content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

13 Ara

81 Yıl Önce Bugün, 5 Aralık Türk Kadını İçin Çok Önemli Bir Gün!

5 Aralık 2015 Türk Kadınlarına milletvekili, belediye seçimlerine katılma ve köylerde muhtar olma hakkı tanıyan anayasa değişikliğinin 81.yıldönümü. Aynı zamanda da kadın hakları günüdür.

Kadınların 1926 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabulle yürürlüğe giren 3 Nisan 1930’ da kabul edilen yasa ile 1931 yılında Türk kadını ilk kez seçme ve seçilme yolunda adımlar atılmış 1932, 1933 ve 1934 yılında elde ettiği siyasi haklar ile siyasete girerek milletvekili, belediye seçimlerine katılma ve köylerde muhtar olma hakkı tanınmıştır.

8 Şubat 1935 de yapılan milletvekili genel seçimlerinde kadınlar ilk kez milletvekili seçme ve seçilme hakkını kullandılar. Bu seçimlerin sonucunda Türkiye Büyük Millet Meclisine 18 kadın milletvekili olarak girdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev yapan kadın vekillerimizin, belediye başkanı olan kadın başkanlarımızın, meclis üyesi kadınlarımızın ve tüm kadınların seçme ve seçilme hakkını kazandığı 81’inci yıl dönümü kutluyor Türkiye Büyük Millet Meclisinde kadın temsilinin inşallah yüzde 50'ye ulaşacağını diliyor kadınlarımıza sağlık, huzur ve mutluluk diliyorum.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank