content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

11 Eki

Hanay Handan Toprak Benli’ye Bir Eleştiri ve Bir Destek!

Ne kadar Avcılar Belediye Başkanı Dr. Hanay Handan Toprak Benli’yi yazmak istemesem de yazmaya devam ediyorum.

Mübarek, gündem olabilmek için elinden gelen çabayı sarf ediyor.
Ancak bugün kendisini hem destekleyen hem de eleştiren bir yazı yazacağım.
Cuma günü gazetemizin Avcılar Koordinatörü Yakup Tezcan’ı meclise alınmaması

için talimat vermiş. Kapıdaki güvenlik görevlileri de kendilerine verilen talimat üzerine, Yakup Tezcan’a meclise giremeyeceğini söylemiş.
Ardından meslektaşamız Muhlis Polat ve AK Parti Meclis üyeleri müdahale ederek, Yakup Tezcan’ın meclisi izlemesi için gereğini yapmışlar.
Mecliste gündem gazetemiz ve Başkan Toprak Benli’nin nam-ı değer Toprak Ana’nın yasağı olmuş. AK Partililer konuyu eleştirirken, CHP Gurup Sözcüsü de yapılan uygulamayı kınamış. Ve özür dilemiş. İyi de yapmış.
Sahi emri Başkan Toprak dışında biri mi vermiş ki, CHP Gurup Sözcüsü uygulamayı eleştirmiş! O zaman yapılan eleştirinin Başkan Toprak’a yönelik olduğunu bilmek de, olumlu bir gelişme. 

***
Hanay Handan Toprak Benli’yi anlamak mümkün değil.
1- Meclis başkanların kendi evleri değildir. Yani kentin emanetçisi olan biri, kentin sahiplerine meclisi yasaklayamaz. Bırakın gazetecileri, yasa gereği kim izlemek istiyorsa meclis toplantılarına izinsiz girebilir. Hele hele gazetecilerin kamuya açık olan meclis toplantısını, izleme hakları yasal bir haktır.
2- Yasa gereği kapalı oturumlar yapabilirsin. Ancak bu toplantıları da bırakın gazetecileri meclis üyeleri dışında kimse izleyemez.
3- Muhalif gazetecileri meclis toplantısına almamak ayıp. Ayrıca anti demokratik bir davranış. 

4- Başkan Toprak’ın, gazetemizde çıkan haberlerle ilgili yalan ve yanlış şeyler varsa, hakaret varsa yanıt verme, basın toplantısı düzenleme, açıklama gönderme, dava açma hakkı var. Ki, bu gazetede bugüne kadar kendisiyle ilgili ve yönettiği kurumla ilgili belgesiz, bilgisiz, yalan olan hiçbir haber çıkmadı.
6- Başkanın trolleri, kendisini eleştirenlere, gazetemize ve tarafımıza hakaret etmek için harcadığı enerjiyi doğru iş yapmak için harcasa, bugün Avcılar’da sorunlar böylesine kangeren olmayacaktı. 
7- Başkan Toprak Benli’yi yaptığı anti demokratik uygulama nedeniyle eleştiriyorum. Bilsin ki, bir daha herhangi bir gazeteci için meclis toplantısını izlemesine yasak koyduğunda, onlarca gazeteci ile gelip kendisini protesto edeceğim.

Basın toplantıları herkese açık olmaz!

Aynı akşam, Başkan Toprak yine belediye binasında Avcılar’da bir okulda gerçekleşen taciz iddiasıyla ilgili bir basın toplantısı düzenlemiş.
Kimileri, kendisiyle ilgili olmayan bir olayla ilgili neden açıklama yaptığını söylüyorlar.
1- Başkan Hanay Handan Toprak Benli, kentin şehr-i emin’idir. Kentin içersinde gelişen her olayla ilgili söz hakkı ve müdahale etme hakkı vardır. Kentin seçilmiş bir belediye başkanıdır. Bu konuda yapılan eleştiri haksızdır. 
2- Bir kamu yöneticisinin, herhangi birinin düzenlediği bir basın toplantısı kamuya açık değildir. Basın toplantısını düzenleyen kişinin istediği gazeteciyi davet etmek, istemediği bir gazete ve gazeteciyi de basın toplantısına davet etmeme hakkı vardır.
3- Denilebilir ki, “basın toplantısını yaptığı mekan belediye binasıdır. Kamuya açıktır.”  Hayır. Belediye başkanı yaptığı açıklamanın hangi gazetede çıkıp çıkacağına karar verebilir. Basın toplantısını düzenleyen şahsın, istemediği bir gazeteciden dolayı basın toplantısında sorulacak bir soru ile ilgili konunun dışına tartışmanın kaymasını istememe hakkı o’nun demokratik bir hakkıdır.
4- Basın açıklamasını yapan kişinin, bir gazeteciyi, bir gazeteyi basın toplantısına almama hakkı olduğu gibi, aynı zamanda da basın toplantısına davet edilmeyen kabul edilmeyen gazetecinin de bu uygulamayı eleştirme hakkı vardır.
5- Ancak bir gazeteci kamuya açık bir alanda basın toplantısı yapılmıyorsa, “illada orada olacağım, izleyeceğim” diye bir iddianın sahibi olamayacağını bilmesi gerekmektedir.
6- İlgili basın açıklaması kamuya yansıyacağına göre, davet edilmeyen gazetecinin yapılan açıklamayı, değerlendirebilme hakkı vardır. 

***
Sonuç olarak Hanay Handan Toprak Benli’nin kamuya açık olan meclis toplantısını muhalif gördüğü, gazetemizin koordinatörü Yakup Tezcan’a uyguladığı yasak kabul edilebilir değildir ve yanlıştır. Anti demokratik bir uygulamadır.
Akşam üzeri belediyede taciz olayı ile ilgili düzenlediği basın toplantısına da davet etmediği bir gazeteciyi almama hakkı doğrudur. Ve de-mokratik bir haktır.
Olayın bir başka tarafı da şudur. Şayet basın toplantısına katılan gazeteciler, bir gazetecinin basın toplantısına katılmamasını doğru buluyor ve yapılan uygulamayı da tasvip etmiyorlarsa, orada bulunmama haklarını kullanmaları da, bir mesleki dayanışmadır. Bunun da bilinmesini isterim.

Son söz: Hanay Handan Toprak Benli, partisinde ve kamuoyunda yaptığı uygulamalar nedeniyle en çok konuşulan belediye başkanlarından biridir. Görülen o ki, konuşulmaya devam edecek gibi. Çünkü geçmişten ders çıkarmak, yaptığı yanlışı görmek gibi meziyete sahip değil. Kendisine hayırlı olsun… Sonuçta yanlışlıklar o’nun tercihi. 2.5 yılda bu kadar çabuk yolun sonuna gelmek galiba başka bir başarı(!)

Etiketler :

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank