content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

04 Ara

Enerji Silahı ve Gerçek Silah!

Rusya ile yapılan ticaret anlaşmaları, Amerikancı ve Batı güç odaklarını rahatsız etti. Yıllardır, bizi komşularımızla çatışmalı yaşatmak isteyenler için bu anlaşmalar, pekte hayra alamet değildir. Amerika Rusya çatışmasının temelinde enerji vardır. Eskiden komünizm vardı. Şimdi enerji var. Amerika, Rusya’yı devamlı suçlar. “Enerjiyi silah gibi kullanıyor.” Diye… Enerjiyi silah gibi kullanıyor propagandası; ABD’nin müttefiklerine, Rusya’dan enerji almayın anlamındadır. Rusya’dan alınan gazın pahalı olduğu propagandası da buna eklenebilir. Oysa ülkeler enerjisi olmadan hiçbir şey yapamazlar.

Rusya’nın enerjiyi bir silah gibi kullandığını kabul etsek bile, Amerika’nın silahı silah gibi kullandığını görmezden gelemeyiz. Aslında Amerika’nın enerjiyi silah gibi kullandığını orta doğudan çok iyi biliyoruz. ABD’nin Ortadoğu’da temel çıkarı enerjidir. Amerika Körfez Ülkelerinin petrolünü dolar çarpanıyla kullanır.

İran, Saddam ve Kaddafi petrolü dolarla satmayınca, Amerika dünyayı başlarına yıktı. Suudi Arabistan (dünya petrolünün %40’ı) petrolü Dolar ile satar. Doların dünya parası olmasını sağlayan temel mekanizmadır. Dolara değer katan Körfez petrolüdür. Dolar bu sayede uluslararası ticaretin parası durumuna gelir. ABD asıl bu doları silah olarak kullanır. Dolar kullanmayacağım diyen ülkelerin liderlerini katleder.

Rusya’nın Enerjiyi silah gibi kullanıyor propagandası Türkiye’de şu şekilde işletilir. Sanki Türkiye tüm enerjisini Rusya’dan alıyormuş gibi bir hava yaratılır. Enerji tedarik güvenliği açısından sakıncalı olduğu söylenir. Baskılar, siyasilerin, sivil toplum örgütlerinin ağzında, “enerjide sadece Rusya bağımlı olmayalım” şekline dönüşür. Oysa Rusya ile toplam 40 milyar metre küp doğal gaz antlaşması vardır. Fiiliyatta çekilen gaz 26 Milyar metreküptür. Geri kalan petrol ve doğal gaz ihtiyacımızı farklı ülkelerden ve farklı tekellerden (Shell, Total, BP, vs.) tedarik ederiz. Rusya’dan, İran’dan enerji almayalım diyenler, aslında Rusya ve İran’la ticaret yapmayın diyenlerdir. Amerikancılığın siyaset diline yansıması budur.

Gelelim gerçek silah meselesine… Dünyada en çok silah üreten(zaten başka da bir şey üretmez, dışarıdan alır) Amerika’dır. Yılda 700 milyar dolar orduya ve silaha para ayırır. 80-90 Milyar Dolarlık silah satar. IŞİD ve PKK’nın silahları hep Amerikan ve Batı silahıdır. Petrolün silah gibi kullanılmasının ötesinde, petro-doların silah gibi kullanılmasına bakmak daha yararlıdır.

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank