content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

08 Haz

CHP’de Belediye Başkanları ve Örgütler Arasında Neden Sorun Yaşanıyor?

CHP’nin en büyük kronik sorunu, merkez yönetim ile aşağı arasında, belediye başkanları ile örgütler arasındaki iktidar kavgasıdır. Parti disiplininin eksikliği herkesin kendisini merkeze koymasını ve

birbirini yok saymasına neden olmaktadır. Ortaya uyumlu bir orkestranın çaldığı kaliteli bir müziği değil, herkesin kendi sazını çaldığı kulakları tırmalayan bir ses gürültüsünü ortaya çıkarmaktadır.

Avcılar Belediye Başkanı Dr. Haney Handan Toprak Benli ve CHP İlçe Yönetimi arasında ne sorun var? Neden Haney Handan Toprak Benli ilçe yönetiminin başarısız olması için uğraşıyor?
Öncelikle baştan söyleyelim, kavganın ve husumetin başlangıcı ilçe kongresindeki ayrışmadan kaynaklanıyor.
Belediye Başkanı Haney Handan Toprak Benli kongrede düşük profilli Yüksel Can’ı destekledi.
Can, Toprak’ın her dediğine “evet” diyecekken, eğitimi, tecrübesi ve partililiği tartışılamayacak olan ve de ekonomik durumu iyi olan tabi ki yüksek profilli Erhan Bozan’ın seçimi kazanması Toprak’ı hem şaşırttı hem de rahatsız etti.
Belediyenin tüm olanaklarını kullanmasına rağmen seçimi kaybeden Başkan Toprak, o günden beri seçimi kazanan Erhan Bozan’la arasında gizli-açık ciddi bir rahatsızlık var. Bunu her yerde hissetmek mümkün. 

Haney Handan Toprak Benli, gezi etkinliğine bilerek katılmadı!

Avcılar CHP İlçe Yönetimi’nin Gezi olaylarının yıldönümünde “Nazım’dan Gezi’ye, Gezi’den sonsuza” etkinliği ile ilgili ilçenin gündeminde bomba iddialar dolaşıyor.
Avcılar CHP üyelerinin ve halkın etkinliğe katılmaması için, bizzat CHP’li Avcılar Belediye Başkanı Haney Handan Toprak Benli ve ekibi tarafından kampanya yürütüldüğü iddiaları yenilir yutulur değil.
Ki, bunun en önemli kanıtı ise Gezi eylemlerinde doktorluk yapan Haney Handan Toprak Benli’nin böylesine önemli bir etkinliğin yıldönümüne katılmaması, yakınından hiç kimsenin etkinlikte bulunmaması iddiaların boş olmadığını gösteriyor.

***
Başkan Toprak Benli, neden Avcılar CHP İlçe Yönetimi’nin yaptığı etkinliklerinin cılız ve etkisiz olması için müdahalelerde bulunuyor?
İlçe örgütünün ve kendisinde gurup başkanı olan ilçe başkanının düzenlediği etkinliğe neden katılmıyor?
Etkinliğe katılmadığı gibi çevresi neden katıl(a)mıyor?
Hatta etkinliğin olduğu gün ve saatte Kültür Merkezi’nde neden iki etkinlik birden yapılıyor?

***
Etkinliğin düzenlendiği gün söylenen iddialar ise yenilir yutulur değil.
Avcılar Belediyesi önünde yapılan CHP İlçe Yönetimi etkinliğine katılan milletvekilleri belediyenin etkinliğine davet ediliyor. Bir anlamda etkinliğe milletvekililerinin katılımamızı istenmiyor.
Yetmez, etkinliğin solisti İlkay Akkaya aranarak etkinliğe çıkmaması isteniyor.
Yetmez, aynı gün “1994’de İstanbul’u çöple teslim edenlere, işçimizi de, belediye başkanımızı da yedirmeyeceğiz” başlıklı bildiri, Avcılar Gönüllüleri denilen belediyede çalışan gençler tarafından dağıtılarak etkinliğe katılınmamasının sözlü olarak söylendiği iddia ediliyor.
Yetmez, aynı gün belediye iki acele etkinlik düzenlenerek ilçe örgütünün düzenlediği etkinliğin sönük geçmesi ve başarısız olması için resmen müdahale ediliyor.

Belediye başkanı ve örgütün birbirine müdahalesi kronik bir sorun

CHP’de belediye başkanları örgüte hakim olma, örgütün de belediye başkanları üzerinde egemen olma, iktidarını hissettirme meselesi ciddi bir sorun. Belediye başkanlarının örgüte,  ilçe başkanlarının belediye başkanlarına sürekli müdahale etme girişimleri CHP’nin de en önemli kronik sorunu. 
Halbuki, belediye başkanları kenti, ilçe başkanları da partiyi yönetiyor. Bu iki yapının sorunlu olması parti içerisinde, özellikle belediye başkanlarının parti ilçe başkanı gibi, partinin üstünde görünüyor olması partililer arasında, ilçe başkanlarının da seçilmiş belediye başkanları üzerinde otorite kurmaya çalışması sorunlar yumağına dönüyor. Sonra da kimse bu sorunu
çözemiyor.

***
Bu sorun Türkiye’nin her yerinde yerel iktidar olan CHP’de öyle ya da böyle yaşanıyor.
Genel merkez ise onbinlerce partili partisiz seçmenin oyunu alan belediye başkanları ile partiyi yerelde ve genelde iktidar yapmak için uğraşan parti emekçileri, yöneticileri arasındaki çekişme, kavga, ikbal beklentisini ise, genel merkezde çaresiz olarak seyrediyor. Müdahale etseler, pimi çekilmiş bomba gibi olan sorunlar ellerinde patlayacak. Ve bunun içinde çözüyormuş gibi davranarak zamana yayarak unutturmaya çalışırken, parti içi kangrene dönüştüğünü görmezlikten geliyorlar. 

Kaygı yerel yönetimi, asıl kaygı ise koltuğu kaybetmek…

İstanbul’da Beşiktaş, Bakırköy, Avcılar gibi ilçelerde örgüt ve belediye başkanları, belediye başkanları ile meclis gurubu arasında sürtüşme yaşanıyor. Aslında temel sorun iktidar ve nimet meselesi. Anlayacağınız paylaşım meselesi.
Kimi yerlerde özellikle Avcılar’da partili olmayan isimlerin belediyeyi yönetmesi, ihalelerde yaşanan olumsuzluklar, herhangi somut projelere imza atılamaması, 15 yıl belediye başkanlığı yapan CHP’li Mustafa Değirmenci’nin projelerinin bitirilememesi partiye gönlünü, emeğini ve yüreğini koymuş olanlarda kaygıları büyütüyor.
Avcılar Belediye Başkanı Haney Handan Toprak Benli’nin ise iki yılda başarıları ve projeleri ile değilde spekülasyonlarla, olumsuzluklarla gündeme gelmesi partide 2019 için beklentesi olanlarda  ciddi umutsuzluk yaratıyor.
Herkes biliyor ki, Avcılar’da mevcut belediye yönetimin beceriksizliği ve başarısızlığı yerel iktidarın kaybedilmesine yol açabilir.

Son söz: CHP’de yerel iktidarlarla yerel örgütler arasında, merkez yönetimle milletvekilleri arasında yaşanan sürtüşme, kavga parti içindeki otoritenin eksikliğinden kaynaklanıyor. Bunun adı demokrasi değil bunun adı örgütün disiplin eksiliğinden kaynaklanıyor. Düşünün, AK Partili bir belediye bir belediye başkanı örgütü dinlemeyecek yok sayacak, örgütte başkanın üzerinde otorite kurmaya çalışarak yok sayacak… Mümkün olabilir mi?

Etiketler :

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank