content
21 Kas

Hepimiz Bir Kilimin Desenleriyiz

Hepimiz Bir Kilimin Desenleriyiz

Ülkemiz tam bir mozaik, Çeşitli karakterde insan ve yaşanılan kültür mevcuttur. Bu hiçbir zaman kavga sebebi olmamalı. Bilakis farklı kültür ve inançlar; kaynaşma, bir arada yaşama harcı olmalıdır.

Bir yanda gününün tamamını öğrencilerine harcayıp onlara rahat eğitim görmeleri için burs toplayan öğretmen var. Diğer tarafta devletin öğrencilere tahsisi ettiği bursu, Ali-Cengiz oyunu ile cebe indiren öğretmen. Bir yanda hayatındaki en büyük zevki insan yaşatmak olan gönül erleri; diğer tarafta zevk için insanları öldüren katiller.

Bir yanda bulunca dağıtıp; bulamayınca şükredenler. Diğer yanda bulunca hemen tüketip; bulamayınca çalanlar var.

Kısaca bir yanda tevazu, hoşgörü, sevgi ve vatan sevdası; diğer yanda izlediklerinin ve gördüklerinin sadece maceracı yanını alıp, köpürterek cemiyete posta koyup, beleş geçinenler var. Hayat aydınlık ve karanlık, iyi ile çirkin gibi zıtlıklarla doludur. Güzel ve çirkin olan her şey, beşer hayattı yaşarken, ukba için sınavımızı kazanmada bize yardımcı olur. Kötü ve çirkin olan her şey, karanlığa karşı ışık olmak, öldürene karşılık hayat vermek gibi iyi ve kötüyü ayırmada bizim test aracımız olmalı.

Çok uçuk farkları saymazsak, aramızdaki küçük şeyleri sıkıntı yapmak, kavga sebebi olamaz. Ama beşeri ve sosyal hayatımızı tanzim eden küçük şeyleri büyütüp, abartıp fark listesinin başına koyarsak, işte o zaman dirliğimizin sıkıntıya girmesi an meselesidir.

Aynı mahalle arkadaşlarına bakıyorsun, dinleri aynı, aynı mabette yan yana rablerini zikrediyorlar. Anne ve babaları dost ve arkadaşlar. Aynı şehidimize beraber ciğerimiz yanıyor. Kısaca tasa bir, sevinç bir. Ancak taraftarı oldukları futbol takımları farklı olunca akan sular durulur. Hele de ezeli rakipler ise. Eyleme dökülüş sebebi kardeşlik ve barış olan spor müsabakasına bakıyorsunuz, eşi ve benzerine savaşta bile rastlanmayan bir kin ve düşmanlık görmekteyiz.

Bizim geleneğimizde misafire kibar, hürmetkâr davranmak vardır. Misafirinde ev sahibinin bu saygısına mukabelede bulunması lazım gelir.. Müsabakalarda bir tarafa misafir olarak bulunur. Adamlar misafir taraftar daha tribündeki yerlerine oturmadan repertuarda ne kadar- bırakın insanı; hiçbir canlıya yakışmayan çirkin sözler ve ahlak dışı yakıştırmalar başlıyor. Bu çirkinlikleri misafirlerde yapıyorlar aynı şey onlar içinde geçerlidir. Fanatik taraftarın biri evindeki rakip seyirciye maçtaki gibi davrandığını düşünmek bile istemeyiz.

Hangi insan küfür yeğince mutlu olur ve çirkin sözün sahibine güzel duygular besler. Düşünün bir spor müsabakasını, bir taraf, diğer tarafa kin, nefret ve çirkin sözlerle takımına destek verdiğini zannedebilir. Tarafların biri diğeri için "Adamlar çok güzel dövüyor, sövüyor" diye reklâm yapabilir. Spor müsabakaları bile bazı vilayetleri, birbirlerinden koparma noktasına getirmiştir. Bu olumsuzluklar, genellikle geleceğimiz olan gençlerin arasında olması, ciddi anlamda düşündürücüdür.

Şükürler olsun ki; Milletimizin içinde öyle insan lar var ki; aynı düşünenleri ayırma yerine farklı düşünenleri bile aynı idealler etrafında toplamaya ve cem etmeye gayret gösteriyorlar.

Şükürler olsun ki; Komşusu açken tok yatmayanlar var.

Şükürler olsun ki; Tanımadığı insana yardımda bulunmayı zevk sayanlar var. En güzel eşyalarını misafiri için kullanmak üzere saklayanlar var.

Şükürler olsun ki; Misafirine yaptığı ikramların kendisine bereket getirdiğe inanalar var.

Şükürler olsun ki; iyiliği emredip, kötülükten sakınmayı emreden dinimiz var.

Şükürler olsun ki; Bu dini resulünü çok seven ve hala onun izinde yürüyen, misyonuna sahip çıkan neslimiz var.

Yine şükürler olsun ki; O' kutlu elçiye hat safhada hürmetkâr yaşamış ecdadımız var.

En önemlisi İslam Dini ideallerine uygun uygarlık kurmuş, Ellerini yıkamasını bilmeyenlere diş fırçalamayı öğretmiş, Mağdura, yetime, düşküne yardımı ve onlara karşı duyulan üzüntüyü erdemlik saymış, eşit paylaşmış, boynunu zalime karşı asla eğmeyip, kesilmesine razı olmuş ve Allah'ın ismini dünyaya duyurmuş ecdadımızın, izinde yürüyen fidanlarımız var.

Şükürler olsun.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

2 Kere Cevaplanmış to “Hepimiz Bir Kilimin Desenleriyiz”

  1. 1
    Ahmet AY Says:

    Yüreğinize sağlık, eşitlik, adalet, hakkaniyete uygun; bütün farklılıklar saygılı, daha aydın yarınları inşa edecek nesillere...

  2. 2
    İbrahimî Feyzullah YALÇIN Says:

    Şükürler olsun!



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank