content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

28 Mar

KOSGEB Kesenin Ağzını Açtı

Terör, şehitler, sivil kayıplar, ısrarla savaştan başka çözüm arama derdine düşmeyen sığ siyaset bunaltıyor. Zor gündemin değişmesini bekleyerek geçiyor günler. Biraz umut ve bir somut kapı aralamaya niyetlendim. Epey zaman aklımdaydı, KOSGEB Güney Hizmet Merkezi Müdürü Recep Özçevik’i ziyaret etmek. İşsizlikte Türkiye rekoru kıran İzmir açısından girişimcilik ayrıca önemli.

KOSGEB’in artan destekleri, ilgiyi de çoğaltıyor.

30 bin TL hibe 70 bin kredi desteği 21 Aralık’tan itibaren 50 bin TL hibe 100 bin TL krediye yükseldi. Kuruluş giderleri de yüzde 100 karşılanıyor. Hal böyle olunca çoğu kişinin gözü kulağı KOSGEB’de. Manisa’dan İzmir’e atanan Recep Özçevik, işini severek yapan birisi. Özçevik’le desteklerin çerçevesini çizmeye çalıştık.

İZMİR”E 50 MİLYON TL

Geçen yıl İzmir için toplam 21 milyon TL kredi kullandırılırken, 2016’da rakam 50 milyon TL’ye dayanacak. İzmir’de bugüne kadar KOSGEB aracılığı ile 1300 firma kuruldu.

KOŞULLAR

Başvurularda eğitim ve yaş şartı yok. Girişimci adayının mutlaka sağlam bir iş fikri olmalı. Herhangi bir şirkette yüzde 50 ve üzeri ortaklığı bulunmamak, iş kurulduğunda SSK ve Bağkur’a bağlı çalışmamak gerekiyor. Son bir yıl içinde işletme açıp kapatılmamalı. Destekler istenilen zaman ve kentte kullanabiliyor.

DESTEK BİÇİMİ

70 saatlik eğitimlere katılmak şart. Hibe destekler ekipman, makina ve techizat alımı, yazılım karşılığında ödeniyor. Erkeklerde yüzde 60 kadınlarda yüzde 80 hibe sözkonusu. İlk iki yıl işletme maliyetleri net olarak görülemediği için aylık 2.500 TL kira ve personel desteği de 30 bin TL’ye kadar hibe olarak kullanılabiliyor.

KREDİYİ GERİ ÖDEME

Girişimcilere Kredi Garanti Fonu veya bankalardan teminat mektubu karşılığı 100 bin TL’lik kredi imkanı 30 ay veriliyor. Kredi için girişimci ya teminat ya kefil göstermek zorunda ki burada zorlanıyor. Kredi bitiminde, iki yıl içinde 0 faiz, 0 komisyonla kredi geri ödeniyor. 21 Mart’tan itibaren teminat mektuplarının komisyon ve masrafları da karşılanmaya başlandı. Leasing kabul edilmiyor.

SEKTÖREL AĞIRLIK

İzmir’de hemen her sektörde KOSGEB desteği ile işletmeler kurulmuş durumda. Kuaför, gelinlik, abiye, tasarım, bilgisayar tamir/bakım en çok ilgi gören alanlar.

YENİ EĞİTİM NE ZAMAN

KOSGEB mutlaka bir partner kuruluşla çalışmaları sürdürüyor. Talep büyük ve İşkur’la 3 bin kişilik yeni bir eğitim önümüzdeki günlerde başlayacak. Arzu edenler bu eğitimi kaçırmasın.

ÖNERİLER

Özçevik önerilerini şöyle anlatıyor: “Kesinlikle şanslarını denemeye çalışmasınlar. Uzmanlaştıkları işi yapsınlar. Mutlaka pazar ve rakip analizi detaylı yapılmalı. Lokasyon bizim için kritik.”

ÇARPICI PROJELER

Sosyal içerikli projelerin kendisini daha çok etkilediğini belirtiyor Özçevik. Manisa’da buğday başakları, kozalaklardan hediyelik sepet yapan kadın girişimci ile hala görüştüklerini söylüyor. İlkokul mezunu köylü bir kadının başarısı ve daha nice örneklere yürekten sevindiğini anlatıyor genç müdür.

KOSGEB’in hibe ve kredi rakamlarını artırdığı KOBİGEL, İşbirliği-Güç Birliği gibi başka önemli destekleri de var. Onlar, gelecek yazıya... Umarım, iç karartan gündemden biraz olsun uzaklaşarak, somut fırsatlara dokunmak sizlere de iyi gelmiştir.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank