content
11 Ara

-Kuş Dili-

Çocukken nasıl olduğunu, nereden geldiğini bilmeksizin arkadaşlar arasında geçen diyalog “Hadi kuş dili konuşalım”… Maksat kimse anlamasın, şifreli konuşulsun, oyun stratejileri gizli kalsın, farklılık yaratılsın blablabla… Kuşları dinleyip her kafadan bir ses “Acaba bu kuşlar aralarında ne ötüşüyorlar?”  “Keşke öğrensek şu kuş dili, neyin nesidir?” Bi dönem arkadaşlar birbirlerine hava bile atar, “Hehehe biz kuş dili biliyoruz, aramızda konuşuyoruz, ya siz?” vb. çocukluk anıları kuş dili üzerine…

Oysa ki kuş dili, ana dilimizden türetmece, ıslık şeklinde söylenen eklemeli bir dildir. Bugün halen Giresun ilinin Çanakçı ilçesine bağlı olan köye “Kuşköy” ismini veren dil, köy halkının asırlardır uzaktan iletişimde kolaylık yaşamasını sağlamıştır. Bölgede arazinin engebeli ve yerleşimin de dağınık olması, bu iletişim türünün (ıslıkla konuşma) yaygınlaşmasına neden olmuştur.

Dilin köydeki tarihi geçmişine bakıldığında, 1. Dünya Savaşı’nda bölgeyi işgal eden Ruslar’ a karşı savaşın kazanılmasında, köy ahalisinin aralarında kullandıkları bu şifreli dilin etkisi büyüktür.  

Günümüzde kuş dili, Kuşköy köyünün zamanla gelenek haline gelmiş bir yaşam şeklidir. Teknolojinin nimetleri dahi, kendi kültürel mirasına sahip çıkan yöre halkının, bu dili babadan oğla geçirmesine engel olmamaktadır. Her yıl Haziran ayının son haftası Kuşköy ‘de “Kuşdili Festivali” düzenlenmektedir. Böylece yörenin “öz kimliği” bu güzel tanıtım materyali ile sunulmaktadır.

Kültürü hayata geçiren gelenek, görenek, folklor gibi değerlerin başında dil gelir. Bir nevi dil, kültürü tanımlar ve tamamlar. Kuşköy de kendine has ve belki de dünya üzerinde hiçbir yerde kullanılmayan özgün iletişim biçimi ile kendi ortak değerlerini en güzel şekilde gözler önüne sermektedir.

Ne güzel değil mi, “Biz halen büyük şehirlerde kendi içimizde boğuşurken; küçücük köylerimizde toplum olma olgusuna sahip- birbirlerine bağlı, değerlerini yaşatan insanların var olması ?!…”

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

1 Kere Cevaplanmış to “-Kuş Dili-”

  1. 1
    Uğur ÖZALTIN Says:

    Dil oluşturmak o toplumun hem kültürünü hem zekasını hem ilim seviyesini gösterir bence.

    Farklı dil şifreleme içindir bir anlamda

    Kalabalığın içinde iki kişinin anlaşabilmesi ilkesine dayanır ve çok akıllıcadır



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank