content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

06 Oca

Kırsal Turizm Yol Haritası

Turizm sektöründe beklentilerimiz büyük, en büyük potansiyelimiz doğal kaynaklar bakımından zengin olmamız yani kırsal turizmde. 480 köyümüz-mahallemiz, 320 yayla ve obamız ve onlarca şelale kanyon vadimiz var. Aslında her köy bir alt turizm destinasyonu, Kabakdağı ve Kayabaşı köylerimiz gibi… (köy kelimesi kırsalı mahalle ise kenti andırıyor, o yüzden kırsal turizmi konuşurken köy kelimesini tercih ediyorum)

Bir köyü kırsal turizm destinasyonuna dönüştürmek için izlenecek yol yaklaşık şöyle:

  1. Öncelikle, ilgili köy ve bu çalışmayı etkileyebilecek turizmin veya konunun tarafı olan kurum ve bireylerin katılımıyla “kırsal turizm” veya “ekolojik tarım turizmi” konulu bir konferansla farkındalık oluşturulacaktır.
  2. Köyün önde gelenleri, bu çalışma ilgisini çekenler, bu köylü olupta turizm sektörünün bir yerinde çalışanlar, bu köyden halen çalışmakta olanlar ve emeklilerden oluşan geniş bir kesimle birlikte böyle bir çalışmanın adım adım tüm detaylarının konuşulduğu bir toplantı yapılacaktır.
  3. Yapılan toplantıda konuya katkı vermek veya bu çalışmanın içerisinde yer almak isteyen taraflar netleşecektir. Bu son kişilerle bir sonraki toplantı daha çok metodoloji toplantısı olup, çalışma ekibi ve ana koordinasyon ekibi olarak ikiye ayrılmasında fayda olabilir. Koordinasyon ekibi başlangıçta haftada sonralarda 15 gün veya ayda bir toplanarak önce tüm yol haritasını belirleyecek, ardından adım adım takibini yapacaktır. Çalışma ekibi ise bu yol haritasında belirtilen adımları yerine getirecektir. Bası isimler her iki ekipte de yer alacaktır.
  4. Bu çalışmalar esnasında güçlü bir isim öne çıkacak ve genel organizatör olacaktır. (Kabakdağı’nda Güven ÖZEL, Kayabaşı’nda Pervin ÖZCAN gibi)
  5. Ekipler (Akademik vb. danışmanlar, Medya-sosyal medya, İkram, Organizasyon, Tanıtım, Eğitim vb. ekipleri belirlenecektir.
  6. Çalışma ekipleri olarak doğru örnekler ziyaret edilerek görsel hafıza oluşturulacaktır. Tecrübe yerinde tecrübe edilecektir.
  7. Envanter çalışmaları yapılacaktır.
    1. İnsan kaynağı envanteri: bu köylü olup, kültür, sanat, edebiyat, köşe yazarlığı, hediyelik eşya üretimi, rehberlik, turizm sektöründe çalışanlar, el becerileri olanlar, üst düzey yetkililer, emekliler vb.; yaş, meslek, tecrübe vb. detaylarıyla birlikte çalışılacak ve bir envanter oluşturulacaktır.
    2. Köy yapıları envanteri: Bu çalışmaya tamamen veya kısmen konu edilebilecek yapılar tek tek envanteri çıkarılacaktır: ihtiyaçları neler, ne kadar süre kullanılabilir, özellikleri, bilgi kartları, kapı levhası…
  8. Yeme içme çalışması: Köyde düğün yemekleri yapan yaşlı ve genç kadınlarımız bir araya getirilerek ciddi bir çalışma yapılacaktır…
  9. Hediyelik eşya çalışması: Geçmişten beri yapılagelen ve hediyelik eşyaya konu edilebilecek üretimler, dokumalar, mekan ve organizasyonlar…
  10. Peyzaj, bakım-onarım, yol vb. inşa çalışmaları: Köy girişinden çıkışına kadar; yol, sokak, meydan, ev önleri, şelale vadi kanyon kenarları, her bir ev… tespit, yol haritası ve gerekenin yapılması
  11. Projeler
    1. Köy meydanı düzenlemeleri
    2. Sosyal tesis-eski okulun değerlendirilmesi
    3. Tabelalar (ana yol, köye kadar, köy içi ve bu çalışmaya katılacak her çiftlik-ev)
    4. (% 100 Ekolojik Pazar) Köy pazarı, satış ofisi, fiyat çalışması, bilgi kartları, pazara ürün getirecekler çalışması, üretim planlaması, kontroller
    5. Köy müzesi (eski resimler, bakırlar, dokumalar, sandık, valiz, çömlek, tezgah, aletler, kıyafetler, folklorik eserler, el yapımı malzemeler, …)
  12. Ticari faaliyetler (köy ekmeği, yufka, yumurta-et tavuğu, dokuma, alçı, turşu, pekmez, reçel, peynir, erişte, )
  13. Etkinlikler (kahvaltı, yemek, köy turu, yürüyüş, kına-düğün geceleri, sıra gecesi, yöresel eğlenceler, tavuk yemleme, ekmek pişirme, folluktan yumurta alma, pekmez reçel turşu yapma, at-eşek binme, hayvan gütme, dere yürüyüşü, avlanma, …)
  14. Rotalar (çeşmeler, serenderler, değirmenler, mantar, çiçek, yaşlılar)
  15. KÖY PROJESİNİN TÜM YÖNLERİYLE YAZILARAK ÇİZİLEREK ÜÇ BOYUTLU ÇALIŞMASI YAPILARAK ORTAYA ÇIKARILMASI

Kıymetli okurlarım, elbette ki tek yöntem yok, istedim ki, derli toplu bir yol haritası paylaşayım, emin olun köy sayımız kadar hem yöntem çıkar hemde destinasyon. Şimdi köyümüze sahip çıkma zamanı…

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank