content

30 Mar

Sağlıkta Reklâma Karşıyım

Birçok gazete ve internet sitesinde yayınlanan ve benim de sitemde yer verdiğim şahsınızla ilgili “Nabza göre şerbet” başlıklı habere gönderdiğinizi mektubu “Etıbba diyor ki” köşesinde yayınladım.

Ben de bu haber ve cevabınızla ilgili düşüncelerimi belirtmek istiyorum.

Bahsi geçen haber akademisyenliğiniz, kaç bilimsel yayınınız olduğu, kaç atıf aldığınız veya kaç öğrenci, uzman yetiştirdiğiniz gibi mevzularla değil sizin değişik gazetelerde yayınlanan reklâm haberlerinizde kullanılan fotoğraflarınızın farklı olmasıyla ilgilidir.

Bu haberde davranışınızın yasalara aykırı olduğu iddia edilmediği gibi ailenize ait firmanın uyarı aldığı da söylenmiyor.

Şu hususları belirtmek istiyorum:

BİR: Gazete profillerini bu sayede öğrendim sözünüz bana hiç inandırıcı gelmedi. İnanan “tek” bir kişi de çıkar mı bilmem.

İKİ: Sözünü ettiğiniz “reklâm haberlere” tamamen karşıyım.

Birçok yazımda da belirttiğim gibi esasen “reklâm” denen olguya karşıyım; özellikle de “sağlığın araç olarak kullanıldığı reklâmlara”!

Üstelik bunun bir akademik unvan kullanarak yapılmasını en azından “yanlış” bulurum.

ÜÇ: Gazeteler para karşılığı yayınladık reklâm haberlerde seçmek için farklı resim isteyebilirler ama bunun bu tür vesikalık “erkek” fotoğrafları için geçerli olduğunu hiç sanmıyorum.

DÖRT: Milliyet gazetesinde olduğu gibi bazı haberlerinizde resim olmamasının size bağlı olduğunu sanıyorum. Resim vermezseniz onlar da basmazlar veya sakallı, sakalsız nasıl bir resim gönderirseniz onu basarlar.

Bu tür haberler için genel ahlâka veya o gazetenin anlayışına uygun olmayan resimler gönderilmediği takdirde hiçbiri biz bunu basmayız demez.

Sakallı resim gönderdiğiniz bir gazete “Hayır bu olmaz, bize sakalsız resim gönder” demez. Bunun tersi de doğrudur.

BEŞ: Bunlar gazetelerin kendi yaptıkları bir haber olmuş olsaydı farklı gazetelerde farklı resim kullanılmış olmasına kimse bir şey diyemezdi.

Gelelim neticeye

Bir öğretim üyesinin, ailesine veya bir başkasına ait olan bir şirketin reklâmında adının geçmesini, resminin yer almasını, bu “ürünün bilimsel çalışmalarının ışığında hazırlandığı” şeklinde ifadeler olmasını doğru bulmam.

İlaçların olduğu gibi bu tür destek ürünlerinin reklâmlarının yapılması da bence çok yanlıştır.

Bu tür reklâm haberler kanunlara uygun olabilir ama ahlâka uygun değildir.

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank