content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

04 Tem

2017’de Suriye’de Terör Biter mi?

Bu yazıyı, ABD’nin Rusya’ya yaptığı yeni bir işbirliği önerisi için yazıyorum. Ancak, önce mevcut durumu daha iyi anlamak için yeniden gözden geçirmekte yarar var.

Suriye’nin kaderi Türkiye’ye, Türkiye’nin kaderi de, Suriye’ye sıkı sıkıya birbirine bağlıdır.

Ortak coğrafyamızın bize dayattığı bu kader birliğinin, iki kilit taşı var.

Birincisi Amerika’nın Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye’nin güneyinde kurmak istediği ve bunu yapmada da, kesin kararlı olduğu Kürt Koridoru.

Böyle bir koridorun kurulmasını, hem Suriye hem de Türkiye, kendi ülke bütünlükleri sebebiyle istemiyor.

İkinci kilit taşı ise; Halep’tir.

Halep’in son durumu ise şudur; Amerika, İngiltere ve Fransa; Halep ve İdlip’i de içine alan, Batıya bağımlı bir bölge yaratmak istiyorlar.

Türkiye bu planın içinde yer alırsa, Koridorun kurulmasında da, Batı ile birlikte hareket etmek zorunda, kalıyor ve kalacaktır.

Bu planın gerçekleşmesi için de, doğrudan kendi askerleri ile işgal yerine, bölge insanını ve dışarıdan taşıdığı İslami terör guruplarını kullanarak yapmaya çalışıyorlar.

Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye’nin desteğini alarak bu terör guruplarını Suriye devletine karşı savaştırıyorlar.

İncirlik Üssünden kalkan ABD ve Avrupa uçakları da, DAEŞ’i kontrol ediyorum diyerekten, Suriye Devlet güçlerinin hareket kabiliyeti sınırlamakta ve PYD’nin önünün açılmasında kullanılıyor.

İktidarın Suriye siyaseti yanlış dendiğinde anlaşılan şudur; ABD ve Batı güçleri ile birlik olup, Suriye ve Rusya’ya karşı olmak…

Amerika’dan yana olursak, Suriye’nin kuzeyinde PYD ile birlikte olup, Kürdistan’ı birlikte kuracağız demektir. Tıpkı Barzanistan gibi…

Yani kendi coğrafyamızı kendi elimizle daha fazla kana bulamak demektir.

Amerika,  Halep ve İdlip’te, Batıya bağımlı bir devlet kurulmasında, Rusya’ya yeni bir teklif yaptı.

Teklif; Halep’in bir kısmını elinde bulunduran, al Nusra, Abdülhamit Tugayları, Ahrar-ı Şam Örgütü gibi örgütlere karşı Rusya ve ABD birlikte hareket etsin diye…

Bu teklif Rusya ile Türkiye arasında gelişmekte olan işbirliğinin önünü kesme amaçlıdır. Rusya, Türkiye’nin desteklediği, al-Nusra ve Abdülhamit Tugaylarını vurunca, Türkiye Rusya yeniden, karşı karşıya gelmiş olacaklar.

İlk bakışta, Suriye devletinin yararına gibi görünen bu teklifin asıl amacı; Rusya ve Türkiye’nin, Halep’te karşı karşıya gelmesidir.

Suriye’nin parçalanmasına yönelik, bir başka ABD planına, Rusya evet der mi? Tabi ki hayır.

Baltık Bölgesinde neredeyse savaş halinde olduğun Rusya’ya Suriye’de yeni bir bölge devleti kurmak için işbirliği teklifi…

Gerçekçi değil.

Yukarıda açıklamaya çalıştığım son durum çerçevesinde, Türkiye Rusya yakınlaşmasının ne anlamı var?

Türkiye’nin Rusya’ya karşı samimi olduğunu göstermesi için teröre verdiği desteği derhal kesmesi gerekir.

Halep’te ABD ile birlikte Rusya’ya karşı olmak; Suriye’nin kuzeyinde Kürt Koridoru kurulmasına rıza göstermek anlamındadır.

Halep’teki terörün bir on yıl daha sürmesi(Amerika’nın söylediği bu) Türkiye’de terörün daha çok uzun süre süreceği anlamına gelir.

Eğer Rusya ile ilgili işbirliği adımları, turist gelsin günü kurtaralım, Halep siyaseti aynı kalsın diyorsak, Rusya ile gelişen iyi ilişkiler, dönülmez bir yola girebilir.

Anlaşılan odur ki; Türkiye Rusya’ya önemli adımlar atacağını MEKTUP’ta belitmiş olmalı ki, ses ABD’den geldi.

ABD, Rusya Türkiye ilişkilerinin önünü kesmek için, ABD Rusya’ya yeni bir öneri getirdi.

Amerika İsrail’in güvenliğini daha üst seviyede tutmak için Suriye’deki istikrarsızlığı, sürdürebildiği kadar sürdürecektir.

Bülent Esinoğlu
bulentesinoglu@gmail.com

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank