content

ikradan-mahyaya-aydinlanma

09 May

“İslam’da Kadın” Üzerine Doğru Bilinen 10 Yanlış (IV)

Beşincisi: Kuran’da cariyelik öngörüldüğü iddiasıdır…

Cariye, bir savaşta esir alınan kadın demektir.

O dönemde savaş esirlerinden erkek köle, kadın cariye oluyordu. Kadın köleye cariye deniyordu. Cariye kelimesi, cereyan kelimesinden geliyor, cereyan, akan demektir.

Cereyan gibi oradan oraya giriyor, çıkıyor, elden ele dolanıyor yani. Cariye de elden ele dolaşan kadın demektir. “Cariye ile evlenmeye gerek yoktur.”

Romalılarda, Sasanilelerde, cariyelik hukuku böyle gelişmiştir.

Askerler gider savaş yaparlar, erkekleri öldürürler, kadınları da, kendilerine cariye yaparlar. Bir de, erkekler borçlarını ödeyemedikleri zaman, karıları ve kızları, borçlu olduğu kimseye cariye olurdu.

Cariyeliğin iki yolu: savaş ve borç!

İslam, kadınları ve erkekleri bundan kurtardı, böyle bir şey olmaz! dedi.

Kadınlar veya erkekler, savaşta ele geçirildiği takdirde, Muhammed Suresi 47/4. ayete göre, iki şey yapılır. Bir: tazminat karşılığı salıverilirler. Yani, adamlar saldırmış ve zarar vermişlerdir, sen de onları yakalamışsındır; bir: verdiği zararı ödettirebilirsin; iki: bu tazminatı almaksızın serbest bırakacaksın.

 Fidyeli veya fidyesiz, tazminatlı veya tazminatsız, Kuran, serbest bırakın diyor, Muhammed Suresi 4. ayet. Burada nerede cariye yapmak, nerede köle yapmak? Kölelik ve cariyelik zaten toplumda vardı ve İslam, bunu kaldırmak istiyor.

Diyor ki, esir kadınlarla, kendilerinin rızasını alarak, velilerine haber vererek, mehirlerini ödeyerek, yani, masraflarını karşılayarak, gizli birlikteliğe kalkışmamaları ve iffetli yaşamaları şartıyla, nikâhlanabilirsiniz diyor. (Nisa; 25).

Kiminle?

Esir durumda olan kadınlarla.

Bu pek görülmemiş bir şeydir, filmlerde olur ama diyelim ki denk geldi, esir kampında bir kadınla, orada nöbet tutan bir asker birbirine âşık oldu, ne yapacağız? Öyle esirdir diye, gidip de kadını cariye falan yapamazsın, ilişkiye giremezsin, elini süremezsin!

Haysiyeti vardır, onuru vardır, şerefi vardır!

Gideceksin, o dört şeyi, yerine getireceksin. Onun rızasını alacaksın; o, yok, olmaz derse olmaz; anne babasının rızasını alacaksın; masraflarını karşılayacaksın. İşte o zaman esir kampından çıkarılır, düğünleri yapılır ve topluma karışırlar.

Bunun dışında, kadın savaşta esir düştü, git pazardan kadın satın al, bunların hiçbirinin Kuran’la alakası yoktur! Hiçbirinin! (DEVAM EDECEK)

ATATÜRK KÖŞESİ

Bütün ümidim gençliktedir..

DÜŞÜN-TAŞIN

Bir insanı öldürmek bütün insanlığı öldürmek gibidir…(ayet)

AFORİZMALARIM

Bütün insanlar insan olmanın gerektirdiği bir sorumluluk altındadırlar..

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank