content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

08 Mar

Ösym’nin Ales Faciası Devam Ediyor

Her yıl ilkbahar ve sonbahar döneminde yapılan ALES sınavında puan hesaplama türü olan Eşit Ağırlık Puan hesaplamasında bu yıl farklı bir hesaplama türü getirerek doğa kuralını ihlal eden ÖSYM, bu hatayı 2011 ALES İlkbahar sınavınd da sürdürmeye devam ediyor.

İlk olarak 2010 Sonbaharda başlatılan Eşit Ağırlık Puan hesaplamasındaki yeni yöntem, Sözel ve Sayısal puan hesaplanmasındaki eşitliği ortadan kaldırarak Matematik ağırlıklı sözel puan halini aldı. Bu durumda bu puan türüne Eşit Ağırlık demek mantığa aykırı olmuştur.

Çünkü Eşit ağırlık puan hesaplanmasında soruların puan hesaplanmasına etkisi Sayısal sorular için %50, Sözel sorular için %50 olurken, yeni yöntemle bu Sayısal için %60, Sözel için %40 olmuştur. Üstelik 150 tane sorunun cevaplanması istenilmekte bu sorulardan 100 tanesi Sayısal, 50 tanesi Sözel olmaktadır. Sınav kitapçığında da cevaplanacak 100 sözel soruların 50 tanesi için ileri düzeyde matematik sorusu tanımlaması yapmaktadır. Anlaşılacağı gibi bu yeni yöntem, Eşit Ağırlık puan türü anlayışını mantığa aykırı hale getirmektedir.

Madem Matematik soruların yapılmasına ağırlık verilecek , diğer taraftan da ilk bölümden sonraki ileri düzeydeki matematik sorularının yapılması istenilecek o zaman bu puan türünün adı değiştirilmelidir. Yeni hesaplanacak puan türü Sayısal Ağırlıklı Sözel Puan olmalıdır.

ÖSYM puan hesaplanmasındaki bu yöntemi önceki sınavlarda olduğu gibi Sayısala %50, Sözel’e %50 şeklinde yaparak mantıki anlamda da Eşit Puan türünü tekrar getirmeyecekse, EA puan türünü ortadan kaldırmalıdır. Bu yıl Sınava giren insanları EA puan adı altında

Matematik ağırlıklı puan aldırmaya zorlamak haksızlıktır. Bu haksızlığın düzeltilmesi ve önceki yıllardaki gibi gerçek eşit puanlamayı getirmek mantığın bir gereğidir.

ÖSYM 2010 Sonbahar ALES teki yaptığı hatalı EA hesaplama yönetimini 2011 ilkbahar döneminde de devam ettiriyor. Bu durumda EA puan hesaplamasını yargıya götürmekten başka çare kalmıyor.

Etiketler :

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank