content
25 Nis

Kağıtlarla Gelen Yasaklar

Sinemayla arası pek de iyi olmayan biri olarak, vizyondaki filmlerle çok alakadar olmamama rağmen, bugün bir film fragmanı çok dikkatimi çekti. İlkin bir gazete reklamı sandığım videonun aslında Sinan Çetin’in Kâğıt filmine ait olduğunu gördüm. Filmin fragmanını yazımın sonundaki linkten izlediğinizde bana hak vereceksiniz.

Saçma sapan filmlerin tanıtımlarına gerek billboardlarda, gerek reklamlarda defalarca denk gelirken neden bu filme daha evvel rastlamadığıma hayıflandım ama 2009’un Kasım ayında gösterime gireceği bilgisi verilmesine rağmen filmin sinemalarda oynayıp oynamadığına dair hiçbir bilgiye rastlayamadım. Sanırım filmin gösterime girme tarihi biraz ertelenmiş.

Yönetmenliğini yaptığı, senaryoya bağlı kalmadan doğaçlama diyaloglarla çekilen ve Devlet yasaklarını sorgulayan bu filmin konusunu Sinan Çetin "saçma sapan yasaklar koyanların hiç yargılanmamasını eleştirdim" diyerek belirtmiş.
Zeynep Beşerler'in Başrolünü Oynadığı 'Müzeyyen Kalesi' adlı bu filmin adı sonradan 'Kâğıt' olarak değiştirilmiş.

Fragmanda anlatılan, kahvaltıda zeytin yemeye yasak getirmekle; insanların başlarına ne takacağına, nasıl giyineceğine ya da hangi dilde konuşacağına yasak getirmek arasında her hangi bir fark olmadığıdır. ‘Her yasak kendi isyancısını yaratır’ sloganıyla, fragmanda aynı zamanda zeytin yemenin yasaklanmasıyla; zeytin severlerin örgütlenip dağa çıkması halinde, suçlu olanın zeytin severler mi, yoksa zeytin yemeyi yasaklayanlar mı olduğu sorusu soruluyor. Ana tema ise yasalarla getirilen yasakların her zaman masum olmadığı ve doğru sonuç vermeyeceği…

Sinan Çetin, ‘Propaganda’ ve ‘Mutlu Ol Bu Bir Emirdir’ filmlerinde olduğu gibi bu filminde de Devletin insanların günlük hayatlarına, bireysel tercihlerine ve yaşam tarzlarına müdahalesinin yanlış olduğunu yine bürokrasiye gönderme yaparak anlatmış.

Bol damgalı kâğıtlarların kullanıldığı tanıtım filminde; koyulan yasaklara sorgusuz sualsiz itaat eden halkın bir uzvunun, aslında uygulanan her bir yasakta nasıl da çizilerek yaralandığı vurgulanıyor.

Olaylara çoğu zaman objektif bir bakış açısıyla değindiğini düşündüğüm Sinan Çetin, bence bu filminde de konulan yasaklarla özgürlüğü kısıtlanan her çeşit kesimden insana dikkat çekiyor.
İdeolojisi ne olursa olsun kesinlikle önyargısız izlenmesi gereken bir film! Filmin fragmanı aşağıdaki linkte.

http://www.facebookvideoindir.biz/kagit-bir-sinan-cetin-yapimi-her-yasak-kendi-isyancisi

Mutlu Pazarlar…

Etiketler :

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

1 Kere Cevaplanmış to “Kağıtlarla Gelen Yasaklar”

  1. 1
    admin Says:

    Harika bir toplumsal içerikli film. Sinan Çetine yakışan bir yapım.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank