content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

08 Mar

Gönlünü İşe Vermek

Her bir bardak kahveyi ilk kez hazırlıyormuşçasına…

Başkalarından fazla ilgilen

Başkalarından fazla riske gir

Başkalarından fazla hayal kur

Başkalarından fazla ümitli ol.

Sözleriyle başlıyor STARBUCKS İcra Kurulu Başkanı Howard Schultz yazı başlığımla aynı isimli olan kitabına…

Kıymetli okurlarım, HSCB eski bölge Müdiremiz Selda GENÇ’in tavsiyesiyle okuduğum GÖNLÜNÜ İŞE VERMEK kitabı; iş kurmak, bir işi imlek imlek ve doğru adımlarla kurumsallaştırmak, ürün mükemmeliyetini ve misafir memnuniyetini esas almak ve çalışanlarını bu değer zincirinin en değerli halkası kabul ederek büyümek gibi bir çok temel konuyu yaşayarak ve hissettirerek anlatıyor.

İş kurmak veya işini geliştirmek isteyen, geriye dönük tüm süreçleri sorgulayacak olan herkese okumalarını tavsiye ederim. Aynı zamanda çalıştıkları firmalara daha fazla değer katmak isteyen çalışanlarımıza da tavsiye ederim.

Şimdi söz GÖNLÜNÜ İŞE VERMEK kitabının ve 17.000’e yakın STARBUCKS mağazasının mimarı HOWARD SCHULTZ’da:

Starbucks’ta en gurur duyduğum şey nedir diye sorsalar, şirkette çalışan kişilerle geliştirdiğimiz güven ortamıdır derim.

Ardiye çalışanlarına ve işe yeni giren perakende satış görevlilerine, çoğu şirketin sadece üst düzey yöneticilerine gösterdiği saygıyı gösteririz.

Gönlünü İşe Vermek’i yazmaktaki en büyük hedefim, insanları, başkaları onlarla alay ettiği zaman bile azmettiği şeylerin peşinden koşmaya teşvik etmektir. Hayır olmaz diyenler karşısında ezilmeyin. Engeller sizi denemekten alıkoymasın.

Bir şirket, sadece kazançlara bağlı kalarak değil, değerlere ve insanlara da önem vererek yönetildiği takdirde kendisini meydana getiren tutkuyu ve şahsiyeti kaybetmeden büyüyebilir.

Görünüşte aşılamaz zannettiğiniz engelleri ortadan kaldırdığınızda diğer güçlükler gözümüzü daha az korkutur.

Her tecrübe sizi bir sonrakine hazırlar. Bir sonrakinin ne olacağını bilemezsiniz.

Her gün yüz defa, iç ve dış hayatımın, yaşayan veya ölmüş başka insanların emeğine bağlı olduğunu ve aldığım kadar vermem gerektiğini hatırlarım (Albert Einstein)

Kimsenin bir ürünü, Jery’nin kahveyi anlattığı gibi anlattığını görmemiştim. Satışları nasıl azami seviyeye çıkaracağını hesaplamıyordu, insanlara, hoşlanmaları gerektiğini düşündüğü bir şeyi temin ediyordu.

Misafirlere sadece istedikleri şeyi vermezsiniz. Onlara alışkın olmadıkları farklı bir şeyi sunar, onları size bağlayacak bir keşif heyecan ve sadakat duygusu oluşturabilirsiniz.

Ne zaman başarılı bir iş görseniz, birisi bir zamanlar mutlaka cesur bir karar almış demektir. (Peter Drucker)

Bir şirketin, çalışanlarıyla arasında kurduğu güven ilişkisinden daha değerli bir şey yoktur. Çalışanlar yönetimin kazancı adilce paylaştırmadığına inanırsa şirketten soğurlar. Yönetime güvenmemeye başladıklarında ise şirketin geleceği tartışmalı hale gelir.

Patron olarak yeni fikirlere kulaklarınızı tıkarsanız kendinizi, şirketiniz (sektörünüz, yaşadığınız şehir) için büyük fırsatlar kaçırmış olarak bulabilirsiniz.

Başkaları bizi daha önce yaptıklarımızla değerlendirirken biz kendimizi yapabileceğimizi hissettiklerimizle değerlendiririz (Henry Wadsworth Longfellow)

Bazen samimiyet iş planlarından daha etkilidir. Dünyanın en iyi iş planı bile tutku ve dürüstlükle desteklenmiyorsa herhangi bir kazanç üretmez.

Sizi dikkatle dinleyen biri belki de şaşırtıcı bir hayali gerçekleştirmenize yardımcı olabilir.

Yolun her aşamasında uçuk vaatlerde bulunma ve fazla teslimiyetçi olma.

Şirketin çalışanları o şirketin sermayesinden hisse satın almadığı takdirde en büyük iş planı bile değerini yitirir.

Ne yapabilirsen veya yapabileceğini hayal edebilirsen et… ama başla. Cesaretin içinde deha güç ve çekicilik vardır. (GEOTHE)

Herhangi bir girişimci adayına şu tavsiyeyi yapabilirim: ne yapmak istediğinizi anladığınızda ve karar verdiğinizde onu daha önce yapmış birini bulun. Sadece yetenekli yöneticileri değil, size yol gösterebilecek daha tecrübeli ve işadamlarını da bulun. Onlar, mayın tarlasında nerede mayın aranacağını bilirler.

Kıymetli okurlarım kitaptan yaptığım alıntıları kitabı değerlendiren iki yorumla tamamlıyorum.

“Gönlünü İşe Vermek, girişimciler yöneticiler ve Starbucks tutkunları için yenilikçi bir şirketin gönülden çalışarak nasıl dünya çapında bir üne kavuştuğunu anlatan harika bir kronolojidir” (Business Times)

“Starbucks’ın başarısı, son yılların en heyecan verici iş hikayelerinden biri. Seattle’ın liman bölgesinde tek bir mağazayla başlayan Starbucks, dünya çapında 17.000’e yakın mağazası olan bir şirkete dönüştü. Üstelik her iş gününde yeni bir mağaza açılıyor.

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank