content
25 Eyl

Eğitimde Kariyer Koçluğu

Geçenlerde değerli bir dostum ile sohbet ediyorduk;

Yurtdışında eğitim almış 2 tane yabancı dili ve akademik başarısı olan kızına iş aradığını söyledi. Normalde doğal olabilecek bir sohbet belki.Ancak kızının yaşı 26 ve pek fazla iş deneyimi ve stajı o yaşa kadar almamış.. Tabi burada bir sıkıntı var  aslında. İşveren gence sorar bu yaşa kadar ne yaptın der .. diye söze devam ettik.

Aile desteği tabi ki önemli ancak belli limitlerde, çok fazla maddi manevi aileye güvenince bu rehavet onu 26 yaşında nitelikli işsiz durumuna sokuyor. Gencin yönlendirmesi eğitimcilere ve aileye düşmekte tabii ki genetik ,bilgi beceri istek de önemli faktörler.

Aynı sohbette bulunan ortak olan işletme profesörü olan diğer dostumuz da ''Sadece dil bilmek maalesef yeterli değil '' diye vurguladı. Çok acı ama bu bir nitelik ancak tek başına çok şey değil.

Kesinlikle  katılıyorum, eğer yurt dışı ile çalışıp yabancı dilini kullanacaksa, o ülkenin kültürünü, iş yapış biçimini ve hatta orada çalışmış ve çalışacağı sektör de deneyimi olması gerektiğini tartıştık. Bir günde bir yerlere gelmek çok zor.

Bir diğer gezgin dostumuz: turizm de çalışabilir, rehber tercüman olabilir dedi.. Tabi bu da Türkiye koşullarında çok geçerli bir meslek aslında.

Genç okumayı çok sevdiğinden ortak kararımız olarak, akademisyenlikte kariyer yapmasını önerdik.

El yordamıyla yönlendirme toplantısı yapıldı gencin kariyeri için sanki.. 
Yani traji komik bir durum söz konusu.

Bu durum sadece tek örnek oluşturmamakta birçok benzerleri bulunmakta.Eğitim kolay değil ve nitelikli olmak da kolay değil ancak bunun iş yaşantısına dönüşmesi ayrı bir süreç..

Çok erken yıllardaki  seçimlerde, yetenekleri keşfedip, hedefi oluşturmak en önemlisi.Öğrenciyi yönlendirmek için danışmanlara ve adviser'lara çok önemli görevler düşmekte..

Olmazsa olmazlar arasında yer alan çok önemli bir etken madde.. Yoksa ya niteliklerle işsizler, işinde mutsuzlar, kararsızlar  ve dolayısı ile başarısızlar takımları oluşmakta..

Burada eğitim ve kariyer koçlarına en önemli görev düşüyor:

Duygusal zeka gibi, kariyer zekasını ön plana çıkarıp hedefe kilitlendirip yönlendirmenin  çok önemli olgusu olduğu..

Keyifli, başarılı , sağlıklı kariyer  yolculukları diliyorum..

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

1 Kere Cevaplanmış to “Eğitimde Kariyer Koçluğu”

  1. 1
    HERMİNE MISIR Says:

    AYFERCİĞİM
    BİZLER BAŞKA BİR ZAMANDA,DUYGULARIN DAHA TEMİZ,TABİATIN DAHA TEMİZ OLDUĞU ZAMANLARDA BÜYÜDÜK BU BAKIMDAN ÇOK ŞEYE İSYAN EDİYORUZ.BİLİNÇLİ İNSANLAR OLARAK KENDİ ÇAPIMIZDA ÇEVRE TEMİZLİĞİNE,YAŞAMA,İNSAN İLİŞKİLERİNE İYİNİYETLE YAKLAŞSAK BİLE ÇOK BAŞARILI OLAMADIĞIMIZI GÖRÜYORUM.DEMEK Kİ SİSTEM BİZİ AŞIYOR,GEÇMİŞTEKİ GÜZEL GÜNLERİN HAYALİ İLE BİZE MORAL BULMAYA ÇALIŞIYORUZ. .

    SEVGİLER



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank