content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

08 Şub

Angelina Değil İstanbullular Geliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2017 yılı konsolide bütçesi 42 milyar lira. İzmir Büyükşehir’in 2017 konsolide bütçesi, 6 milyar 774 milyon 459 bin TL

Nüfus yoğunluğu açısından İstabul, İzmir’in yaklaşık dört katı ama gelire bakarsanız fark 6-7 kata ulaşıyor.

Tabii mesala İzmir, yeni İZBAN yatırımlarını bu bütçenin içinde yaparken, megakentte metro, kanal, tünel yatırımlarının tümü Bakanlık bütçeleriyle ayrıca destekleniyor. Ancak dev kente ne kadar yatırım yapılırsa yapılsın, yaşam kolaylaşmıyor. Trafik, pahalı hayat, kalabalık ve keşmekeş İstanbullular’ı bezdiriyor.

İlk hedefleri ise İzmir.

10 YILDA 10 MİLYON

Yakın zamana kadar İzmir emekli olanların huzurlu bir yaşam için koşarak geldikleri kentti. Benim gibi İzmir sevdalıları, “sadece emekliler değil, çalışanlar da gelsin, biraz hareketlensin bu kent” diye tatlı sitemler ederdik bu ilgiye.

İçten istemişiz herhalde!

İzmir’e son iki, üç yıldır büyük bir İstanbullu akını var. Rahat yaşamak kadar kafasının rahatlığı için de bu kente gelmek isteyenler çok. Demokrat, özgür ve hoşgörülü duruşundan taviz vermek istemeyenlerin de aklına, ilk adres İzmir geliyor. İstanbul’un giderek daha yaşanmaz hale gelişi kadar İzmir’in yarattığı “güvenli liman” izlenimi bu ilgide etkili. Körfez Geçiş Projesi kapsamında, yolu 3.5 saate indirecek İzmir- İstanbul Otoyolu’nun kısa sürede devreye girecek olması yine diğer bir güçlü etken.

Şirketlerin kurum içi yaptırdıkları anketlerde ‘Hangi kentte yaşamak isterdiniz?’ sorusuna verilen cevaplarda İzmir birinci sırayı kaptırmıyor...

ŞİRKETLER SIRADA

Dev markalar bilhassa AR-GE, veri ve operasyon merkezlerini Ege ve İzmir’e kaydırmaya başladı. Turkcell, Arçelik, Ericcson, Pozitron ilk gelenlerden.

Sigorta sektörünün dev ismi Allianz’da operasyon birimlerini İzmir’e taşıyor. Gaziemir‘de inşası başlayacak Allianz Kampüs’ün 2018’in ilk yarısında tamamlanacağı belirtiliyor. Allianz Kampüs’le İzmir’de son 8 yılda toplam 35 milyar TL yatırım yapacaklarını açıklayan grup, ‘Türkiye’nin metropollerinden ve yaşaması en keyifli şehirlerinden birinde hizmet vermesinin servis kalitemize çok olumlu yansıyacağına inanıyoruz’ diyor.

Bireysel taşınmalarda en büyük ilgi ise yeşille mavinin buluştuğu, yörel değerlerini kısmen taşıyan Urla’ya. İstanbullular’ın birinci önceliği sayesinde artık bu ilçenin taşı toprağı altın. Arsaların metrekaresi 100 TL’den başlıyor, villa fiyatları uçuyor. Dünya starı Angelina Jolie’nin Çeşmealtı Yokuşu’ndaki Saklıkoy’da, Real Madrid’in süperstarı Ronaldo’nun da Kekliktepe bölgesinde ev aldığı duyumlarının bir grup uyanık emlakçı tarafından pompalandığı ortaya çıktı ama İstanbullular Urla’ya zaten yetiyor. Hayat zorlaştıkça açık ki, İzmir daha yoğun ilgi görecek. Kent nüfusunun 10 yılda 10 milyona ulaşacağı hesapları yapılıyor. Ülkede beyin göçünün bir numaralı adresi olmak iyi ama eldeki son güzellikleri de kaybettirip, İzmir’i içten içe göçertmeyeceklerse, buyursunlar gelsinler!

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank