content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

28 May

Facebook Etiği-I

Genel paylaşım sitelerinden en önemlilerinden bir tanesi facebook. Ben hala twitter nasıl kullanılır pek beceremediğimden facebook’u tercih edenlerdenim. Birçok kişi facebook isimli siteye çok farklı amaçlarla giriyor. Bu farklılıkları daha sonra ele almak isterim.
Bu siteyi çok beğeniyorum. Yıllardır görüşemediğimiz arkadaşlarımızı, akrabalarımızı özetle görüşmeyi özlediğimiz hemen herkesi yeniden bulup iletişim kurma imkânı sağladığı için.

Bildiğiniz gibi bu sitede birisine arkadaşlık isteği gönderdiğinizde ve o kişi kabul ettiğinde site, o arkadaşınızın arkadaş listesinde olanları arkadaş olarak eklemenizi öneriyor. Belki siz de tanıyorsunuzdur diye.

Yine aynı şekilde eğer arkadaşınız, arkadaş listesini görmenizi engellememişse onun listesindeki isimleri görüp siz arkadaşlık isteği gönderebiliyorsunuz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus: Arkadaşınızın arkadaş listesindeki kişiye istek gönderirken onun da sizi tanıyor olması. Sitenin size önerdiği her ismin üzerine sazan gibi atlamanın bir gereği yok. Zira bu durumda karşınızdaki insanı sıkıntıya sokma ihtimaliniz bir hayli yüksek.

Bu sitede ne düşünüyorsunuz bölümünde arkadaşlarınızla beğendiğiniz şiirleri, özlü sözleri, atasözlerini, beğendiğiniz şarkıdan bir iki satırı paylaşmanız mümkün. Yanı sıra fotoğraflarınızı, ünlü ressamların resimlerini, karikatürleri, afişleri de paylaşabiliyorsunuz. En güzel yanlarından bir tanesi de video parçalarını, müzik kliplerini paylaşabiliyor olmanız.

Gerek ne düşünüyorsunuz bölümünde gerekse diğer bölümlerde insanlar sözle, video veya karikatürlerle birbirine laf sokmanın derdine düşmüş. Kime olduğu belli olmadan paylaş bir şeyleri, o zaten kendini bilir. Üzerine alınır. Hani ben lafımı ortaya söylerim mantığı.

Düşünüyorum da ne gerek var bu tür şeylere? Birisiyle bir problemin varsa oturup konuşur ve çözmeye çalışırsın. Birde tuhaf laflar etmiş birileri ve altına ya bir filozofun ya da bir şairin ismi yazılmış. Aslında o sözlerin anılan filozofla ya da o lafı ettiği söylenen yazarla uzaktan yakından bir alakası yok. Bir diğer konu da: Sanki bütün filozoflar, yazarlar; bizler birbirimize laf sokalım diye o lafları etmişler. Güzel şeyler paylaşın dünya güzelleşsin. Bu kısacık hayatta gerilim yapmaya birbirine laf sokmaya ne gerek var.

Facebook’da paylaşacağınız sözlere, fotoğraflara, müziklere, videolara çok dikkat etmeniz gerek. Zira burada yapacağınız paylaşımlar sizin bilgi birikiminizi, görgünüzü, hayat felsefenizi, dünyaya bakış açınızı ve özellikle de kalitenizi ortaya koyar.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank