content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

30 Nis

Devletten Nasıl Çeyiz Yardımı Alacaksınız?

Ankara’dan Emin Tarhan soruyor: “Bünyamin bey, önümüzdeki Haziran evleneceğim. Devlet çeyiz yardımı verecekmiş diyorlar, doğru mu? Çeyiz yardımını almak için ne yapmamız gerekiyor?”

Sayın okurum, son yıllarda Türkiye toplumunda aile kurumunun desteklenmesi için birçok önemli düzenleme yapılıyor. Bu gayretler özellikle 2011 yılında Aile ve Çeyiz YardımıBakanlığı’nın kurulması sonrasında yoğunlaştı.
Çeyiz hesabı oluşturulması da ve devletin yeni evli çiftlere çeyiz yardımı yapması uygulaması da bu kapsamda bir uygulama. Çeyiz hesabında hem evlenmenin teşvik edilmesi, hem bireysel tasarrufun desteklenmesi amaçlanıyor.
Çeyiz yardımı ve buna yapılacak devlet katkısı geçtiğimiz hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen 6637 sayılı Kanun ile yasalaştı. İlgili yasa cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan sonra Resmi Gazete’de yayımlanacak.
Peki, mevcut haliyle çeyiz hesabı ve devlet katkısı uygulaması nasıl işleyecek? Ayrıntılı olarak açıklayalım.
Çeyiz Yardımı Kimlere Verilecek?
Devletin vereceği çeyiz yardımından yararlanmak için öncelikle Türk vatandaşı olmak gerekiyor.
Mavi Kart sahibi olanlar, yani doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve üçüncü dereceye kadar olan altsoyları da çeyiz yardımı hakkından yararlanabiliyor.
Sistemde ikamet esası olmadığı için yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları da çeyiz yardımı alabilecek.
Ancak, çeyiz hakkından faydalanabilmek için 27 yaşını doldurmadan ilk evliliğinizi yapmanız gerekiyor.
Dahası sisteme bir çeyiz hesabı açtırmış olmanız da zorunlu.
Çeyiz Hesabı Nasıl Açılacak?
Peki, çeyiz hesabı nasıl açılacak, sisteme nasıl girilecek?
Çeyiz hesabı sistemine girmek için ülkemizde kurulu bulunan mevduat veya katılım bankalarında çeyiz hesabı açtırmanız gerekiyor.
Bu hesap mutlaka Türkiye bankalarının yurtiçi şubelerinde açılmalı. Örneğin Londra’da yaşayan bir vatandaşın Londra Ziraat Bankası şubesinde hesap açtırması kabul edilmiyor.
Ayrıca çeyiz hesabı yalnızca Türk Lirası cinsinden olmalı.
Son olarak, bankada hesap açtırmanız yetmiyor, çeyiz hesabı sisteminde asgari olarak 3 yıl boyunca kalmanız gerekiyor.
Hesaba ne kadar yatıracağınız size kalmış, ama alacağınız devlet yardımı hesapta ne kadar fazla biriktirirseniz o kadar yüksek olacak.
Devlet Katkısı Ne Kadar, Nasıl Talep Edilecek?
27 yaşını doldurmadan ilk evliliklerini yapan ve daha önce çeyiz hesabı açtırmış olan kişilerin devletin çeyiz yardımından faydalanma hakkı olacak.
Bu durumdaki kişiler evliliklerini müteakip ilgili bankaya başvurmaları halinde çeyiz hesaplarına Devlet katkısı ödeniyor.
Devlet katkısı ödemesi hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20’sini ve azami 5.000 Türk Lirasını geçememekte.
Azami tutar her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılacak. Azami tutarı üç katına kadar artırma konusunda ise yasa ile Bakanlar Kurulu yetkili kılınmış durumda.
Devlet katkısı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten defaten (bir kerede) karşılanacak ve hak sahibine hesabın bulunduğu banka aracılığıyla ödenecek.
Hak sahipliğinin tespitinden ve aktarılacak Devlet katkısının doğru ve tam hesaplanmasından hesabın bulunduğu banka sorumlu olacak.
Çeyiz Hesapları Tümüyle Haczedilemeyecek
Çeyiz hesabı ailenin desteklenmesi amacıyla getirilen özel bir düzenleme olduğundan kanunla özel olarak da korunmuş bulunuyor.
Hesap  sahibinin Devlet  katkısına hak  kazanmış  olması  koşuluyla,  hak  ettiği Devlet katkısının tamamı ile çeyiz hesabında biriken toplam miktarın Devlet katkısı için başvuru tarihinde geçerli olan bir yıllık asgari net ücrete karşılık gelen tutarı, nafaka borçları hariç olmak üzere haczedilemeyecek, rehnedilemeyecek, iflas masasına dâhil edilemeyecek.
Hesap sahibinin çeyiz hesabında biriken toplam miktarının haczedilemeyecek, rehnedilemeyecek, iflas masasına dâhil edilemeyecek tutarını üç misline kadar artırmaya da Bakanlar Kurulu yetkili kılınmış bulunuyor.
Çeyiz hesabı hem ülkemizde oldukça düşük düzeylerde olan bireysel tasarrufu destekleyecek olması, hem devlet katkısı uygulanıyor olması hem de özel olarak korunmuş bir tasarruf olması yönünden oldukça avantajlı bir uygulama.
27 yaşını doldurmadan önce evlenecek herkese şiddetle tavsiye ederiz…

 

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank