content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

27 Eki

Günlük – Üç Şehitler

Türk Ordusu neden güçlüdür? diye herkes sormuştur. Askere gitmeyen sadece bir sebebini bilir. Türk subayı iyi eğitim alır. Buna şüphe yok. Fakat bir sebebi daha var. Onu da askerliğim esnasında öğrenmiştim.

Polatlı Topçu ve Füze Okulu'nda asteğmen adayı öğrenciydim. Muhabere eğitimi aldığımız bir gün muhabereci albay, o sırada yemekhaneye giren kara kuru, kilosu olsa olsa ancak 50 kilo olan bir eri/askeri gösterdi. 10-15 saniye bakakaldı askere. Asker işini halledip kapıdan çıktıktan sonra bize dönüp dedi ki: biz savaşları bu askerle kazanıyoruz.

Yani dışarıdan bakılınca kara kuru, hiçbir işe yaramaz gibi duran bir asker/er..

Zaman geldi, kurada Lüleburgaz çıktı, gittim. Lüleburgaz ve çevre birlikler hep tatbikat, denetleme bölgeleridir. Çektiğim sıkıntılar bir yana; biraz da aşırı meraklı oluşumdan, zaman da çok zaten, elimden geldiğince her şeyi incelerdim. Araziye çıktığımız zamanlar, ki buna Mehmetçik 2002 Tatbikatı da dahil, her yan asker dolu olduğu için en çok da onları incelerdim. Muhabereci albay'ın dediği şeyi orada anladım. Yani, dışarıdan bakılınca bir şeye benzetemeyeceğin veya kuzuya benzeyen kavruk Anadolu çocukları, bir tatbikat veya kısa manevralardan oluşan türde eğitimlerde acayip bir “canavara” dönüyordu. Bu canavar kelimesini türlü türlü yorumlayabilirsiniz. Askerlik insanı gerçekten biçimlendirir ve dışarıdan yalıtır; bu tür bir yalıtımdan dolayı mı bir tür karşıkoyuş psikolojisi gelişiyor da oluyor, dinlediği masallardan mı oluyor, yoksa genlerinde bir savaşçılık mı var... fakat öyle oluyor.

En önemli etken aslında o askerlerin anneleri. Anneler kuzularına “sen feda olacaksın” derler. Bunu açık açık söylemezler. Fakat anne söyler, oğul anlar; tek kelime edilmeden. Türk Ordusu bu yüzden hep güçlüdür. Türk askeri bu yüzden “canavar”dır. Annesini savunur gibi savaşır.

***

PKK mafyasının şehit ettiği üç asker üzerine yazma gereği duydum. Üç askerin anneleri üzgün. Üzgünlüklerini artıran şey oğullarının bir savaşta ölmemiş olmasıdır. Uyuşturucu, karı, organ satan bir mafya; karşılarında başka bir mafya varmış gibi üç silahsız askeri sırtlarından vurmuştur. Kahpe çocuğunun adı gerilla olmuştur.

Yine de, meseleyi ırklar arası savaş kavramına getirmemek gerekir. Mesele bir insan sorunudur.

***

 

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank