content

07 Eyl

Kiloyu Dert Etmeyin, Sağlıklı Beslenmeye Bakın

Kilo ve vücut kitle endeksinin (VKE) bir insanın sağlıklı olup olmadığını gösteremeyeceğini, bunların “beş para etmez” ölçüler olduğunu ifade eden tezime destekler devam ediyor.

Halen devam etmekte olan Avrupa Kardiyoloji Derneği yıllık toplantısında sunulan bir bildiri de fazla kilolu ve yüksek VKE’ ne sahip kadınların iyi bir metabolizmaya sahip olmak şartıyla kalp hastalıkları risklerinin yüksek olmadığını gösteriyor (1).

Araştırma Danimarka’ da 2004-2009 tarihleri arasında doğum yapan ve herhangi bir kalp-damar hastalığı olmayan 260.000 kadına ait sağlık istatistikleOBEZ-K~1ri üzerinde gerçekleştirildi.

Yaş ortalamaları 35 olan bu kadınlar gebelikten önceki VKE’ lerine ve metabolik hastalıklarının olup olmamasına göre dört gruba ayrılarak takip edildiler.

5 sene sonra VKE’ leri yüksek olan kadınlarda kalp krizi-felç ve bunlara bağlı ölüm oranlarının kiloları normal olan kadınlardan farklı olmadığı ama metabolik bozuklukları olan fazla kilolu kadınlarda kalp krizi riskinin 7 felç riskinin 4 misli fazla olduğu tespit edildi.

Lancet Diabetes & Endocrinology’ de yayınlanan bir makalede de “metabolik olarak sağlıklı obezlerin” obezite ile ilgili hastalık risklerinin yüksek olmadığı bildiriliyor (2).

VKE’ leri 30’ un üzerinde olan obezlerde yağ dağılımı, karaciğer yağ miktarı, göbek çevresi, ensülin direnci ve zindelik seviyeleri gibi parametrelerin analiz edildiği çalışmada bu faktörlerin tümü dikkate alındığında obez birinin metabolik profilinin çok değişken olduğu sonucuna varıldı.

Vücuttaki fazla yağın özellikle de kişi hareketli ise otomatik olarak kalp-damar hastalığı ve diyabet gibi komplikasyonlara yol açmadığı da ve VKE’ den başka metabolik ve antropometrik değerlerin hesaba katılması gerektiği de tespit edildi.

Makalede, henüz tarifi ve klinik uygulamadaki belirsizliklerden dolayı metabolik olarak sağlıklı obezitenin standart kriterlerinin belirlenmesinin gerektiği de vurgulanıyor.

Gelelim neticeye

Bir insanın kilo ve VKE’ ne bakarak o kişinin sağlığı hakkında yorum yapmanın yanlışlığı geç de olsa anlaşılmaya başlandı ki bu da bir adımdır.

Kaliteli gıdalarla doğru beslenmek, yeterince hareketli olmak, sigara-alkol içmemek, düzenli uyumak ve stresten uzak kalmak kaydıyla ne kilonun ne de VKE’ nin bir önemi vardır.

KAYNAKLAR

1. http://www.sciencedaily.com/releases/2013/09/130902101848.htm

2. http://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(13)70062-7/abstract

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank