content

24 Oca

Tip 1 Diyabetin Sebebi de Bağırsak Bakterileri Çıktı

İtalya’ da yapılan bir araştırmada, tip 1 diyabet hastalarının ince bağırsaklarında enflamasyon mevcudiyeti ve bağırsak bakterilerinin sağlıklı insanları göre farklı olduğu tespit edildi.

Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism’ da yayınlanan araştırma ince bağırsaklara endoskopi uygulanan 19’ unda tip 1 diyabet, 19’ unda Çölyak ve 16’ sı sağlıklı 54 kişi üzerinde gerçekleştirildi.

untitledTip 1 diyabeti olanların bağırsak mukozasında Çölyak hastalığı ve sağlıklı olanlara nazaran daha fazla inflamasyon bulunduğu, bağırsak bakterilerinin tür ve oranlarının farklı olduğu tespit edildi

Bu sebep-sonuç ilişkisini gösteren bir araştırma olmamakla beraber bu birliktelik tip 1 diyabetin gelişiminde bağırsak mikrobiyotasının rolü olabileceğini düşündürüyor.

Tip 1 diyabette vücudun bağışıklık sistemi vücuttaki sağlıklı hücrelere saldırıyor ve özellikle de pankreastaki beta hücrelerinin harap olmasına yol açıyor.

Bunun sonucunda da insülin yapılamaz oluyor.

USA’ da her bin kişinin 1-5’ inde tip 1 diyabet teşhis ediliyor.

Gelelim neticeye

Günümüzde salgın hastalıklar gibi artan kronik hastalıkların kökeninde bağırsak bakterileri ve bağırsak mukozasındaki değişikliklerin yattığını gösteren araştırmalara her gün bir yenisi ekleniyor.

Ömür boyu diyet ve insülin ile tedavi edilen bir hastalık olan tip 1 diyabetin gelecekte bağırsaklardaki enflamasyon ve bağırsak bakterileri üzerinden önlenmesi ve tedavisi mümkün olursa hiç şaşırmamak gerekir.

Kaynak: https://academic.oup.com/jcem/article-lookup/doi/10.1210/jc.2016-3222

Etiketler :

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank