content

13 Mar

İyi Kolesterol Yüksekliği Kalp Krizi Riskini Artırıyor

Modern tıp kötü kolesterol diye isimlendirdiği LDL-kolesterol ve iyi kolesterol dediği HDL-kolesterol değerlerini kalp krizi ve felçlerle ilişkilendirir.

LDL-kolesterol yüksekliğinin kalp krizi riskini artırdığı HDL-kolesterol yüksekliğinin ise kalp krizlerini önlediği iddia edilir.

untitledDaha dün Beyaz Saray’ dan yapılan açıklamada Obama’ nın “HDL kolesterolü (iyi kolesterol) tam olması gerektiği gibi çok yüksek” olduğu gururla bildiriliyordu (1).

Dünya kardiyoloji âlemi de tabii ki ağır abileri Amerikan Kalp Derneği’ nin dediklerini emir telakki eder ve harfiyen de kabul eder.

Oysa kalp-damar sağlığını kolesterol değerleri üzerinden değerlendirmek hem bilim hem de akıl ve mantık dışıdır.

Kalp ve damarlar sağlıklı yaşamanın unsurlarını yerine getirmekle hastalıklardan korunur.

Kolesterolle ilgili yalanları, dolanları, yanlışları, oyunları, sahtekârlıkları bilimsel delilleriyle defalarca dile getirdim ve bunları “Büyük Kolesterol Yalanları” adıyla kitaplaştırdım (2).

Yeni bir araştırma ile bu görüşüme yeni bir bilimsel destek daha geldi.

İyi kolesterol yüksekliği kalp krizi riskini artırıyor

Science isimli dergide yayınlanan araştırmanın sonuçları iyi kolesterol yüksekliğinin bazı kişilerde kalp krizi riskini bırakın azaltmayı tam aksine neredeyse sigara kadar artırabileceğini ispatlıyor (3).

Cambridge Üniversitesi uzmanları tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre SCARB1 adı verilen bir gende oluşan mutasyon her 1700 insandan birinin yüksek seviyede iyi kolesterole sahip olmasını sağlıyor ama bu hiç de iyi bir şey değil.

Araştırmanın sonuçları, bu gende mutasyona sahip olan kişilerde kalp krizi geçirme riskinin yüzde 80 daha fazla olduğunu gösteriyor.

İyi kolesterolün yüksekliği işe yaramıyor

Gelin iyi kolesterolün kalp krizi riskini belirlemede neden işe yaramadığını gösteren delilleri tekrar kısaca gözden geçirelim.

Harvard Tıp Fakültesi uzmanları, HDL-kolesterolün kalp krizi üzerine etkilerini genler ve hastalıklar arasındaki ilişkiyi test eden “Mendel randomizasyon tekniği” ile araştırdılar.

Bu araştırmacılar daha önce insanların yüzde 2.6’ sında endotelial lipaz geninde rastlanan varyasyonunun HDL-kolesterolü 6 puan kadar yükselttiğini belirlemişlerdi.

Kalp krizi geçirmiş olan 21 bin kişi ve kalp krizi geçirmemiş olan 95 bin kişinin incelendiği araştırmada bu gen varyasyonuna sahip olanlarda HDL-kolesterolün yüksek olduğu ama bunlarda kalp krizlerinin diğerlerinden farklı olmadığı ortaya çıktı.

Araştırmada daha sonra 53 bin 500 kişide HDL-kolesterolü artıran 14 gen takımına bakıldı ve bunlarda da kalp krizlerinin azalmadığı belirlendi (4).

HDL-kolesterolü yükselten ilaçlar işe yaramıyor

Daha önce östrojen tedavisinin HDL-kolesterolü artırdığı ama kalp krizlerini azaltmadığı belirlenmişti.

Ardından iyi kolesterolü artıran fibrat ve niasin gibi ilaçların işe yaramadığı anlaşıldı.

CETP-inhibitörleri olarak bilinen ve HDL-kolesterolü artıran ilaçlarla yapılan araştırmalar da fiyaskoyla sonlandı.

Bu gruptan torcetrabip ile yapılan çalışmalar 2006 senesinde kalp krizi ve felçleri “artırdığı” gerekçesiyle durduruldu.

Roche firması dalcetrabip’ in de kalp krizlerini önlemede bir faydası olmadığının anlaşıldığını sebep göstererek bu ilaçla yapılan 6 çalışmayı da sonlandırdığını açıkladı (5, 6, 7).

Prof. Dr Altan Onat ve arkadaşları da, aşırı HDL yani iyi kolesterol yüksekliğinde çeşitli (CETP) protein kusurları, aşırı HDL (kolesterol ve partikül) yüksekliği ve çeşitli hastalıklar arasında, özellikle şişmanlık ve şeker hastalığı arasında ilişkiler olabileceğini bildirdiler (8).

Kalp krizinin sebebi iyi kolesterol olabilir

Nature Medicine’ de yayınlanan araştırma kolesterol teorisinin köküne kibrit suyu döktü (9).

Cleveland Kliniği uzmanları tarafından yapılan çalışma HDL-kolesterolün okside olarak zararlı bir forma dönüşebileceğini ve bunun da damarları tıkayabileceğini ortaya koyuyor.

Araştırma, kardiyoloji kliniğine başvuran 627 hastada oxTrp72-apoA1 seviyesi yüksekliğinin kardiyo-vasküler hastalık riskinin arttığını ve dolaşımdaki oxTrp72-apoA1 seviyelerinin arter duvarındaki pro-aterojenik olayın izlenmesini sağlayabileceğini gösteriyor.

Gelelim neticeye

Kalp-damar sağlığını kolesterol değerleri üzerinden değerlendirmek hem bilim hem de akıl ve mantık dışıdır.

Bu, tamamen sağlıklı beslenmek, yeteri kadar hareket etmek, sigara ve alkol kullanmamak, yeterli süre ve kalitede gece uykusu, stresten uzak kalmak gibi hayat tarzı unsurlarıyla ilgilidir.

Kolesterol teorisi kolesterol ilacı satmak için ilaç endüstrisi tarafından icat edilmiş olan bir pazarlama oyunudur ve büyük bir ticari başarıdır.

Bu pazarlama numarasını anlayamayan, anlamak istemeyen veya anladığı halde sesini çıkarmayan bilim adamlarına ise ben kibarca ayıp ediyorlar diyeyim, siz istediğiniz yakıştırmayı yapın.

Kaynaklar:

1. http://www.hurriyet.com.tr/obama-turp-gibi-40066128

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/04/02/kitaplar/yeni-kitaplar/buyuk-kolesterol-yalanlari/

3. http://science.sciencemag.org/content/351/6278/1166

4. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2812%2960312-2/fulltext

5. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2812%2960312-2/fulltext

6. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1206797?query=featured_home#t=articleTop

7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10779455

8. http://old.tkd.org.tr/pages.asp?pg=:dergi/dergi_content&plng=tur&id=1176&dosya=112

9. http://www.nature.com/nm/journal/vaop/ncurrent/full/nm.3459.html

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank