content

29 Eyl

İlaç Bu Bazen Güldürür Bazen Öldürür

Avustralya’ lılar tarafından en çok kullanılan 10 ilacın son 5 sene içine 2.925 kişinin aksi tesirlerle karşılaşmasına ve 67 kişinin de ölümüne sebep olduğu bildirildi.

Therapeutic Good Administration (TGA) tarafından sağlanan bilgiler, aksi tesirlerin erkeklere göre kadınlarda ve yaşlılarda daha fazla görüldüğünü gösteriyor.

En çok kullanılan ilaçlar 2007’ den beri 950 kişide kas-iskelet ve bağ dokusu, 633 kişide sinir sistemi, 331 kişide solunum sistemi ve 286 kişi de de ruh hastalıklarıyla ilişkilendirildi.

Kolesterol düşürücü bir ilaç olan atorvastatin ile alâkalı olarak 2007-2011 seneleri arasında 815 aksi tesir olayı gerçekleştiği ve 13 kişinin de öldüğü ortaya çıktı.

Ölenlerden üçte biri tarafından kullanılmış olan ve Panadol başta olmak üzere pek çok ilacın bileşimde yer alan parasetamol de en çok kullanılan on ilaç arasında yer alıyor.

TGA, “Bir aksi tesir raporu aksi tesirin sebebinin o ilaç olduğu manasına gelmez ve bu ilaç kullanan hastaların ilaçlarını kesmelerini de gerektirmez” şeklinde bir açıklama yaptı.

National Prescribing Service yani Milli Reçete Servisi’nin sözcüsü de ilaçlardan kaynaklanan olaylar sebebiyle her sene 190 bin kişinin hastaneye başvurduğunu açıkladı.

Karen Kaye, “İlaç yan etkilerine maruz kalan kişilerin doktorları veya eczacılarıyla görüşmeleri gerektiğini ve servisin internet sitesinden de yararlanabileceklerini” söyledi.

İlaç aksi tesirleri Avustralya’ da en çok kış mevsiminde görülüyor ve bunların çoğu da grip ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan ilaçlarla ilgili.

KAYNAK:

http://www.news.com.au/news/bad-medicine-takes-toll-on-australians/story-fnejlrpu-1226474740831

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank