content

26 Kas

Gençlerin Örnek Alacağı Eğitimci Mithat Erden Anıları

İnsanların pek çoğu, doğar, yaşar ve aramızdan ayrılıp giderken, geride ne bir eser, ne bir isim bırakmaz.

Bazı insanlar doğumundan kısa süre sonra başlayan, toplumla bütünleşmesi, toplumdan bir şeyler alması, topluma bir şeyler vermesi gibi özellikleriyle, güzellikleriyle dikkat çekmeye başlarlar.

 

Değişik zamanlarda, kendisinden, araştırma ve şiirlerinden sıklıkla sözettiğim Efsane eğitimci “Koca Müdür” Mithat Erden hocanın beklenen arıları kitaplaştırıldı. Cumhuriyetimizin ilk öğretmenlerinden 04 Nisan 1921 Siirt doğumlu Mithat Erden hocanın, tarihi değeri yüksek, örnek alınması gereken onlarca anısı var, merkezi Ankara’da bulunan Pusula Yayıncılık, yayını olarak 280 sayfayla Günyüzü gören “Mithat erden Cumhuriyetin İlk Öğretmenlerinden Anılar” adlı kitap içerisinde.

Beşinci sayfada, mini bir önsöz var, “90 yılı aşan yoğun ve hareketli yaşamımı; Türkiye’nin en ücra köşelerinden, en büyük kentlerine kadar eğitimcilikle başlayıp, proje yöneticiliğine uzanan bir yaşam öyküsünü sizlere sunmak istedim” denilen. Önsözün bir bölümü bu.

İ

çindekiler bölümüne bakdtığımızda, fotoğraflarla anılar başlığı hariç 43 ayrı başlık altında anlatılan, sayfalara aktarılan anıların bulunduğunu görüyoruz. Bunlar dan bazı başlıklar:

Ayşegül’ün komposizyon ödevi, Eruh alevler içinde, Kur’an kursu, Sırıktaki insan kelleleri, Cumhuriyet İlkokulu, Siirt’in ışık serüveni, Halkevleri-Kemal dersleri, Hamdullah Suphi Tanrıöver, Ahmet Kutsi Tecer, Orhan Veli ve Behçet Kemal hocalarım, Akçadağ Köy Enstitüsü, Alevilikle tanışma, Biraz da siyaset, Karaköse Ortaokulu ve İsviçre, Sandıklı, Tefenni Ortaokulları, Göçmen Ali Usta, Osmaneli Ortaokulu, Türk Hava Yollarının kuruluşu, Politikaya özenme, ODTÜ öğrenci yurtları, Mescit hikayesi vd.

 

Sayfa 11’de başlayan “Eruh alevler içinde” başlığı altındaki anlatıma bakalım, Mithat erden hoca nasıl söze başlıyor:

-“Beleğimin en derin köşesinde saklı ilk acı anı: Yıl 1927. Henüz altı yaşındayım. Babam Siirt’ten Eruh’a Özel İdare Memuru olarak (Eski adıyla Muhasebe-i Hususiye memuru) naklen tayin edilmişti. Siirt’te 16 nüfuslu aile büyüklerim, sabaha kadar telaş içinde pılı pırtı denecek ev eşyasını toplamak için çığrıştı, koşuştu”..

Mithat Erden hocanın, masamda bulunan bu kitabının bütünlüğünü yayın öncesi inceleme fırsatı buldum. Her yönüyle hayran kaldığım Mithat Erden hafızası ve kalemi birleşerek, anıların harikalaşmasını sağlamışlar. Kutluyor, tebriklerimle, sevgi ve saygılarımı sunuyorum efendim

 

GÜNÜN SÖZLERİ:

1. Bir iyiliği yapan değil, iyiliği gören hatırlamalıdır. (Cicero)

2. İnsanlığın başına ne geldiyse eşitlik olmaması yüzünden geldi. (Pierre Leroux)

3. Her zaman kalp kıran adam, ayakkabı içindeki taşa benzeyen bir arkadaştır. (Elbert Hubbard)

4. Böcek olmayı kabul edenler, ayaklar altında kalmaktan ve ezilmekten yakınmamalıdırlar. (Kant)

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank