content

03 Haz

Kadın Hijyenik Ürünlerdeki Riskler

Kısa adı WVE olan Dünya için Kadınların Sesi (Woman’s Voice for the Earth) isimli kamu yararına çalışan kuruluş kadın hijyenik ürünlerinde endokrin bozucu, kanserojen veya alerjen kimyasallar bulunabileceği uyarısını yaptı (1).

Sadece USA’ da kadınlar tarafından kullanılan tampon, ped, sprey, toz ve benzeri ürünler için harcanan para 2 untitledmilyar doları geçiyor ama yakın zamanlara kadar bunlarda bulunan kimyasal maddelerin kadın sağlığını nasıl etkilediği araştırılmamıştı.

Vajina mukozasının deriye göre daha duyarlı ve emiş gücünün daha yüksek olduğu biliniyor.

Kadın seks organları kendi kendini temizleyebilen bir özelliğe sahiptir.

Vajinal kanal kan damarlarından çok zengindir ve vajinayı mikroplardan koruyan ve temizleyen mukus üretir.

Diğer mukus membranlar gibi vajinanın da sıvıları salgılama ve emme kapasitesi deriden daha fazladır.

Vajinanın geniş bir kısmı ölü ve ölmekte olan hücrelerin oluşturduğu tabaka enfeksiyonlara karşı koruyucu etki gösterir ama bu hiçbir zaman derinin direnci kadar fazla değildir.

Vajina epiteli derinin aksine suya karşı çok geçirgendir.

Vajina ve vulvanın mukus membranları kimyasalları metabolize etmeden hızla emdiği için ilaçların vajina yoluyla verilmesi düşünülmüştür.

Bir çalışmada vajina yoluyla verilen sentetik bir östrojen olan estradiolün aynı ilacın ağızdan verilmesine göre 10 misli fazla kan seviyelerine sebep olduğu belirlendi.

Hızlı emilim bir ilacın hızla kana geçmesi istendiğinde avantajlıdır ama hijyenik ürünlerdeki kimyasalların da kana hızla geçecekleri unutulmamalıdır.

Kadın hijyenik ürünlerinde parabenler, dietil fitalat ve galaksolit gibi hormon bozucu kimyasallar bulunur.

Plastik aplikatörlerde bulunan kimyasallar da hesaba katılmalıdır.

Enfeksiyonlar ve irritasyonlar

Vajina duş ve deodorantlarını çok kullanan kadınlarda bakteriyel vajina ve maya enfeksiyonlarının daha fazla görüldüğü bilinir.

Tıbbi olarak doktor tarafından tavsiye edilmemişse vajinanın yıkanması doğru değildir; çünkü bu uygulamanın sık yapılmasını bakteri ve maya iltihapları, pelvik enflamatuar hastalık, rahim ağzı kanseri, cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilişkilendiren çalışmalar vardır.

Çeşitli kadın hijyenik ürünlerinin kullanılması alerjik tepkilere ve irritasyonlara da yol açabilir.

Kaşıntıya karşı kullanılan ilaçlarda bulunan maddelerden biri olan benzokain anüs ve genital organlarda “dermatit” yapabilir.

Toksik şok sendromu

Kadın hijyenik ürünlerine bağlı sağlık sorunlarının en iyi bilineni kısaca TSS adıyla bilinen toksik şok sendromudur.

Ölümcül de olabilen TSS’ un sebebi, emiş gücü yüksek tamponlarda kullanılan sentetik maddelerin varlığında Staphylococcus aureus bakterileri tarafından üretilen bir toksindir.

Sentetik lifler pamuktan daha fazla emiş gücüne sahiptir; menstrüel proteinleri çok iyi konsantre ederler ve toksin üretimi için çok uygun bir ortam hazırlarlar.

Pamuk tamponlarda kullanılacak en uygun üründür ama bütün tamponların vajinada çok ince yırtıklara sebep olabileceği ve buradan TSS toksini veya diğer kimyasalların girebileceği unutulmamalıdır.

Bazıları için de dioksin sorun yaratabilir.

Bu kimyasal tampon ve pedlerde eser miktarda bulunabilir ama FDA’ ya göre bunun bir önemi yoktur.

Oysa bir kadının tüm menstrüel hayatı boyunca 12 bine yakın tampon kullandığı hesaba katılacak olursa bunun pek de ihmal edilebilecek bir şey olmadığı anlaşılır.

Tamponlardaki pamuklarda pestisitlerin de bulunabileceği de bildirilmiş olmakla beraber bunların emilmeleri konusunda bir bilgi yoktur.

Kaynak

http://ehp.niehs.nih.gov/122-a70/

Etiketler : , , , , , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank