content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

09 Ara

80 Bin Yeni İstihdam

Evet, İzmir’de 80 bin yeni istihdam mümkün. İŞKUR’un son yıllarda ilgi gören İşbaşı Eğitim Programı’na, iki ve daha fazla işçi çalıştıran 80 bini aşkın kentteki tüm işyerlerinin bu programa katılması şartıyla... Bilemiyoruz, bu ilgi oluşur mu?

Önce programdan söz edelim; Büyük, küçük tüm işletmelerde ek istihdam yaratmak ve bu istihdamın ücretini, İŞKUR kanalıyla devletin ödemesi mümkün.

2 ila 10 işçi çalıştıran kurumlarda bir kişi, 10’dan fazla çalışanı olan kurumlarda yüzde 10’a kadar ilave personel alımı sağlanıyor.

Alınan personelin her çalıştığı gün için 50 lirayı İŞKUR ödüyor. (320 güne kadar) Personel ayda 26 gün çalışırsa aylığı bin 300 lira oluyor. Yani asgari ücret. Şirket ‘bin 300 lira maaşa kimse gelmiyor’ diyorsa. 823 liraya kadar personele sosyal yardım da bulunabiliyor. Bu rakamı da matrahtan düşüp masraf kalemine atmak mümkün. Yaklaşık bir yıl 2 bin liraya kadar ödeme İŞKUR desteğiyle sağlamış olunuyor.

YENİ MEZUNLAR İDEAL

50’den fazla işçi çalıştıran kurumlar da, engelli istihdamını gerçekleştirdiği takdirde bu programdan yararlanabiliyor.

Peki bir yıl sonrasına yanıtı, İzmir’in sevilen bürokratlarından, işine olan bağlılığı ile tanıdığımız İŞKUR İzmir Müdürü Kadri Kabak veriyor: “Programdan İzmir’de 14 bin kişi yararlandı ve katılımcıların yüzde 75’i çalışma hayatına devam ediyor.”

Süre dolduğunda işveren programı tekrarlamak ve yeni işçi almak isterse daha önce bu programda yer alan işçilerin yarısını program süresince çalıştırmak zorunda kalıyor. Kişilerin programdan yararlanması içinse son 6 ay içinde bir gün dahi sigortalı olmamaları gerekli. Yeni mezunlar, üniversite öğrencileri o nedenle ideal.

İŞKUR için kaynak sorunu yok ancak Türkiye’nin zor gündemi arasında, gelecek kaygısı yaşanırken bu fırsatları gören yok. Kadri Kabak’la biraraya geldiğimizde anlattıkları içinde ‘İşbaşı Eğitim Programı’nı bilhassa önemli. Pratik çözümlü, hızla sayısı artabilecek bir uygulama. Bir şeyler yapılmalı çünkü işsizlik etrafta çığ gibi.

GENÇ İŞSİZLİK REKOR KIRDI

Sizleri rakamlara boğmak istemiyorum. Ancak lütfen şu yazdıklarıma dikkat edin. İzmir’i örnek vermeye devam edelim. TÜİK’in Mart 2106 raporuna göre kentin işsizlik oranı yüzde 15. 15-24 yaş arası genç işsizliği 18.5’la Türkiye rekoru kırdı.

Ve bu oranı korumak için dahi kentte her yıl yaklaşık 35 bin yeni bir istihdam alanı yaratmak gerekiyor. Yoksa açık büyüyecek. Şüphesiz çözüm yalnızca İŞKUR projelerinde değil. ‘İşbaşı Eğitim’ dahil desteklerin tümü birer pansuman. Şu sıralar pansumana ihtiyaç olsa da, Türkiye’nin kronik sorunlarına çözüm yaratılmadıktan sonra her uygulama palyatif, geçici.

Yine de iş arayan ya da eleman arayanlara mutlaka ‘İşbaşı Eğitim’ projesine dikkat edin derim. Ancak açık ki, Türkiye yapay gündemlerle, yapısal reformlar yerine yeni sistem arayışlarıyla oyalandığı sürece ne ‘işbaşı projesi’ yetecek ne de ‘masabaşı’nda oluşturulan diğer destekler...

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank