content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

27 Ağu

Azmin Yolculuğu

Önceki akşam buralardan uzakta, Boğaz ve tarihin görkemle buluştuğu bir düğünün davetlisiydim.

Büyüleyici bir atmosfer, şık ve coşku dolu bir düğün.

Hani Çırağan’ın o insanın gözünün içine dalan ihtişamı olmasa sanki İzmir’de gibiydik üstelik.

Neredeyse herkes tanıdık.

SOCAR Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz oğlu İrfan’ı evlendirirken, İzmirli dostlarını unutmadı.

‘Symirna Grubu’nun içinde Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu nikah şahidi. Ender Yorgancılar, Salih Esen, Işınsu Kestelli, Yusuf Öztürk, Selim Gökdemir, Necip Kalkan, Tamer Taşkın, Mehmet Tiryaki, Ahmet Us, Erdoğan Çiçekçi, Eyüp Sevimli, Mustafa Kürkan ve aklıma gelmeyen diğer isimler.

Kenan Yavuz’la yaklaşık 15 yıl önce tanıştık.

O yıllarda Koç Grubu’ndan İzmir’e yeni gelmiş bir bürokrattı Yavuz.

Petkim’le mücadelesine, sanayiye ve ülkeye yönelik hedeflerine tanıktım, o gece vefasına, İzmir’le kurduğu bağlara da tanık oldum.

Hatta şu kadarını söyleyebilirim, eğer geçen yerel seçimde AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım olmasa, Yavuz banko isimdi ve Yıldırım’a yakın oy alması benim için sürpriz olmazdı.

ŞAŞIRTAN BÜROKRAT

Magazin gazetecisi olsam o gece ne yenildi içildi, kimin kıyafeti nasıldı anlatırdım ama maalesef serde öyle bir alışkanlık yok.

Aksine, herkes ortama, ben eskilere dalıp gittim. Hani şu tanık olduğum 15 senelik geçmişe. Türkiye’nin tek petrokimya tesisi Petkim’de özelleştirme süreci yeni başlayacak. Herkes farklı bir şey söylüyor.

Unutmuyorum, İzmir Büyükşehir Belediyesi eski başkanı, tanıdığım için mutluluk duyduğum Burhan Özfatura, Petkim konusu açıldığında Genel Müdür Kenan Yavuz’la konuşmamı önermişti. ‘Bürokrat rahat konuşur mu’ dedim.

Yaklaşık dört saat konuştu Kenan Yavuz...

Petkim’in stratejik önemini, kurulacak bir rafineri ile dünyanın sayılı beş tesisinden biri haline gelebileceğini, hammadde güvenirliğini sağlamanın gerekliliğini ve en önemlisi petrokimya endüstri bölgesi ‘Value-Site’ yaratma rüyasını anlattı.

O günden sonra o rüya, hepimizin, bölgenin kalkınmasını arzulayanların ortak idealiydi.

Ancak karşı çıkanlar, görevden alınması için çaba harcayanlar, özelleştirme sürecini tıkadığını söyleyenler de az değildi.

‘Derdini bizlere anlattı ama özelleştirme sonrası Azerilere de anlatabilecek mi’ diye geçti aklımızdan.

Başardı.

O zamanlar söylediği hangi hedef varsa tek tek aşıldı.

LPG ÜRETECEK

 

Yaklaşık 5.5 milyar dolar maliyetli rafineri yatırımı başlatıldı.

10 milyon ton ham petrol işleme kapasiteli rafineri petrokimya sektörünü dışa bağımlılıktan kurtaracak büyüklüğe ulaşma yolunda.

1.6 milyon tonluk nafta ve cari açığın önemli bileşenlerinden dizel, jet yakıtı ve LPG gibi petrol ürünlerinin üretimi gerçekleştirilecek.

Kurulan liman iki yılda İzmir Alsancak limanını geçmeye aday.

Yanımdakiler gelin ve damat geliyor diye uyarıyorlar.

Düşüncelerimden sıyrılıyor, mutluluktan kelebek gibi uçuşan iki genci tebrik ediyorum.Kenan Yavuz pistte Gümüşhane ezgileri ve Çırağan’a giren davullar eşliğinde halay çekiyor, eşi Zeynep Hanım güleryüzüyle konuklarla tek tek ilgileniyor.

Onlara bakarken şöyle düşünüyorum; bir elin parmakları kadar az büyük yatırım alan bölgede yaşayınca verilen mücadelelerin kıymetini iyi anlıyorsun.

Ülkede genellikle bu çabaları harcayanlar harcanır, yerlerine yine klasik bürokrat bakışlı risk almaktan uzak portreler gelirken, böyle mutlu sonlara ulaşan bir örneği görmek doğrusu gecenin atmosferi kadar etkileyici oluyor...

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank