content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

03 May

Kıbrıs Yavru Vatan mı Yoksa Türkiye’nin Bir Egemenlik Alanı mı?

 Kıbrıs Türkiye’nin egemenlik alanı içerisinde, Akdeniz’de Türkiye’nin kıta sahanlığını(*) genişleten bir merkezdir. Ayrıca AB ve ABD’ye Ortadoğu petrolünü ulaştıran bir enerji hattı üzerinde bulunuyor Kıbrıs. Ve yapılan araştırmalar sonucunda, Doğu Akdeniz’de 227 milyon m3 doğal gaz, 7.1 milyon varil petrol rezervleri olduğu tahmin ediliyor.

Yaşanan tartışmayı bu gerçek üzerinden okumak daha anlamlıdır.
****
Türkiye, 9 Ağustos 2007 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan ruhsat ve arama izin taleplerini, kıta sahanlığı haklarına sahip olduğunu uluslararası kamuoyuna ilan etmiştir.
****
Anlayacağınız, kavga yavru vatan, kardeş vatan meselesi değildir. Tüm mesele doğal gaz ve petrol rezervleri üzerinde hakkın yitirilmemesi uğraşıdır.
****
KKTC Cumharbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı dünyada tanınıyor mu?
Uluslararası hukukta karşılığı olmayan, BM’de temsil edilmeyen, BM ve Avrupa Konseyi tarafından Türkiye’nin işgali altında diye kabul edilen, birkaç ülkenin dışında dünyada kimsenin tanımadığı KKTC.
142 milyon borcu olduğu için 2012 yılında maaş ödeyemeyen, eski Lefkoşa Belediye Başkanı, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yüzde 65 ile seçilen yeni solcu Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Yavru Vatan değil, Kardeş Vatan” söylemi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gelenekçi devlet ağzıyla konuşmasına ve diline “kibir ve üsttencilikle” yansıyarak, ”Sayın Cumhurbaşkanını ağzından çıkanı kulağının duyması lazım” dedi.
Yani bir sömürgeye nasıl yanıt verilmesi gerekiyorsa öyle yanıt verdi.
Anlayacağınız had bildirdi.
Buyurgancı devletin diliyle, sömürgeci bir devlet diliyle konuştu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.
****
40 yıldır Türkiye Kıbrıs’ı ayakta tutuyor.
Her yıl bilmem 1 milyar TL’ye yakın bir kaynağı Kıbrıs’a kaynak akıtıyor.
Kıbrıs, dünyanın kara para merkezlerinden biri.
Aynı zamanda geliri giderine yetmeyen bir adacık devleti…
****
Velev ki KKTC bir devlet. En azından biz öyle tanıyoruz.
İki devlet arasında nasıl bir ilişkidir ki ana devletin başı, yavru devletin yüzde 65 ile seçilmiş başına  diplomatik olmayan bir dille had bildirebiliyor.
Bunun nedeni son 40 yıllık sakat ilişkiden kaynaklanıyor.
Eski Türkiye’nin ve Yunanistan darbecilerinin yarattığı uluslararası hukukta karşılığı olmayan bir gerçeklik.
****
Kıta sahanlığı üzerinden okumak gerekiyor yaşanan 40 yıllık sonucu.
Aynı zamanda doğal gaz ve petrol rezervleri üzerinden okumak gerekiyor, yaşanan buyurgancı, kibirli dili…
****
Ve bilinsin ki kıta sahanlığı ve petrol rezervleri üzerinden okunduğunda, KKTC’ye yılda kaynak olarak aktarılan yaklaşık 1 milyar TL’nin bugünkü Türkiye için de bir önemi yoktur.
Son söz: KKTC’nin seçimle işbaşına gelen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya, milletin oyuyla seçilmiş bir Cumhurbaşkanı tarafından had bildirmesi de kabul edilemez. Ancak, ayakları üzerinde duramayan, yarattığı yıllık milli hasılası da halkına yetmeyen ve sürekli bütçesi açık veren KKTC’de bugünkü haliyle, yeni dünyada devam edebilme gerçeği de yoktur. “Yavru Vatan, Kardeş Vatan” tartışması pandoranın kutusunun açılmasına neden olmuştur.
(* ) “Kıta sahanlığı, kıyı devletinin kara ülkesinin denizin altında süren doğal uzantısına verilen adıdır. Kıta sahanlığı “deniz tabanı ve altındaki doğal kaynakların işletilmesi ile alakalı ve deniz hukukuna göre kıyıdan 200 ve hatta 350 mile kadar çıkarılabildiği durumu ifade eder.” http://www.turkhukuksitesi.com/makale_1408.htm Seda Üstün

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank