content

30 Mar

Eritromisin Neden Bulunmuyor?

Eritromisin, dünyanın her ülkesinde her zaman bulunması gereken temel ilaçlardan biridir. Bu ilaç uzun süredir bulunmuyor. Envai çeşit kedi, köpek mamasının, türlü çeşitli kuşyeminin bulunduğu ülkemizde eritromisinin bulunmamasını kabul edemiyorum.

Son zamanlarda birçok ilaç bulunmuyor veya çok zor bulunuyor.

Bu ilaçlardan biri de makrolid grubundan eritromisin isimli antibiyotik. Bu, özellikle solunum yolları enfeksiyonlarının bir numaralı antibiyotiği.

Solunum yollarında hastalık yapan bakteriler içinde etki etmediği yok gibi. Penisiline alerjik olanlarda da güvenle kullanılabiliyor.

Erişkinler için tablet çocuklar için süspansiyon formları var. Fiyatı da çok ucuz. Çocuklar tarafından çok rahat içilmesi de çok önemli özelliklerinden biri.

Otuz yılı geçen meslek hayatımda belki de bir kamyon dolusu yazmış olduğum eritromisin bir yıla yakındır gene bulunmuyor.

Gene diyorum; çünkü eritromisin bundan 2-3 sene evvel de bulunmaz olmuştu.

O zaman üretici firmayı aramış ve ilgililerden bu önemli ilacın neden bulunmadığını sormuştum. Aldığım cevap ilacı üreten esas firmanın bunun imalatını başka bir firmaya devrettiği ve onunla yaşanan ticari bir anlaşmazlık sebebiyle de üretimin durduğu şeklindeydi.

Eritromisin bir süre sonra tekrar piyasaya çıktı ama şimdi bir seneye yakın süreden beri gene bulunmaz ilaçlardan oldu.

Makrolid grubundan eritromisine alternatif olabilecek klaritromisin, azitromisin gibi başka antibiyotikler var. Ancak bu ilaçların hem fiyatı eritromisine göre birkaç misli fazla ve hem de özellikle klaritromisin çocuklar tarafından acı olması sebebiyle çok zor içilen bir ilaç. Bu ilacı içip de kusmayan çocuk yok gibi neredeyse.

Eritromisin doktorların umurunda mı acaba?

Eritromisinin piyasada bulunmadığından doktorların çoğunun haberi bile olmadığını, olsa da birçoğunun umursayacaklarını sanmıyorum.

Patent süresi çoktan dolan bu ilaç için senelerdir hiçbir reklâm yapılmıyor; promosyon ürünü olarak hiçbir şey dağıtılmıyor; bir kalemi bile çok görüyor firmalar. Bunlar sayesinde herhangi bir kongreye bedava götürülmek de söz konusu değil. Çünkü bu o kadar ucuz ki kamyonlar dolusu satılsa bile fazla bir kâr bırakmıyor.

Eritromisinin üretilmemesinin bence en önemli sebebi şu: Ucuz ilacı piyasadan çekerek bunun yerine pahalı olanlarının satılmasını sağlamak!

Gelelim neticeye

Eritromisin, dünyanın her ülkesinde her zaman bulunması gereken, hiçbir ilaç firmasının hiçbir bahanenin arkasına sığınarak artık ben bu ilaçları üretmeyeceğim diyemeyeceği temel ilaçlardan biridir.

Eritromisinin ülkemizde üretimi ticari veya teknik herhangi bir sebeple mümkün değilse, bu ilacın ithal edilerek piyasaya verilmesini istiyor ve bekliyorum.

Envai çeşit kedi, köpek mamasının, türlü çeşitli kuşyeminin bulunduğu ülkemizde eritromisinin bulunmamasını kabul edemiyorum.

Sağlık Bakanlığı Eczacılık Genel Müdürlüğü’ nden bu konuda acil bir açıklama bekliyorum.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank