content

26 Mar

El Kavrama Gücü Kalp Hastalığı Ve Ölüm Riskini Gösteriyor

El kavrama gücünün (grip strength) bir insanın kalp krizi, felç ve kalp-damar hastalıklarından ölüm riskini belirleyebileceği bildirildi.

Kısa adı PURE olan Prospective Urban and Rural Epidemiological isimli çalışmada 17 ülkeden 142 binden fazla kişinin kavrama gücü ölçüldü ve bunlar ortalama olarak 4 sene süreyle takip edildi.

untitledKavrama gücünde her 11 pound azalmanın herhangi bir sebebe bağlı ölüm riskini yüzde 16, kalp hastalığından ölüm riskini yüzde 17, felç ve kalp krizi riskini yüzde 7 artırdığı tespit edildi.

Bu ilişkinin yaş, sigara, egzersiz gibi kalp hastalığı riskini artıran faktörler ayarlandıktan sonra devam ettiği görüldü.

Araştırma, kavrama gücünün kalp hastalıkları ve ölüm riskini belirlemede kan basıncı yani tansiyondan daha hassas bir ölçü olduğunu gösteriyor.

Bununla beraber el kavaram gücü ile tip 2 diyabet, kanser veya diğer kronik hastalıklar arasında bir ilişki bulunmuyor.

Araştırmacılar, kas gücü zayıf olanların kronik bir hastalığa yakalandıklarında bu hastalıktan ölme ihtimallerinin kas gücü yerinde olanlara göre daha fazla olduğunun altını çiziyorlar.

Kavrama gücü “dinamometre” adı verilen bir aletle kolayca ve masrafsızca ölçülebiliyor.

Kavrama gücü biyolojik yaşı da gösterebilir

PURE araştırması, el kavrama gücünün biyolojik yaşı da gösterebilen iyi bir ölçü olabileceğini ortaya koyuyor.

Biyolojik yaş, bir kişinin vücut fonksiyonlarının kronolojik yaşına nazaran iyi mi kötü mü olduğunu gösteren bir kavram.

Biyolojik yaşı birçok faktörün etkilemesi mümkünse de esas önemli olanlar genel fiziki zindelik, bazı hastalıkların bulunup bulunmaması ve kas kuvvetidir.

Gelelim neticeye

Kavrama gücü ile ölüm ve hastalık risklerinin belirlenmesi elbette önemli ama bence asıl yapılması gereken şey kas gücünü artırmanın bu riski ne ölçüde değiştirebileceği ve bunun nasıl yapılabileceğidir.

Kaynak:

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(14)62000-6/abstract

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank