content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

04 Kas

“Hz.Muhammed, Allah’ın Elçisi” Film Eleştirisi

Uzun zamandır, dünya sinemasında, üzerinde böyle tartışmaların yapıldığı bir film görmemiştik. Vizyona girdiği ilk günden itibaren “mezhepçilik yaptığı” eleştirisi

alan bu filmi izledim. Senaryo yazarlığı eğitimi almış biri olarak, ben de bu film üzerine izlenimlerimi değerlendireyim isledim.

Filmin, teknik ve sanatsal olarak incelediğimizde;
İranlı ünlü bir yönetmen olan Mecid Mecidi’nin çektiği, üç buçuk saat süren bu film, sinemasal anlamda yüksek teknik ve hatırı sayılır bütçe ile çekilmiş, birçok sahnesinde dijital ve görsel efekti yüksek sanatsal yapım diyebiliriz.

Filmin içeriğini incelediğimizde;
Film konu olarak; Hz.Muhammed'in hayatının üçte birinin ele alındığı çocukluk dönemini ele alıyor. Flashbacklerle, ileri geri hayatından kesitler anlatılmasına rağmen, en yakın arkadaşları olan Hz. Ömer ve Hz. Ebubekir’den hiç bahsedilmemesi gibi hususlar izleyicinin aklına takılıyor. Özellikle Ehli Sünnete göre, Hz. Peygamberin ashabı ile olan gerçek yaşantısını anlatan Siyer-i Nebi ile örtüşmediğini gördük!
Sinemasal anlamdaki ilişki-çelişkiye bakacak olursak; film sürükleyicilikten uzak, anne duygusunu işlemesine rağmen, izleyiciyi monotonlaştıran ağır bir yapısı var.
Ciddi bir filmde beklenti yüksek olur. İnsanlar, İslam ve Hz.Muhammet üzerine bir filmi izlerken yüksek beklenti haline girmesi normaldir.
Günümüz teknolojinin imkânları kullanıldığı halde, aynı konudaki çok beğenilen “Çağrı” filminin ihtişamını yaşatacak kadar başarılı değil. Biz bu filmde, “Çağrı” filmindeki duygu yoğunluğunu yakalayamadık, bir tek “Ebrehe” bölümü hariç.

Filmin, bıraktığı felsefi etki:
Din bir oyuncak değildir! hassasiyetinden yola çıkarak; bilinen gerçeklere ters düşen çalışmalar itibar görmez. İzleyici olarak bizde bıraktığı fikri izlenim, siyasi bir mesajın yattığı şüphesi idi.
Şia görüşlü bakış açısıyla anlatılan, İslam Âleminde Hazreti Peygamber algısını değiştirmeye yönelik bir algı oluşturmak, küresel gücün, maalesef cephede kaybettiği savaşı zihinlerde kültür savaşıyla kazanmayı hedefleyen bir sipariş filmi olduğu aşikar...
Müslüman bir izleyici olarak bu filmden beklentim; yüksek bütçe ve sanatsal anlamda Mecid Mecidi gibi bir yönetmenden, Batı’nın sinema sektörünü, islamofobi gibi Müslümanlar üzerinde oluşturduğu kötü imajını ters-yüz edecek bir film olabilirdi.
Maksadını aşan bir film, gerisi size kalmış…
Mehmet Emin Ballı Araştırmacı Yazar 04.11.2016

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank