content
16 Oca

İnternetten Gıda Satışlarına Dikkat!!

Son yıllarda bilgi aktarımı için vazgeçilmezimiz olan internet artık ticari satışta da önemli bir reklam aracısı olmuştur. Her türlü satışın yapıldığı bu sanal ortam gıda ve sağlık ürünlerine de el atmıştır. Artık herhangi bir internet sayfasını açtığınızda karşınıza o sayfayla alakasız birçok reklam çıkmakta ve bazen bu çok absürt durumlara sebep olmaktadır.

Son zamanlarda özellikle takviye edici gıda olarak satışa sunulan ürünlerle ilgili derneğimize ciddi şikayetler gelmektedir.

Takviye edici gıdalar ; Bir ya da birden fazla besin ögeleri; vitamin, mineral, protein, bitki, botanik, bitkisel kaynaklı maddeler, amino asitler ve benzeri bileşenler ile bunların konsantresi ve/veya ekstraktlarından oluşan ve günlük alım dozu belirlenmiş ürünlerdir. 

Bu ürünler; internette, televizyon reklamları aracılığıyla faks-telefon gibi elektronik ticaret araçları posta ve distribütörler vasıtasıyla sipariş yöntemi kullanarak satışa sunulmaktadır.

Reklamı ve satışı yapılan ürünlerin denetim ve kontrolleri bir muammadır. İzin ve tescili olmayan gıdalar satışa sunulmakta, denetim ile bileşiminde insan sağlığını tehlikeye soktuğu örneğin subitramin, hormon vb. ihtiva ettiği tespit edilerek ihtiyati tedbir kararı alınan gıdalar satışa sunulmakta, etiket bilgileri yada ürünün tanıtımı amacıyla hazırlanan reklam, yayın ve ilanlar  Türk Gıda Kodeksi-Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Tebliği’ne ve Tüketici ile Rekabeti olumsuz etkileyecek ifadeler içermekte,satışa sunulan ürünlerle ilgili Tarım Bakanlığına ait onayları olduğuna dair yalan beyanda bulunulmakta , kendilerine ait olmayan firma ve ürünlerin üretim izni numaralarını kullanılmakta , piyasada isim yapan ürünlerin taklitlerini satışa sunulmakta,Türkçe etiket bilgileri bulunmayan ,yurda nasıl girdiği tespit edilemeyen ürünler satışa sunulmaktadır.

Gerekli izinleri olan veya olmayan ayrıca kaçak yollarla da Türkiye’ye giren söz konusu ürünlerin, tanıtımı amacıyla hazırlanan reklam, yayın ve ilanlar tüketiciyi yanıltarak yanlış yönlendirmektedir. Mübadeleye konu olan bu ürünlerin tüketimi insan sağlığını tehdit etmektedir. Yapılan tanıtımlar haksız rekabete sebep olmaktadır. Yapılan tanıtım ve reklamlar ile yanlış yönlendirilen tüketicilerin ürünün oluşabilecek yan etkilerini göz ardı ederek ve kontrolsüz miktarlarda bu ürünleri tükettiği ve daha sonrasında fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklar geçirmektedir.

Ayrıca reklamların olduğu siteler özellikle çocuk ziyaretçilerin zararlı içerik olmadığını düşündüğü sitelerde ve olur olmadık yerlerde de karşılarına çıkmakta ve zararlı materyal içermektedir. Örneğin 7 yaşındaki bir çocuk oyun oynamak için açtığı sitede çok çeşitli cinsel içerikli reklamlarla karşılaşabilmektedir.

Sanal ortamda satışa sunulan bu ürün firmalarının gerçek adreslerine ulaşmakta bir muammadır. Dolayısıyla muhatap bulmakta bazen imkansızdır. Konu birçok yönü ile başta Gıda ve tarım bakanlığı ile sağlık bakanlığı olmak üzere sanayi ve ticaret bakanlığını, internet suçları yönü ile de içişleri bakanlığını ve RTÜK’ü ilgilendirmekte ve bir an önce gerekli yasal tedbir ve yaptırımları almaları gerekmektedir.

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank