content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

13 Eki

Sigortasız İşçi Çalıştırana Yılda 25 Bin Lira Zeza

Perşembe günü son günlerin gündemdeki konusu olan ev hizmetlerine ilişkin tereddütlü konuları paylaşmıştım. Özellikle okurlarımızın en çok merak ettiği konu ev hizmetlerinde sigortasız işçi çalıştırılması halinde uygulanacak para cezalarıydı.

Evde çalışanların sigortasızlıkları durumunda buna ilişkin bir ihbar-şikayet olması halinde Sosyal Güvenlik Kurumu Denetmenleri inceleme-soruşturma-denetim yapacaklarından, yaptıkları denetimde haftada 1 gün dahi olsa sürekli aynı evde haftanın belirli bir günü ev hizmetlerinde çalışan kişinin sigortalı olması gerekecek.

Hemen hatırlatalım, ev hizmetlerinde çalışan kişinin sigortasız olduğunun tespiti halinde para cezası uygulanıyor. Özellikle çalışma süresi uzadıkça uygulanacak para cezaları da artacak. Örneğin bir yıl sigortasız çalıştırılan bir kişi için yaklaşık 25 bin lira para cezası ve 5 bin lira sigorta primi ödenmesi gerekecek.

Elbetteki bu süre arttıkça ödenecek idari para cezası ve sigorta primi de artacak, hatta uzun süreli çalışmalarda 150-200 bin liralık cezalar dahi söz konusu olabilecektir.

Ayrıca ev hizmetlerinde çalışan kişinin çalışma izni olmayan (kaçak çalışan) yabancı uyruklu olması halinde bir de bundan dolayı da izinsiz yabancı çalıştıran işverenlere ve yabancılara 2013 yılında uygulanacak idari para cezaları;

- Çalışma izni bulunmayan yabancıyı çalıştıran işverenlere her bir yabancı için; 7.325 TL,

- Çalışma izni olmaksızın bağımlı çalışan yabancıya; 731 TL,

- Çalışma izni olmaksızın bağımsız çalışan yabancıya; 2.928 TL,

Ceza uygulanacak. Yukarıda sayılan fiillerin tekrarı halinde idarî para cezaları bir kat artırılarak uygulanmaktadır.

***

Bağ-Kur’lunun emekliliği

Okurumuz Abdullah Aydın “Ben 13/06/1964 doğumluyum 13/06 /2013 emeklilik dilekçesi verdim. Bağ-Kur’luyum. Sigorta girişim 1982 ila 1990 arası olup SSK 1093 gün, 1990 yılında başlayan Bağ-Kur sigortam kesintisiz devam etmektedir. Bağ-Kurdan öğrendiğime göre, 18 yaşını doldurmadığımdan dolayı 1982’de 103 günlük SSK primim kabul edilmiyor. Bundan dolayı askerlik borçlanması yapmak zorunluluğu doğuyor. Dilekçe verdiğim tarihi saymıyorlar, bugüne kadar Bağ-Kur primini istiyorlar. Ne yapmam gerekir?” diyor

Bağ-Kur’luların emeklilik yaşının hesabında 01.06.2002 itibariyle; kadınların 20 yılı tamamlamasına kalan süreye ve erkeklerin 25 yılı tamamlamasına kalan süreye bakılmaktadır. Buna göre hangi yaşı tamamladıkları takdirde emekli olacakları belirlenmektedir.

18 yaş öncesinde SSK sigortalısı olduğunuz sürelerde ödenen primler Bağ-Kur aylık bağlanma tarihinizin tespitinde dikkate alınmayacaktır. Eğer 25 yıl 9000 gün prim ödeme gün sayınızı 01.06.2002 tarihi itibarı ile tamamlamanız gereken sürenin hesabında 18 yaş öncesi primleri dikkate almadıklarını söylüyorlarsa bu doğrudur.

Yani sizin emekli olacağınız  hizmet sürenizin belirlenmesinde 18 yaş öncesi ödenen primler dikkate alınmayacaktır.

Dolayısıyla tarafınıza bağlanacak aylığın hesaplamasında 18 yaş öncesi ödediğiniz 103 günlük prim aylık hesaplamanızda dikkate alınacak ama emekli olma tarihinizin tespitinde dikkate alınmayacaktır.

İlgili Müdürlükten askerlik borçlanması yapmanız önerisi eğer askerliğinizi 1990 yılından önce yapmış iseniz size hizmet süresi kazandırma  amacıyla yapılmıştır.

Bağ-Kur emekliliğinde emeklilik talebi en son prim ödenen tarihten sonra geçerli olduğundan yapacağınız askerlik borçlanması ödemesi ve mevcut primlerinizi ödediğiniz tarihi izleyen aybaşından sonra tarafınıza emekli maaşı bağlanacaktır.

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank