content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

01 Nis

Kürt Koridoru İncirlik Sayesinde mi Açılacak?

Erdoğan’ın Amerika ziyareti konusunda, bir sürü gereksiz tartışmalar yapılıyor. Görüşme resmi mi olacak, gayri-resmi mi olacak gibi incir çekirdeğini doldurmayan konular, kamuoyunun gündemine geliyor.
Oysa İncirlik’ten kalkan Amerikan uçakları, Kürt Koridorunu tamamlamaya yönelik son hamleleri gerçekleştiriyor.
Afrin ile Ayn el Arap’ı birleştirecek, bir başka ifadeyle, ülkemiz tarafından Kırmızı Çizgi olarak ifade edilen ve bu uğurda, Rusya’ya ait bir uçağı düşürmemize neden olan koridor meselesi, Amerika’da görüşülecek mi?
Biz Amerika’dan ne istiyoruz? Amerika bizden ne istiyor?
Mesele sanıldığı gibi, Erdoğan’ın demokrat olup olmadığı mıdır?  Yoksa ülkemiz için hayati önemdeki, bu koridorun açılıp açılmaması meselesi midir?
Amerika koridorun açılmasında, çok kararlı olduğunu, IŞİD’ı bombalayıp, IŞİD’ın boşalttığı alana(Afrin Kobani arası) Kürtleri(PYD) yerleştirerek fiilen göstermiş oluyor.
Türkiye büyük bir karar vermek mecburiyetindedir.
Önce, Amerika’nın bizden ne istediğini ifade edelim. Federe hale gelmiş Suriye’nin bölgede hamiliğini yapmamız. Tıpkı Kuzey Irak’ta olduğu gibi, ordumuzu ABD komutasına vermemiz.
Bizim Amerika’dan istediğimiz ise; Suriye’nin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığıdır. İşte karışıklık burada ortaya çıkıyor. 2011’den beri Amerika ile birlikte, Suriye’de iş tutmuş olmamız, İncirlik Üssünü Amerika’ya tahsis etmiş olmamız, bizi çıkmaza sokuyor.
Hem koridorun kurulmasını istemiyoruz, hem de koridoru kurmaya çalışan ABD’ye imkânlarımızı açıyoruz. Öte yandan da hala Suriye’ye terör ihraç ediyoruz.
Amerika bizi kullanarak, Suriye’ye terör ihraç ettirerek, Suriye’de öyle bir konum elde etti ki, deme gitsin. Mezhep siyasetlerinin çıkmazı demek doğru olur.
Amerika, Suriye’de elde ettiği bu konumu, ülkemiz içinde, stratejik piyonu PKK’yı da kullanarak, Suriye’de kendisine karşı gelebilecek direncimizi de kırmış oluyor.
İzlediğimiz yanlış siyasetlerle, Türkiye’nin elinin kolunun bağlanmasını sağlayan Amerika, Erdoğan’a yüz çeviriyor. Kendisinden koridor kurulmasının durdurulmasını talep edeceğini düşünerek, resmi görüşme yapmak istemiyor.
Amerika’nın açmaya çalıştığı koridor alanında, yaşayan Kürt nüfus %30 kadardır.
Koridoru açmaya çalışan sadece Amerika değil. Suudi Arabistan uçakları da İncirlik’tedir. İki sözde dost ülke, gelmiş güneyimizde koridor açmaya çalışıyorlar.
Peki, bu durumda ülkemiz için acil çare nedir?
Derhal Suriye siyasetimizi değiştirmemiz. Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt Koridorunun açılmasını, sadece Türkiye ve Suriye engelleyebilir.
Ancak bu da yeterli değildir. Rusya ve İran ile Suriye’nin toprak bütünlüğü ve ulus devletinin bağımsızlığı konusunda ittifaklara varmak.
İncirlik Üssünü derhal kapatmak.
Tüm çıkarlarımız, Amerika’nın çıkarlarıyla çatışıyor. Ama biz hala Amerika dostumuz, stratejik ortağımız diye, siyaset üretmeye çalışıyoruz.
Yahudi lobilerinden medet umuyoruz. Ki, o Yahudi lobilerinden birisi de, Erdoğan’a verdiği madalyayı geri istiyordu. O Yahudi lobisi de Erdoğan’ın Yahudilerle yaptığı toplantıda bulunacakmış!
Bakalım. Amerika’dan gelindikten sonra neler olacak?

Bülent Esinoğlu
bulentesinoglu@gmail.com

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank