayan tabirleri kullananlar arasında da oruç tutanlar var.

Bayram namazlarını kaçırmayan, cumalarda en ön safta olan ve düzenli namaz kılanlar için “Dini siyasete alet ediyor” gibi yaftalar üretenlerden de oruç tutanlar var.

Teravih namazına gitmeyenleri büyük suç işlemiş gibi gösterip hiç namaz kılmayanlardan da oruç tutanlar var.

Var oğlu var.

Sadece oruç tutup caminin yolunu bilmeyip “kalbi temiz” insanlardan orucun faziletlerini dinliyoruz her ramazan da.

Velhasıl “yobazla, çağdaş” kişilerin ortak ibadeti olan orucu tutanlar niyetlerine göre karşılığını alacaklar.

Efendim herkse hayırlı ramazanlar.

Zeki ORDU zordu@karadenizhaberpostasi.com

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank