content

30 Tem

Kahve Tiryakilerine Müjde

Finlandiya’da yapılan araştırmada, tip 2 şeker hastalığı riski günde 3-4 fincan kahve içen kadınlarda %29, erkeklerde ise %27 oranında daha az bulundu.

Araştırma, Finlandiya’ da 35-64 yaşları arasındaki 7.655 kadın ve 6.974 erkek üzerinde yapıldı. Bu 14.629 kişi 1982 yılından itibaren ortalama 12 yıllık sürelerde izlenerek bunlarda şeker hastalığı gelişip gelişmediği araştırıldı.

untitledİçilen kahve miktarı arttıkça, şeker hastalığı riski de hızla azalıyordu. Buna göre, tip 2 şeker hastalığına günde 10 fincandan fazla kahve içen kadınlarda %80, erkeklerde ise %55 oranında daha az rastlandı.

Hemen belirtelim ki, Finlandiya, dünyada kişi başına en çok kahve tüketilen ülkedir. Bir Finli, günde ortalama olarak 9 fincan, yılda da 10 kg kahve içmektedir.

Araştırmayı yapan uzmanlar, bu koruyucu etkinin kahveden mi, yoksa kahve tiryakilerine ait başka özelliklerden mi kaynaklandığının kesin olarak anlaşılabilmesi için başka araştırmalara gerek olduğunu belirtiyorlar.

Hollanda araştırması

2000 yılında Hollanda’ da 17.000 erişkin üzerinde yapılan araştırmada da, şeker hastalığı günde 7 fincan kahve içen erkeklerde günde 2 fincan ya da daha az kahve içenlere göre %50 oranında daha az bulunmuştu.

Kahve, şeker hastalığına karşı nasıl koruyor?

Kahvenin şeker hastalığına karşı koruyucu etkisinin nasıl olduğu kesin olarak bilinmiyor, ancak kahvede bulunan “klorogenik asidin” kan şeker düzeyini dolaylı olarak düzenleyebileceği ve kafeinin pankreastan insülin salgısını artırabileceği üzerinde duruluyor.

Ayrıca, kahvede bulunan potasyum, magnezyum ve çeşitli antioksidanların kan şekerini düzenleyici etkilerinin olabileceği de düşünülüyor.

Kahvenin şeker hastalığına karşı koruyucu etkisinin aşırı derecede kahve içenlerde daha belirgin olması akla şu soruyu getiriyor: Fazla kahve şeker hastalığına karşı koruyor, ama ya bu kadar fazla kahvenin başka organlara hiç mi zararı olmayacak?

Günde 2-3 fincandan fazla kahvenin iyi bilinen pek çok olumsuzlukları var: Uykusuzluk, sinirlilik, çarpıntı ve kalp ritim bozuklukları, ishal, kadınlarda düşük bunların başlıcalarıdır.

Tip 2 şeker hastalığı nedir?

Şeker hastalığı tip 1 ve tip 2 olmak üzere ikiye ayrılır. Tip 1 şeker hastalığı, daha çok çocuklarda ve genç erişkinlerde görülür. Pankreasta yeterli miktarda insülin yapılamaması sonucu ortaya çıkar. İnsüline bağımlı diyabet adıyla da bilinir.

Tip 2 şeker hastalığı ise, orta yaştaki şişman kişilerde daha çok görülür. Sebebi, dokuların insülini yeterince kullanamamasıdır. Erişkin tipi şeker hastalığı ismi de verilir.

Şeker hastalığının, körlük, kalp hastalıkları, böbrek yetersizliği ve sinir hasarı gibi çok ciddi sonuçları var.

Gelelim neticeye

Kahve faydalı bir içecektir ve makul miktarda yani günde birkaç fincan içilmesi sağlıklı yaşamanın, hastalıklardan korunmanın unsurlarından sadece biridir.

Diyabetin de başka hastalıkların da sadece tek bir gıda ile önlenmesi mümkün değildir.

Ayrıca faydalı diye herhangi bir gıdanın aşırı miktarda yenmesi veya içilmesi de doğru değildir.

Sağlıklı yaşamak bir bütündür ve bunun için de “adam gibi yaşamanın tüm gerekleri” yerine getirilmelidir.

İnanmayanlar kahve içip fallarına baktırsınlar!

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank