content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

06 Eki

Bir Selam Ver

“Merhaba”, “günaydın”,  “iyi günler”, “iyi akşamlar”, “iyi geceler” gibi sözcük ve söz grupları selamlaşmanın dilimizde görülen sözlü kalıplarıdır. Söz kalıplarının yanı sıra gülümseme, el sallama, baş eğme, göz kırpma da selamlaşma biçimi olarak görülür.  Bizi bize bağlayan sözcüklerdir.

Selamlaşmanın zamanı mekanı yoktur. Ha sokakta ha okulda ha evde, ne fark eder? Sabah size “Günaydın”, yatarken “İyi geceler” denildiği zaman yüzünüz gülümseyecektir.
Bunları söylemeye çekinmeyin, korkmayın.
Merhaba demek kadar, merhaba almak da güzel bir şey. Selamlaşma, aramızdaki iletişimin bir parçası. Bu parçayı güçlendirmek elimizde. Bir selam ver uyandığında yüzünü aydınlatan güneşe, ağaçlara, kuşlara, insana, sokakta bulunan hayvancıklara… Doğayla iletişimini koparma. Elinden düşürmediğin, gözünü ayırmadığın tabletleri telefonları bırak bir kenara.  Dön bak etrafına. Baharın gelişine, gidişine selam ver. Sen değiştiğin kadar O da senin için değişiyor her gün unutma!  Bir çiçek al eline kokla. İnsanlarla sohbet et. Sokağını temizleyen görevliden esirgeme merhabanı.
Güne güzel başlamanın, huzurla uyumanın sırrını çözmek zor olamasa gerek. Gün içinde kaç insanın yüzünün tebessüm etmesini sağladın,  onu düşün.  Selamlaş. Selam al selam ver. Yaşadığını duyur evrene. İletişim kur onunla. Selamlaş kendinle. Saygı duy. İletişim kur kalbinle, diğer kalplerle…
Sevgilerimle ve hepinize kocaman bir “Merhaba”, kocaman bir “Günaydın”
Selam şekli ve d13219867_1340820755935128_931913155_nili ülkeden ülkeye, bölgeden bölgeye  gösterir.
Farklı Kültürlerden Birkaç Farklı Selamlaşma Yolu
Tibet’te dil çıkarılır. Diliniz çıkarmak kibar bir selamlaşma sayılır.
Hindistan’da karşıdakinin ayağına dokunulur.
Filipinler’de el alna konur.
Çölde yaşayan Araplar burunlarını karşısındakinin burnuna sürter.

Marshall adalarında bir kaşınızı kaldırmanız 

karşınızdaki insanın varlığını kabul ettiğinizin bir göstergesidir.
Çinliler diz çöküp alınlarını yere değdirerek selamlar.
Amerika’da yumruk tokuşturulur.
Bir Nijer kabilesi olan Kanouri’de insanlar birbirlerini, yumruklarını başlarının biraz üzerinde sallayarak ve “Wooshay!” diyerek selamlar.
Güney Afrika’ya yayılmış 12 farklı Shona etnik grubu vardır çoğu ritmik bir şekilde ellerini çakmayı nazik bir selamlama sayar.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank