content

23 Oca

Halk ” Aydın” İnsanın Samimiyetini Sorgulayacaktır!

“Mesele “Hrant”, “Ermeni” filan değil mesele senin bir adaletsizlik karşısında nasıl tavır takındığın meselesi…” diyordu bu ülkenin birçok aydın insanı… Bu haliyle de çok haklıydılar!

Sadece Hrant meselesinde değil, Uludere meselesinde de hak ve

adalet temelinde bütün aydınlar ve İslamcı düşünürler aynı cepheden bakarken de haklıydılar ! Çünkü…

“Allah, sizinle din konusunda savaşmayan, sizi yurtlarınızdan sürüp-çıkarmayanlara iyilik yapmanızdan ve onlara adaletli davranmanızdan sizi sakındırmaz. Çünkü Allah adalet yapanları sever.” (Mümtehine 60/8) diyor.

Fakat imtihanımız şimdiden sonra hangi noktada başlıyor?

Aynı duyarlılık ve refleksleri zalimlerle mücadele eden yanıbaşımızdaki Arap ülkelerinin halkları için gösterebiliyor muyuz?

Dahası da var! Azerbaycan halkı 20 Ocak tarihinde Bakü’de hunharca katledilenler için yas tutarken aynı duyarlılığı bu mazlum halka neden gösteremedik? Onların yasını neden paylaşamadık? Birkaç gazetenin küçük bir haberi olmasından öteye gidelemedi.

Yakında 31 Mart Azerbaycan – Turk Diasporası vakti geldiğinde ise aynı çağrıları yapabilecekler mi , meçhul! Halbuki her Nisan ayında Ermeni Diasporası için aynı aydınların birçoğu kalemlerini tekrar işleteceklerdir!

Yukarıdaki Ayeti Kerime de özellikle bildiriyor ki “sizinle din konusunda savaşmayan,sizi yurtlarınızdan sürüp-çıkarmayanlara” karşı adil olmaktır, emrolunan! Azerbaycan ve Turk halkı ise tam da ayeti kerime de belirtildiği şekilde zulme uğramış ve katledilmiştir!

Bütün kavramların, meselelerin, anlayışların derinden etkilendiği bir dönemde olduğumuzu söyleyebiliriz. Bu nedenle; gerçekten hak ve özgürlükler için mücadele ediyorsak!… Şayet kendi çıkarları ve fanatik duyguları içine hapsedilmiş bir merhamet beslemiyorlarsa, vicdanları Azerbaycan’da katledilen Türk’ler için de kanayacaktır! Gerçek “tevhid” imtihanını burada verecekler! Kalbini merhamete açan bütün özgürlükçü aydınların, alnı secdeye değen tüm insanların; mantık, merhamet ve vicdan kavrayışları, Allah’a teslimiyetleri tekrar gün yüzüne çıkacaktır.

Medeniyet olmak; İslam medeniyetini yeniden ve doğru şekliyle kurmak diyorlardı! Medine’deki, Kudüs’teki, Balkanlar’daki, Endülüs’teki, Osmanlı’daki gibi bir İslam Medeniyetinin; barış ve huzur için inşa ve temsil ettiği tüm hak ve özgürlükleri bütün insanlık için istiyoruz.

İslam’ın tüm insanlık için bahşettiği rahmet ve özgürlük anlayışını sadece görebildiklerine karşı değil, tüm zulme uğrayanlar için istediklerini görebilmeyi umuyoruz.

Unutmayın ki Türk halkı da soykırıma uğrayan halklardandır.

Türklerin Batıda Viyana’dan Doğuda ise Kafkaslardan çekilmeye başladıkları dönemden sonrası hep soykırıma uğradıkları bilinen bir gerçektir. Viyana’da, Bosna’da, Mora’da, Tri Poliçe’de Balkanların diğer bölgelerinde; yakın tarihimizde Bosna’da soykırıma uğrayan Türkler ve Müslümanlar olmuşuzdur. Bugün Karabağ hala Ermeni işgalinde…! Çin’de Doğu Türkistan’da yine Türk halkı soykırıma uğramaktadır.!

Neden 31 Mart Türk ve Azeri Diasporasıdır ? O gün ne oldu?

31 Mart 1918 yılında başta Bakü olmak üzere Şamahı, Guba, Kürdemir, Salyan ve Lenkeran şehirlerinde büyük soykırımlar yapmıştır. Sadece bir gün içerisinde Bakü’de 12 bin Türk öldürülmüştür. Bazı dış kaynaklara göre bu sayı 25 bin civarındadır. Şamahı şehrinde öldürülen Türk sayısı 7 bindi. Azerbaycan’da Mart ayında devam eden katliam ve soykırımlar Eylül ayına kadar devam etmiş ve Nuri paşa komutasındaki Kafkasya İslam Ordusu’nun duruma el koymasına kadar devam etmiştir. Bu katliamlar sırasında toplam 50 bin Azerbaycan Türkü öldürülmüştür. Kafkasya İslam Ordusu ise 1.100 asker ve 30 subay şehit vermiştir. Bugün Azerbaycan’ın çeşitli yerlerinde bu askerler anısına şehitlikler yapılmıştır. Bu gün 31 Mart 1998 yılından itibaren Azerbaycan Türklerine karşı yapılan soykırım günü olarak anılmaktadır.(1)

Şimdi bu yasın ve acının paylaşılmasını tüm aydınlardan beklemek ve samimiyet istemek vicdani bir borçtur. Müslümanlıksa, insanlıksa, mazlumun yanında yer almaksa şayet çabamız, yanıbaşınızdaki Azerbaycan ve Türk halkının da yasına duyarlılığınızı gösterin! Yalnız bırakmayın!

Yoksa halkın aydınına olan inancı, isyan edecektir!

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank