content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

26 Ağu

29 Ağustos Cuma Günü Saat 12’de Bekliyoruz

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ikinci kez seçilir seçilmez, tüm sorunların merkezi yerel medya imiş gibi, yerel medyaya yönelik kriterler yayınlandı.
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar adına Basın Bürosu tarafından yerel medya organlarına gönderilen metinde özet olarak şunlar isteniyordu.
Bir yerel gazete olacak ve mevkutesi olacaktı. Silivri'de temsilciliği bulunacaktı. Silivri'nin tamamında en az 350 abonesi olacaktı ve bunların bilgileri (adresleri ve isimleriyle) basın bürosuna teslim edilecekti. Ve tabi ki, düzenli baskı ve dağıtım yapılması şartı unutulmayacaktı.
İnternet siteleri için de en az 2000 tıklanma oranı, google news ve yandex aboneliği olacaktı. Ayrıca Facebook, Twitter vb. sosyal medya paylaşım sitelerinden aktif olunması gerekecekti. Aynı zamanda sosyal medyanın gereği olan, kamuoyunun anlık haber alma beklentisinin karşılanması da unutulmayacaktı. Ve tabi ki, Türkiye genelinde ilk 15 bin içerisinde yer alacaktı.
****
Bir belediye başkanı bilmediği konularda ahkam kesmeye kalkarsa, basın bürosunda yer alan yeni yetmenin ve akıl hocalarının demesiyle bildirge yayınlarsa başına gelecekler de belliydi.
Ve sonuçta öyle de oldu. İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği olarak, Işıklar'ın yayınladığı bildirgeye ve normlara karşı çıktık. Ve geri çekmesini istedik. Ve o günden beri tepkimiz devam ediyor. Ve İYGAD yönetiminde Silivri Belediyesi'nden tek ilan alan ve abonelik alan gazete de bizim gazetemizdi.
Bunun özellikle bilinmesini istiyorum. Ve yönetim de hiçbir arkadaşımızın da Silivri Belediye-
si'nden ilan talebi de yoktu ve olmadı.
****

Neden yayınlanan kriterlerin neden geri çekilmesini istedik.
1- Bir belediye başkanı ve belediye istediği yayın organına abone olma ve istediği yayın organına ilan vermesinin normal olduğunu ifade ettik. Ve bunu yaparken de belediye kanunlarına, mevzuata göre davranacaktı.
2- Silivri'nin tamamın da hiçbir gazetenin 350 abonesinin olamayacağını, çünkü gazetelerin büyük çoğunluğunun ücretsiz olarak gazetelerini dağıttığının altını çizdik. Ayrıca hiçbir kurumun gazetelerden abonelerin bilgisini isteme hakkı olmadığını ifade ettik. Bunun ticaret özgürlüğü ve basın özgürlüğü açısından da mümküm olamayacağını söyledik.
3- Ve düzenli baskı ve dağıtım yapılması şartı ise kaymaklı kadayıftı.
****

Bir belediye başkanı ve o'nun basın bürosu abone olacağı gazetelerle ilgili mutlaka bir sözleşmesi olmak zorunda. Ayrıca bu sözleşmeyi yaparken yerel medya organlarından; mevkutesini, vergi dairesini, vergi numarasını, temsilcilik adreslerini, isteyerek, sözleşmenin ekini koyabilir.
Ayrıca ilan vereceği gazetelere de, ilan tarihinde gazetelerinin basın bürolarına faturaları ile teslimini isteyerek sorunu çözerdi.
Yine düzenli dağıtılmayan, bayramdan bayrama yani ilandan ilana çıkan gazeteleri de bildiklerinden dolayı zaten ilan vermezlerdi.
****
Ancak amaç üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek olduğundan yayınladıkları kriterler ellerinde patladı. Bugüne kadar kriterlere uyarak verdikleri bir ilan ve abonelik yoktur. Bunu açıkça ilan ediyorum.
Ve asıl soru şu, uymayacağınız ve uyamayacağınız kriterleri neden yayınladınız, neden çekmiyorsunuz?
****
Silivri'de resmi 350 abonesi olan hiçbir gazete yoktur.
Ve abonelik ücreti ödedikleri hiçbir gazete, abone listelerini basın bürolarına teslim etmemiştir.
Hodri meydan...
****
Gelelim ilan verdikleri internet sitelerine... İlan verdikleri internet siteleri de kriterlerine uyup uymadığının yanıtlarını, hafta içersinde bilgi edinme yasasından faydalanarak ilgili kurumlara vereceğimiz dilekçeyle isteyeceğiz.
Görelim bakalım; kriterleri yayınladıktan sonra hangi gazetelere, dergilere, hangi internet sitelerine ilan vermişler, abonelik ücreti ödemişler? Ve tabiki büyük reform(!) olan kriterlerine uymuşlar mı?

Son söz: Ve sonuç olarak uyamayacakları kriterleri geri çekmelerini, yapacakları işi de adam gibi yapmaları için 29 Ağustos Cuma günü saat 12'de Silivri Belediyesi'ne siyah çelenk bırakıyoruz. Eyleme tüm meslektaşlarımızı ayrımsız bekliyoruz.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank