content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

02 Kas

“Lisanslı Depo” Mümkün

2007 yılından beri Avrupa Birliği tarafından verilen yardımlar, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (Instrument for Pre-Accession Assistance-IPA) olarak bilinen tek bir başlık altında toplanmıştır.

İPA 5 ana başlık altında toplanmış olup, bu başlıklardan 3. sü Bölgesel Kalkınma olup; çevre, ulaştırma ve bölgesel rekabet edebilirlik alt başlıklarından oluşmaktadır. Bölgesel rekabet edebilirlik alt başlığından yararlanacak olan inşaat ağırlıklı projelerin hibesinde alt limit 2 milyon AVRO olup üst limit bulunmamaktadır.

Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programının hedef bölgesini, 2001 yılı verilerine göre NUTS II seviyesinde (26 bölge) kişi başı milli geliri Türkiye ortalamasının % 75’inin altında kalan 43 il oluşturmaktadır.

Bugünlerde Ordu’da harıl harıl lisanslı depo tartışılıyor. “Bir Giresun Olamadık” diyenler var, lisanslı depo olmazsa olmaz diyenler var, “Giresun yaptı Ordu yapamadı” diyenler var ve tartışmalar sürüp gidiyor.

Yukarıda bahsettiğim İPA, 2007-2013 dönemi olarak uygulandı, şimdi de 2014-2020 döneminin hazırlıkları tamamlanmak üzere ve yakın zamanda açılacak.

Bilindiği üzere Giresun Ticaret Borsasının İPA 2007-2013 Bölgesel Kalkınma (Bölgesel Rekabet Edebilirlik) hibe başlığına 2008 yılında sundukları Lisanslı Depo projeleri kabul edilmiş, müzakere, mutabakat, projelerin yapılması, ihale hazırlıkları aşamaları tamamlanmış olup, inşaat aşamasına geçilmiştir, bugünlerde inşaat ve silo vb. kısımların yapımında son aşamaya gelinmiştir.

Proje 10 milyon AVRO bütçeli olup tamamı hibe kapsamındadır. Giresun bu projeyi yaparken Ordu da boş durmamış, aynı başlığa ve yaklaşık aynı bütçe ve hibeli “Arım Balım Peteğim” projesini sunmuş, kabul edilmiş, benzer aşamalardan geçmiş olup, inşaat süreci devam etmektedir.

Bir birimizi yormaya, karalamaya, yıpratmaya gerek yok. İPA 2014-2020 döneminde aynı hibe başlığı tekrar açılacaktır. Aynı başlığa benzer ad altında lisanslı depo yapımı projelendirilerek sunulabilir. Burada farklılık olarak, Giresunun dışında yoğun fındık üretimi yapılan iller, fındığın başkenti olan Ordu koordinasyonunda böyle bir proje hazırlayabilir ve sunabilir.

Önerim, Ordu Ticaret Borsası öncülüğünde, fındığın yoğun yetiştirildiği illerin Ticaret Borsalarının desteğinde fındığın lisanslı depo sorununu tamamen çözecek büyük ölçekli bir proje hazırlanıp sunulmasıdır. Bu proje muhtemelen 7-8 ilin ortak projesi olacağı için kabul edilme oranı da yüksek gözükmektedir.

Bu çalışmalar Ticaret Borsalarımızın öncülüğünde ve koordinasyonunda olabileceği gibi, Ticaret ve Sanayi Odalarımızın, Büyükşehir ve diğer belediyelerimizin ve buna benzer tüzel kişiliği olan yapılanmaların veya bunların tamamının koordinasyonunda yapılabilir.

Bende fikir sahibi olarak taşın altına elimi koymayı, Ordu Sanayici ve İş Adamları Derneği (ORDUSİAD) adına ücretsiz olarak yazmayı, diğer ilgili ve istekli kurumları organize etmeyi taahhüt ediyorum.

Kıymetli okuyucularım, çok teknik bir konuyu ilimizin güncel bir sorununun çözümüyle ilişkilendirerek detaylara girmeden anlatmaya çalıştım. Fındığın başkenti olan Ordu’ya, fındığın bu kadar önemli bir sorununun çözümünde fındık bölgesindeki illere abilik yapmasının  çok yakışacağını düşünüyor, saygılar sunuyorum.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank