content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

30 May

Fatih, Fetih ve 3. Köprü

Bugün 'İstanbul'un Fethi'nin 560. yıldönümü... 'Feth-i Mübîn'i gerçekleştiren Fâtih SultanMehmed'i, Fetih'ten yaklaşık sekiz buçuk asır önce Hz. Peygamber (s.a.v.), hadisinde, 'Konstantiniyye (İstanbul) fethedilecektir; onu fetheden kumandan ne güzel kumandan, onu fetheden ordu ne güzel ordudur' buyurarak methetmiştir

İstanbul'un fethi, Türk ve dünya tarihinin dönüm noktalarındandır. Fâtih'le Orta Çağ'ın karanlık devri kapanmış ve yeni bir çağ açılmıştır. Biz, işte bu 'Feth-i Mübîn'in mimarı ve sevgili Peygamberimizin övgüsüne mazhar olan Fâtih'in torunları olmakla iftihar ediyoruz.

Fâtih Sultan Mehmet Han, milletimizin yetiştirdiği en değerli devlet adamlarından biridir. Birkaç yabancı dile hâkim, şâir, sanatkâr ve devrinin ilimlerinde üstadlık mertebesine sahip bir dâhi idi. Dünyanın en eski ve önemli üniversitelerinden birisi olan 'Sahn-ı Semân Medresesi'ni kurmuştur. Fâtih, Fetih'ten sonra ilim, sanat ve sermaye sahibi herkesi, din ve ırk ayrımı yapmadan İstanbul'a dâvet etmiştir. O'nun zamanında dünya tarihinin en büyük 'beyin göçü' gerçekleşti. 1453'te 25 bin olan İstanbul'un nüfusu, 1480'lerde 75 bine yükselmişti. Fâtih, Osmanlı Devleti'nin, özellikle İmparatorluğu'nun, teşkilâtı, müesseseleri ve medeniyeti ile bir bakıma hakikî kurucusu olmuş; 'İki Kıtanın ve İki Denizin Hâkimi' unvanını kazanmıştır.

Osmanlı Millet Sistemi'ni hazırlayan ve Pax Ottomana'yı (Osmanlı Barışı) gerçekleştiren Fâtih, özellikle din ve vicdan hürriyeti konusunda çağının çok ilerisinde hoşgörüye sahipti. Ortodoks Kilisesi'ne Roma'nın vermediği hürriyeti veren Fâtih, Fetih'ten sonra 1461'de, ilk defa Ermeni Patrikhanesi'ni kurmuş ve Piskopos Yovakim'i patrik yapmıştır. 1463'te fethettiği Bosna'ya Gedik Ahmet Paşa'ya gönderdiği fermanla, Hıristiyanlara din özgürlüğünün tanınmasını emretmiştir.

***
İstanbul'un Fethi'nin 560. yıldönümü, bugün bütün yurtta ve özellikle İstanbulumuz'da kutlanacak... Lâkin en anlamlı kutlama Başbakan Erdoğan'ın İstanbul'a yapılacak 3. Boğaz Köprüsü'nün temelini atmasıyla icra edilecek. Boğaziçi Köprüsü'nün ve Fâtih Sultan Mehmet Köprüsü'nün yapılışı sırasında, başta CHP olmak üzere değişime kapalı jakobenlerin nasıl itiraz ettiklerini hatırlarsınız. Halkçı Parti Genel Başkanı Necdet Calp'ın, TV'de Özal'a nasıl 'Sattırmam da sattırmam!' diye bağırdığını unutmuyorum.

Bu defa Özal'ın hayrül halefi olan Erdoğan 3. köprünün temelini atıyor, hem de Fethin 560. yıldönümünde... Ârif Nihat Asya'nın dediği gibi, Erdoğan ve arkadaşları 'oyunda oynaşta' değiller ve 2023'lere, 2071'lere doğru yürüyorlar.
3. Köprü, teknik özellikleri bakımından dünyanın ilk köprüsü olacak. 8 şerit araç yolu, 2 hat demiryolu ve 59 metre genişliği olacak. Bu muhteşem eserin ismini 'Olimpiyat' koymak gibi düşünceler varmış; bence gene ya 'Fetih Köprüsü' ya ilk köprünün projesini imzalayan 'Adnan Menderes Köprüsü' ya da İstanbul'a Belediye Başkanı ve Başbakan olarak fevkalâde hizmetler getiren 'Recep Tayyip Erdoğan' köprüsü olmalıdır.

Başsağlığı
Sayın Süleyman Demirel
'in 65 yıllık hayat arkadaşı Sayın Nazmiye Demirel'in vefatını üzüntüyle öğrendim. Nazmiye Hanımefendi, büyük faziletleri ve hasenatı olan tam bir Anadolu ve Türk kadınıydı. First Lady'lik görevini bîhakkın ifa etmiş ve eşine muavenet bulunmuştur. Merhumeye Allah'tan rahmet, Sayın Demirel'e ecir, sabır ve başsağlığı dilerim.

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank