content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

15 May

Eşittir=Değildir

Şu eşitlik kelimesi huylandırıyor beni. =. Öncelikle, söylemek gerekir ki: iki şeyin eşit olabilmesi için ilkin ayrı olmaları gerekir; ondan sonra eşit(!) olurlar...
Programcılıkta "=" sembolü/operatörü atama yapmak için kullanılır. int a=49; örneğindeki gibi, a adlı hafıza birimine 49 değeri atanır/yüklenir.
Eşitlik operatörü ise "=="dir. Daha bi'eşittir gibi görünen şey aslında eşitlik anlamına da gelmez. Bu operatör, eşit(!) oldurmaz-eşitlemez, "eşitlik varsa" anlamında kullanılır.

Elmayla armutu seviyor olmam onları şu zorlanımlı "=" işareti ile yan yana getirecek olmam anlamına gelmez. armut=elma. Neden eşitleyeyim ki. Ki zaten kendi halinde takılan, kendi işine bakan, kendi meyve olma işlevine bakan iki şeyi aslında zart diye ayırmış oldum,armut=elma diyerek.
Elma artık armutla sürekli bir kıyasa girecek; bazen övünecek, belki bazen yerinecek belki bazen hissiz duracak...
Kadın=Erkek ifadesi de, haliyle, huylandırıyor beni. Araya bent kurmuş gibi de olmadık mı?
Bu eşitlik işaretiyle problemlerim bir mahkeme sırasında ortaya çıktı. İki taraf da gerçekte birbirinin ne olduğunu biliyor olmasına rağmen, değerlendirme kürsüsü (Türk Milleti adına) karşısında, bir bakış eşitliğini gören karşı tarafla aynı olmadığını göstermeye çalışıyordu. Kendimi paklayacak değilim. "Eşit" bakışa üstün gelmeye çalışıyorduk. Sonuçta bir taraf bir tarafa üstün geldi.

Problemlerim, diyorum... Zaten "=" işareti, dildeki haliyle eşitlik, problemin net(?) ifadelendirilmesinde kullanılır. Dedemin yaşının, benim ve babamın yaşından üç beş eksik üç beş fazla olması gibi ipuçları verilmişken bize, bir denklem kurmamız gerekiyordu. Kafadan yapmak da mümkün de, öyle olsa bile şu eşittiri kullanıyoruz yine. Eşit olunmuyor; eşit, kuruluyor.

Kurmak istediğimizi kuran, netlik vermeyen, varsayıdır "eşittir". Eşit olmamız gerekmiyor; daha doğrusu: eşit oldurulmamız gerekmiyor. O mahkemedeki kürsü gibi, bizzat kürsü gibi, o bakışa bakıyor gibi, paralel bakış, halinde olmak daha mantıklı duruyor. Bakın! Eşit'tiri kullanmadım. Hiçbir şeyi ayırmadım.
Bence bir devrim, ='e isyan etmekle başlayacak. Denklemler kurulmayacak.

Matematiğe yalan söyletme hikayesi zaten "=" ile başlar.
Yahu zaten semboldür bunlar. Sizin bildiğiniz rakamlar da sembol. Uydurma yani.
Eşittirsiz bir gün deneyelim her şeyi. Arınma Gecesi filmi gibi mi olur?.. O film basit kalır. İlla birşeyleri birşeylerle çarpmamız, toplamamız gerekiyorsa eşittirsiz yapalım. 5x7, 35'e dönsün. 35 hiçbir şeye eşit olmasın. Birincisi: zaten bu rakamlar uydurma. İkincisi: 35'e ööööyle bir baktığımızda bize ne zararı var? Kendi başına takılsın.
Eş it.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank