content

22 Nis

Grip Aşıları Modern Tıbbın Fiyaskosu, Ticari Tıbbın Zaferidir

Bizim uzmanların da hararetle tavsiye ettikleri ama geçtiğimiz sezondaki etkinliğinin İngiltere’ de yüzde 3.4 olduğu ortaya çıkan grip aşılarından bazılarının “etkisini yitirmiş” yani “bozuk” olduğu için geri çekileceği açıklandı (1).

Geri çekme işlemi bu sene USA’ da Glaxo tarafından üretilen toplam 24 milyon dozun yüzde 7’ sini yani 1.7 milyon aşıyı GRİP-AŞISI-DOLAR6ilgilendiriyor ama bunun ne kadarının hâlen kullanılmamış olduğu tam olarak bilinmiyor.

GlaxoSmithKline firması tarafından yapılan açıklamada “tüketiciler” uyarılarak Flulaval Quadrivalent isimli grip aşısının zamanla etkisini yitirebileceği ve bazı grip virüsü suşlarına karşı tam olarak koruyucu olmayabileceği bildirildi.

Glaxo sözcüsü, 2014’ de dağıtılan aşıların yüzde 99’ dan fazlasının etkisini kaybetmeye başlamadan önce dağıtıldığının altını çiziyor.

İçlerinde ecza deposu, eczane, devlet kurumları ve doktorlar olan 1000 kadar tüketiciye gönderilen mektupta, aşıyı ocak ayı başlarında veya daha sonra yaptırmış olanlarda bir miktar korumanın mümkün olabileceği de hatırlatılıyor.

Thiomersal (cıva) bulunmayan, enjektöre çekilmiş şekilde sunulan bu aşı dört çeşit virüse karşı koruma sağlamak için hazırlanıyor.

Grip Bilim Kurulu hesap vermelidir

Şimdi gelelim bizdeki duruma.

Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu’ nun yazılı soru önergesine verdiği cevapta “Geçen sene 6 milyon doz aşı alındığını, 3 milyon dozunun uygulandığı, 3 milyon dozunun ise tedbir amaçlı stoklandığını, muhtemelen bir salgın durumunda ihtiyaç duyulacak yeni karakterli grip aşısı ile üretici firma tarafından değiştirileceğini” söylüyor (2).

BİR: Grip aşılarının tamamen “ticari aşılar” olması bir tarafa stoklanması da yanlıştır; çünkü bu aşılar “çok etkili olsalar” bile hem zamanla “aktivitelerini kaybederler” hem de grip virüsleri sürekli mutasyona uğradıkları için “önceki senenin aşıları zaten hiçbir işe yaramaz”.

Sakla aşıyı gelir zamanı denemez!

İKİ: Bu aşıların stoklanması da ayrı bir fuzuli masrafa sebep olur.

ÜÇ: Stoklanan aşılar üretici firmanın hiçbir işine yaramaz. Aşıların değiştirilmesi gereksiz yere aşı satmak için uydurulmuş bir “pazarlama oyunu” dur.

DÖRT: Sağlık Bakanlığı’ nın Grip Bilim Kurulu tarafından yanlış yönlendirildiğini, zaten etkili olması “teorik olarak” mümkün olmayan aşıların bir de ihtiyacın iki misli aldırıldığını, ülkenin parasının boşa harcandığını düşünüyorum.

BEŞ: İyi niyetinden şüphe etmediğim Sağlık Bakanı’ mızın, Grip Bilim Kurulu’ ndan hesap sorması şarttır.

Gelelim neticeye

Bir özet yapalım:

BİR: Grip aşıları modern tıp için “büyük bir fiyasko”, ticari tıp içinse “başarı abidesi” olarak tanımlanabilir.

İKİ: Glaxo’ nun açıklamasında aşı yaptıracak olanlardan “tüketici” diye bahsedilmesi grip aşılarının tıbbi değil ticari bir ürün olduğunun alenen ve resmen ilanıdır.

ÜÇ: Endüstriye helâl olsun, koruyucu olması ihtimali olmayan bir aşıyı işbirlikçileri sayesinde 60 seneden beri başarıyla pazarlamaya devam ediyorlar.

DÖRT: Grip mevsimi çoktan bittiğine göre bu aşıların geri çekileceğinin açıklanması USA’ da da bu aşıları bizde olduğu gibi “Mevsimi geçse de yaptırın” diyen doktorların olduğunu gösteriyor.

BEŞ: Zaten koruyucu olmadıkları ispatlanan aşıların “olmayan etkinliklerini”  yitirdiklerinin açıklanması tam bir “komedidir”.

Kaynak:

1. http://www.foxnews.com/health/2015/04/17/glaxo-recalls-popular-form-flu-vaccine-due-to-potency-problem/

2. http://www.chp.org.tr/Haberler/6/tanrikulu-3-milyon-doz-asi-stokta-bekletiliyor-2578.aspx

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank