content

21 Oca

Meşrubatlara Uyarı Yazısı Konması Satışları Azalıyor

Şekerli içeceklerin kutu ve şişlerinin üzerine sigara paketlerinde olduğu gibi sağlıkla ilgili uyarıcı yazılar konmasının işe yarayabileceği ve anne ve babaların bunları satın alma oranlarını azaltabileceği bildirildi.

Pediatrics isimli dergide yayınlanan araştırma, en azından 6-11 yaşlar arasında bir çocuğu olan 2382 ebeveyn üzerinde on-line olarak gerçekleştirildi.

untitledBunlar çocuklarına içecek almak üzere 6 gruba ayrıldı.

Bir grup içeceklerin üzerinde hiçbir uyarı yazısı görmezken, bir grup ise içeceklerin kalorilerini gördüler.

Diğer dört grup ise şekerli içeceklerin obezite, tip 2 diyabet ve diş çürüklerine yol açabileceğine dair uyarı etiketleri gördü.

Üzerlerinde muhtemel sağlık risklerini bildiren uyarılar olan içecekleri gören ebeveynlerin sadece yüzde 40 içecek satın aldı.

Buna karşılık içeceklerde uyarı yazısı görmeyen ebeveynlerin ise yüzde 60’ ı, kalorileri bildiren etiket gören ebeveynlerin yüzde 53’ ü bunları satın aldı.

USA’ da içeceklere uyarı yazısı konmasıyla ilgili kanuni düzenlemeler yapılmaya çalışılıyor ancak içecek endüstrisi de obezite ve diyabet gibi hastalıkların birçok sebebi olabileceğini, sadece meşrubatı suçlamanın doğru olmadığı gerekçesiyle buna karşı çıkıyor.

2015 Beslenme Kılavuzun’ da da günlük kalori ihtiyacının en fazla yüzde 10′ unun şekerden alınması tavsiye ediliyor.

Gelelim neticeye

İçeceklerin üzerine sigaradaki gibi uyarıcı yazılar konması elbette kesin ve etkili bir çözüm değil ama az da olsa caydırıcı olabilir.

Bunların kutularının tek tip ve tek renk olması, içeceklerle beraber birtakım hediyelerin verilmemesi ve şekerli içecek vergisi de işe yarayabilir.

Keşke bizde de bunlar konuşuluyor tartışılıyor olsa!

Kaynak:

http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2016/01/13/peds.2015-3185

***

İngiltere’ nin bu tavsiyemi uygulama iradesinden mutlu oldum:

İngiltere’de Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) ülkede artan obezite sorunuyla savaşmak için hastaneler ve sağlık merkezlerinde “şeker vergisi” uygulaması planlıyor.

NHS direktörü Simon Stevens, Guardian gazetesine yaptığı açıklamada NHS kafelerinde aşırı şekerli içecek ve yiyeceklere yüzde 20 oranında vergi sözü verdi.

Uygulama aşamalı olarak başlayacak ve 2020’ye kadar tüm NHS tesislerinde hayata geçirilecek.

İngiltere Başbakanı David Cameron ise ulusal çapta bir şeker vergisinin düşünülebileceğini söyledi.

Sisteme de büyük yük

Simon Stevens şeker vergisinin başta şekerli içecekler için geçerli olacağını, bunun yılda 20-40 milyon sterlin getirisinin olabileceğini belirtti.

NHS direktörü bu ek geliri, kendi 1,3 milyon çalışanının sağlığına harcamak istediklerini belirtti.

İngiltere’de kötü beslenme alışkanlıkları, hayat tarzına bağlı engellenebilir ölümler kategorisinde sigarayı geçmiş durumda.

Ve bu konuda bir önlem alınmazsa, büyük ölçüde bedava olan sağlık sistemine gelecekte, örneğin Tip 2 diyabet gibi hastalıkların artışı ile muazzam bir yük bindirebileceğinden endişe ediliyor.

Stevens “Sadece bu ülkedeki insanların ve çocukların iyiliği değil, aynı zamanda NHS kurumunun sürdürülebilirliği de söz konusu” dedi.

Kaynakhttp://www.bbc.com/turkce/haberler/2016/01/160118_seker_vergisi

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank