content

26 Oca

Kahvaltı Sigara Kadar Zararlıdır

Kahvaltı tehlikelidir. Aralarında tip 2 diyabet, obezite ve hipertansiyonun da bulunduğu ölüme kadar gidebilen birçok hastalığın sebebidir.”

Bu sözler “Breakfast is a Dangerous Meal” isimli bir kitap yazan biyokimya uzmanı Terence Kealey’ e ait (1):

untitledKitabım sayesinde on sene içinde kahvaltıya da sigara gibi dikkat edilecek ve herkes kahvaltının aynı şekilde zararlı olduğunu bilecek”.

Diyabetin sebebi kahvaltı

55 yaşlarında diyabet teşhisi konan yazar kan şekerini takip etmeye başlıyor. Her kahvaltıdan sonra şekerinin çok yüksek seviyelere çıktığını görünce de kahvaltı yapmayı bırakmaya karar veriyor.

Bir süre sonra kan şekerinin düştüğünü, sonraki öğünlerden sonra da artık yükselmediğini görüyor. Kan şekeri değerleri kahvaltısız normal değerlerde seyrediyor.

Yazar, kitabında kahvaltının metabolik sendroma yol açtığını ve sadece diyabetliler için değil herkes için tehlikeli olduğunu savunuyor.

Terence’ yi haklı buluyorum

Beni bir kahvaltı meftunu olarak bilenler sıkı dursun: Terence kardeşim çok haklı!

Yaptığı kahvaltının hem şeker hastalığına yol açtığı hem de hastalığının düzelmesini önlediği iddiasına ben de katılıyorum.

Doğrudur, kızarmış ekmek, fındık ezmeli çikolata kreması, içi reçelli kruvasan, kahvaltı gevreği, meyve esanslı layt yoğurt, yağsız süt, portakal nektarından oluşan kahvaltı sigaradan bile daha zararlıdır.

Gerçek yani sağlıklı kahvaltı nasıl olmalı?

Yukarıdaki gibi şeker, trans yağ, işlenmiş unla yapılan ve katkı maddelerinden zengin kahvaltının sağlık için zararlı olması gayet normal.

Gelin, şimdi de benim başta obezite ve diyabet tüm kronik hastalıklardan koruyan kahvaltımda bulunanlara bir göz atalım:

Rafadan veya tereyağında yumurta, memleket sucuğu veya pastırması, peynir tabağı, yeşil ve siyah zeytin, ceviz-badem-fındık üçlüsü, mevsim yeşillikleri, şekersiz çay!

Adam gibi kahvaltı ömrünüze ömür katar.

Gelelim neticeye

Dr. Terence' nin kitabını okumadım ama haberlerdeki bilgileri doğru kabul edecek olursak Batı tarzı modern bir kahvaltının "sigara kadar hatta ondan daha zararlı" olduğu iddiasına ben de katılırım.

Bu bakımdan Dr. Terence' yi destekliyorum ama yarın bir gün bu şahıs da bizdeki tüccarlar gibi kendi adına "sağlıklı kahvaltı ürünleri" çıkarıp fahiş fiyatla satmaya başlarsa işin rengi değişir.

Kaynak: http://www.augsburger-allgemeine.de/wissenschaft/Ist-Fruehstueck-genauso-gefaehrlich-wie-Rauchen-id40245147.html

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank