content

02 Oca

Tezgâhüstü İlaçlara Tezgâh mı Hazırlanıyor?

Pakistan’ da öksürük şurubu yüzünden ölenlerin haberini okurken 27 Temmuz 2006′ da Güneş gazetesinde yayınlanan “Tezgâhüstü ilaçlara tezgâh mı hazırlanıyor?” başlıklı bir yazımı hatırladım.

Yazımı tekrar sunuyorum:

“Maliyenin bazı ilaçları ödeme kapsamı dışına alması, reçetesiz satılan ilaçlar konusunu da gündeme getirdi. Gerçi, ülkemizde parasını ödedikten sonra reçete olmadan neredeyse her ilacı almak mümkünse de ve hatta bazı ilaçlar şimdiden market ve untitledbakkallarda satılıyor olsa da eczacılar, bu kararla tezgâh üstü ilaçların reklâmlarının yapılmasına ve bunların eczane dışında marketlerde de satılmasına zemin hazırlanıyor diye ayaklandılar.

TEZGÂH ÜSTÜ İLAÇLAR

Önce “tezgâh üstü ilaç” ne demek onu anlatalım bilmeyenler için. Bu, İngilizcedeki “over the counter drug” sözünün bire bir Türkçe’ ye çevrilmiş şekli; bir deyim.

Deyimler ne demek istediklerine bakılmaksızın, içinde yer alan kelimeler tek tek tercüme edilirse, ortaya işte böyle tuhaf veya anlaşılması zor ifadeler çıkabiliyor.

Over the counter drug” aslında reçetesiz satılan ilaç anlamına geliyor. İlk çevirenin muhtemelen bilmeden yaptığı bu yanlış, ama işe bakın ki, müthiş isabetli olmuş; cuk oturmuş. Çünkü, dünya ilaç piyasasında dönen dolaplar ve oyunlar herhâlde ancak içinde tezgâh geçen bir terimle bu kadar iyi anlatabilirdi.

Amerika’da ve bazı Avrupa ülkelerinde, bir takım ağrı kesici hap ve pomatlar, romatizma ilaçları, soğuk algınlığı ve üst solunum yolları hastalıklarında kullanılan ilaçlar, alerji hapları, antiasit ismiyle bilinen mide asidini gideren hap ve pastiller, vitaminler marketlerde reçetesiz satılabilmekte ve gazetelerde, dergilerde, televizyonlarda reklâmları da yapılabilmektedir.

İlaç endüstrisinin amacı daha fazla ilacı “reçetesiz satılan ilaç” kapsamına sokmaktır. Son yıllarda depresyon ve kolesterol düşürücü ilaçların da tezgâh üstüne çıkması için müthiş faaliyetler yürütülmektedir Bu sayede, ilacın serbestçe reklâmının yapılması ile doktorlara gerek kalmadan satışlar artırılabilecektir.

ÖKSÜRÜK İLAÇLARINA DİKKAT

Bakanlığın ödeme kapsamı dışına aldığı soğuk algınlığı ve öksürük ilaçlarının çoğunda bulunan ”dekstrometorfan” pek çok yan etkisi olan, kimyasal olarak morfine benzeyen sentetik bir madde.

Baş dönmesi, sersemlik, uyuşukluk, sinirlilik, huzursuzluk, mide ağrısı ve hazımsızlık, kusma, deri döküntüleri ve alerjik reaksiyonlar başlıca yan etkileri. Aşırı dozlarda kullanıldığında ölüm riski de var.

Gelin bir de içinde dekstrometorfan da bulunan ve adını birçok kimsenin bildiği ünlü bir öksürük şurubunu kullanırken dikkat edilmesi gereken noktaları ilaç rehberinden okuyalım:

“Hipertansiyon ve koroner arter sorunu olan hastalarda kullanılması kesinlikle sakıncalıdır. Astım öksürüğü ve öksürükle birlikte aşırı salgı görülen durumlarda ve solunum yetmezliği olanlarda kullanılmaz. Oluşabilecek uyku hali nedeniyle taşıt kullanmak gibi dikkat gerektiren işler yapılmamalıdır. Alkol ve sakinleştirici ilaçlarla birlikte kullanılmaz. Böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda dikkatte kullanılır. Kesin gerekli görülmedikçe gebelik ve emzirme döneminde kullanılmaz.”

Tezgâh üstü İlaçların leblebi fındık fıstık gibi, isteyen herkesin rahatça alıp kullanabileceği bir ”ürün” olduğunu, yan etkilerinin bulunmadığını sanan ve bu ilaçlar reçetesiz satılsın diye yırtınanların bunlardan haberi var mı yok mu, bilemiyorum.

Üstelik bu tür ilaçların ne kadar faydalı olduğu, öksürüğü ne denli kestiği de ayrı bir tartışma konusu. Yan etkilerinden başka, ilaçların reçetesiz satılmasının ve ilaçlara her yerde kolayca ulaşabilmenin getireceği çok önemli bir tehlike de ”madde bağımlılığı riski”.

Özellikle gençler arasında giderek yaygınlaşmakta olan uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığında tezgâh üstü ilaçların da çok büyük rolü var bence.

İLAÇ ECZANEDE SATILMALI

Tüm ilaçların, hastalıkları veya hastalık belirtilerini gideren ama ölüme kadar varabilen çok ciddi yan etkileri de olabilen kimyasal maddeler oldukları asla unutulmamalıdır. Bunun için de ilaç, doktor reçetesiyle sadece eczanelerden satın alınabilmeli ve bunların hiçbir şekilde doktorlara bile reklâmları yapılmamalıdır. İlacın tezgâh üstü tezgâh altı diye sınıflandırılması tamamen tezgâhtır.”

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank