content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

20 Eyl

19 Eylül Gaziler Günü Kutlu Olsun

Bugün 19 Eylül… Gaziler Günü… Bu tarihin ne zaman ve niçin gaziler günü olarak seçildiğini merak ettim ve biraz araştırma yaptım. Edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Sakarya Meydan Muhaberesi’nin kazanılmasından sonra, 19 Eylül 1921 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisince Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e, “MAREŞAL” rütbesi ile “GAZİ” unvanı verilmiştir.

13 Eylül 1921′ de  kazanılan Sakarya Zaferi’nin hemen ardından, 14/15 Eylül gecesi, Batı Cephesi Kumandanı İsmet Paşa ile  Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa, Edirne ve Kozan Milletvekilleri sıfatıyla  Büyük Millet Meclisi Reisliği’ne cepheden telgrafla şu önergeyi gönderdi:

“Bizzat muharebe meydanındaki tedbiriyle  muzafferiyetin amil ve müessiri olmuş Başkumandan Mustafa Kemal Paşa Hazretlerine  müşirlik rütbesi ile gazilik unvanı tevcihini teklif ve istirham ederiz. Büyük Millet Meclisi’nin bu teveccühünün milletimiz tarafından doğrudan doğruya  bütün orduya müteveccih bir eser-i takdir ve taltif olacağı kanaatinde bulunduğumuzu arz eyleriz.”

Sakarya Meydan Muhaberesi’nin kazanılmasından sonra, 19 Eylül 1921 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisince Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e, “MAREŞAL” rütbesi ile “GAZİ” unvanı verilmiştir.

19 Eylül, “GAZİLER GÜNÜ” olarak kutlanmaktadır. Gaziler gününde yapılacak törenler, Başbakanlığın 24 Ağustos 2004 tarih ve 25209 sayılı resmi gazetede yayınlanan yönetmeliği esaslarına göre düzenlenmektedir.

19 Eylül 1921 tarihinden beri kutlanan bu önemli günde atılan mangalda kül bırakmayan hamasi nutuklar dışında elle tutulan gözle görülen neler yapıldığını çok merak ediyorum. Otoparklarda ve toplu taşıma araçlarında ücret ödemediklerini, elektrik ile su faturalarını indirimli ödediklerini, faizsiz olarak konut kredisi çekebildiklerini, devletimizin gazilerimize protez taktırdığını biliyorum. “Hiçbir şey yapılmadı.” demek elbette nankörlük olur ama yapılanların yetersiz olduğunu düşünüyorum. Övgüler karın doyurmuyor ki! Bence kuru kuru kutlama olmaz. En azından azalarını kaybetmiş gazilerimize en iyi protezler taktırılmalı, maaşları arttırılmalı, Tokilerden birer ev verilmeli ve elektrik- su- doğal gaz faturalarından tamamen muaf tutulmalıdırlar. Lütfen onlara her yıl 19 Eylül’de birer maaş ikramiye de verilsin. Kanımca bunları yapsak bile onların haklarının binde birini dahi ödeyemeyiz.

Gazetelerde okuyoruz: “Filan gazinin protezi geri alındı.”, “ Falan gazi elektrik faturasını ödeyemediği için evine haciz geldi.”, “Filan gazi elleri protez olduğundan kimliğini göstermekte zorlanınca otobüsten atıldı.” Bunları okudukça utanıyorum. Bir de iki yıl önceki kutlamalarda çekilen bir fotoğraf var. Önde dört önemli kişi var. Yağmur yağıyor. Üç önemli kişi için şemsiye açmışlar ama dördüncü kişi kahraman gazimiz yağmurda ıslanıyor. Ona şemsiye tutan bir görevli yok. Bu fotoğraf içimi burkuyor. Her gaziler gününde gözümün önünde canlanan bir fotoğraf karesi olarak içimi sızlatıyor.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk “Gaziler yaşayan anıtlardır.” demiş. Kahraman gazilerimiz de “Vatan sağ olsun.” diyorlar. Onlar canlarını bu millet, bu vatan için hiçe saydılar. Kahraman gazilerimizin günlerini içtenlikle kutluyorum. Vatan size minnettardır.

HARİKA UFUK

ADANA

19.09.2016

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank